Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Pētījums: Saldumi un pusfabrikāti bērnu uzturā nonāk biežāk nekā augļi vai graudaugi

Saldumi un pusfabrikāti bērnu uzturā nonāk biežāk nekā augļi vai graudaugi, liecina Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) veselīga uztura kustības Ēstprieks ietvaros veiktais pētījums.

Teju visi jeb 99% vecāku aptaujā piekrituši, ka uzturam ir nozīmīga loma bērna vispārējās veselības nodrošināšanā.

Lai arī 72% respondentu uzskata, ka viņu bērns ikdienā uzņem sabalansētu un veselīgu uzturu, datu analīze liecina, ka bērni visbiežāk, līdz sešām reizēm nedēļā, uzņem saldumus, pusfabrikātus. Šādu atbildi snieguši vairāk nekā 60% aptaujāto. Arī augļus un dārzeņus bērni patērē katru dienu, taču tā atbildējis 41% no aptaujātajiem vecākiem.

Daudzos gadījumos teju katru dienu tiek lietotas arī saldinātas brokastu pārslas vai musli, mērces, piemēram, kečups un majonēze, kā arī saldinātie dzērieni un ātrās uzkodas - picas, kartupeļi frī, vistas nageti.

Savukārt vērtīgas un veselīgas produktu grupas bieži vien tiek uzņemtas retāk. Piemēram, olas bērni visbiežāk ēd vienu līdz trīs reizes nedēļā, rīsi, griķi un citi putraimi tiek uzņemti visbiežāk divas līdz trīs reizes nedēļā, riekstus bērni patērē retāk nekā vienu reizi nedēļā. Zivis bērni visbiežāk ēd vienu reizi nedēļā.

"Lai veicinātu veselīgus ēšanas paradumus bērnu ikdienā, vislabākais ceļš ir sākt ar sevi. Bērni mācās no vecākiem, tāpēc gan mammai, gan tētim ir jārāda piemērs, kā ēst veselīgi," atzina BKUS psihoterapeite un veselīga uztura kustības Ēstprieks konsultante Ilze Mežraupe.

Viņa iesaka izvairīties no situācijām, kad vecāki paši, piemēram, vakarā sēž pie televizora un pasūta ēdienu no ātrās ēdināšanas restorāniem, un tajā pašā laikā saka bērnam, lai viņš ēd brokoļus vai burkānus.

"Ja ģimenē ēd daudz dārzeņu un augļu, un bērns jau no agra vecuma pie tādiem ēšanas paradumiem pierod, tad bērnam pēc aktīva treniņa vai rotaļām, kad vēl nav pienācis pusdienu laiks, nav problēma uzēst šķēli rupjmaizes vai kādu ābolu," atzina speciāliste.

Psihoterapeite atklāja, ka neveselīgos našķus visbiežāk bērni izvēlas tad, ja tie ir viegli pieejami.

"Esmu novērojusi, ka daudziem vecākiem bieži vien ir vieglāk iedot naudiņu, lai bērns pats nopērk, ko vēlas, nekā mainīt dzīves ritmu un savus paradumus. Tādējādi bērns, protams, arī izvēlēsies ērtāko un viņa izpratnē garšīgāko ceļu, kas bieži vien ir neveselīgās uzkodas un saldumiem," stāstīja eksperte.

Tādēļ ir būtiski jau pēc iespējas agrākā vecumā bērnam piedāvāt dažādas veselīgus produktus, iepazīstinot bērnu ar alternatīvām, piemēram dažādiem augļiem, dārzeņiem un riekstiem, mācot sezonālo un lokālo dārzeņu nozīmību un pienesumu mūsu veselībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas