Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Pētnieks: Uzjautrinoties par Krieviju, vietējie krievi izmanto latviešu jokus

Krievi un krievvalodīgie ir dažādi, kā jau mēs visi, bet gadu gaitā integrācijas tendences ir pozitīvas, secinājis Glāzgovas Universitātes Centrālās un Austrumeiropas pētnieks Amons Českins, kurš ir autors grāmatai Russian Speakers in Post-Soviet Latvia. Discursive Identity Strategies (Krieviski runājošie postpadomju Latvijā. Identitātes diskursīvās stratēģijas).

Pētnieks, veidojot fokusgrupas, aptaujājot cilvēkus un analizējot medijus, secinājis, ka ar katru gadu Latvijā dzīvojošo krievi arvien vairāk satuvinās ar Latvijas informācijas telpu.  

"Gan latvieši, gan krievi saka, ka viņi dzīvo citā informācijas telpā, bet tas nav iespējams - dzīvot šeit un neņemt neko no Latvijas," sacīja pētnieks, runājot par krieviski rakstošo mediju valodu, kas demonstrē to, ka krievi integrējas Latvijā. Pētnieks min piemēru, kad krievu laikraksts raksta par gadījumu, kad britu tūristi nokārtojušies pie Brīvības pieminekļa, bet rakstā nodēvē "par mūsu simbolu". 

Českins norādīja, ka intervijās bieži vien arī dzirdējis cilvēkus sakām, ka Latvijā dzīvot ir labāk nekā Krievijā. Mediju analīzē savukārt atklāts, ka vietējie krievi uzskata, ka spēja dzīvot abās kopienās - gan latviešu, gan krievu - ir liels pluss. 

Pētījumā Českins pauž uzskatu, ka, neskatoties uz Krievijas pūlēm, Latvijā daudzi krieviski runājošie nejūt ciešas politiskās saites ar Krievijas Federāciju. Tajā pašā laikā Latvijas saziņu līdzekļu un politiskās telpas analīze rāda, ka krieviski runājošie bieži ir attēloti lojālāki Maskavai nekā Rīgai.

Neskatoties uz spiedienu gan no Latvijas, gan Krievijas politiskās telpas, krieviski runājošie Latvijā ir spējuši izveidot hibrīdas identitātes, kas vienlaikus ir latviskas un krieviskas. Piemēram, "krievi izmanto latviešu lietotos stereotipus un jokus, lai runātu par krieviem Krievijā," atklāja pētnieks, atsaucoties uz savu pieredzi fokusgrupu intervijās. Tomēr krieviski runājošajiem dažas lietas vēl arvien paliek ļoti svarīgas – ieskaitot krievu valodu un vēstures izpratni (galvenokārt par Otro pasaules karu). Kaut gan lielākā daļa krieviski runājošo domā, ka ir svarīgi iemācīties runāt latviski un uzskata Latviju par savām mājām, pierādījumi liecina, ka viņi negrib pazaudēt savu krieviskās kultūras identitāti. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Statistika nav tikai vienkārši cipari

Par Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vietu valstī un vēlmi padarīt CSP par galveno datu centru, kas politikas plānotājiem palīdz pieņemt kvalitatīvus lēmumus, Guntars Gūte sarunājas ar ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas