Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Pastāv risks līdz gada beigām nepabeigt 54 ES pašvaldību atbalsta projektus par vairāk nekā 400 miljoniem eiro

Pastāv risks līdz gada beigām nepabeigt 54 Eiropas Savienības (ES) pašvaldību atbalsta projektus par vairāk nekā 400 miljoniem eiro, teikts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) ziņojumā, kuru šodien zināšanai pieņēma valdība.

ES fondu 2021.- 2027.gada plānošanas perioda VARAM pārziņā esošo pasākumu pašvaldībām kopējais pieejamais ES fondu finansējums ir 741,7 miljoni eiro. Šie līdzekļi ir plānoti izmantošanai līdz 2029.gada beigām.

VARAM izstrādā Ministru kabineta noteikumus un projektu iesniegumu atlases tiek izsludinātas saskaņā ar Ministru kabinetā apstiprināto laika grafiku, t.sk. tieši VARAM atbildības pasākuma ietvaros (2023. gada 29. jūnijā) tika apstiprināts kopumā pirmais ES fondu 2021.- 2027.gada plānošanas perioda projektu iesniegums. VARAM atbildības pasākumu ietvaros kopumā apstiprināti vai iesniegti apstiprināšanai Ministru kabinetā 11 pasākumu īstenošanas noteikumi par kopējo ES fondu finansējumu 301,72 milj. euro, izsludinātas jau astoņas projektu iesniegumu atlases, piecās no tām pieteikumu pieņemšana ir noslēgusies, kā arī tiek sagatavotas jaunas atlases izsludināšanai 2024.gadā.

Šie līdzekļi pieejami pašvaldību ēku infrastruktūras un energoefektivitātes uzlabošanai, infrastruktūras attīstīšanai uzņēmējdarbības atbalstam, pasākumiem, kas vērsti uz pašvaldību pielāgošanos klimata pārmaiņām, vides aizsardzību un bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu, pirmsskolas izglītības infrastruktūras attīstībai, publiskās ārtelpas attīstībai, jaunu un inovatīvu risinājumu attīstīšanai efektīvākai pakalpojumu nodrošināšanai pašvaldībās.

Saskaņā ar Finanšu ministrijas sniegto informāciju 13.septembrī īstenošanā esošajos projektos ar dažādiem riskiem vēl neizmaksātais ES fondu maksājumu apjoms kopā ir 531,9 miljoni eiro, jeb 11,5% no ES fondu piešķīruma.

No tiem lielākā daļa - 427,9 miljoni eiro ir 54 projektos ar augstiem riskiem to pabeigšanai līdz šī gada beigām. VARAM skaidro, ka ka minētos 54 projektus īsteno dažādi finansējuma saņēmēji. Lielākā daļa no neizmaksātā ES fondu maksājumu apjoma ir veselības infrastruktūras (101,3 milj. euro) un transporta jomās (240,6 milj. euro).

Kā vienu no risinājumiem VARAM min neizmantoto ES kohēzijas politikas programmas fondu līdzekļu pārdali un novirzīšanu divējādās lietojamības infrastruktūras izveidei, lai risinātu pašvaldību iesniegtās vajadzības mobilitātes un pakalpojumu infrastruktūras jomās.

Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) norādīja, ka, lai to varētu izdarīt, līdz 1.februārim VARAM jāiesniedz valdībā konkrēti nodefinēti mērķi, ka infrastruktūrai ir jākalpo gan militārajai mobilitātei, gan ekonomiskajai attīstībai, kā arī jābūt skaidri definētiem kritērijiem, kam atbilstoši mērķim līdzekļi varētu tikt piešķirti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas