Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Rektori: Ja nākamgad augstskolās samazinās budžeta vietu skaitu, daudzi jaunieši pametīs Latviju

Ja nākamā gada valsts budžetā konsolidācijas ietvaros samazinās budžeta vietu skaitu universitātēs, daudzi jaunieši izvēlēsies pamest augstskolas, jo pašu spēkiem nespēs samaksāt par studijām, žurnālistiem ceturtdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu pavēstīja Latvijas Rektoru padomes priekšsēdētājs, Daugavpils Universitātes rektors Arvīds Barševskis.

Viņš sacīja, ka pagaidām oficiāli nav zināms, vai nākamgad samazinās budžeta vietu skaitu, tomēr esot dzirdētas runas, ka tas varētu notikt. "Oficiāli šādas informācijas nav, bet nav noslēpums, ka apkārt runā, ka tas varētu notikt. Ja šāds lēmums tiks pieņemts, mēs varam prognozēt, ka daudzi jaunieši vienkārši aizbrauks projām," teica Barševskis.

"Cilvēku maksātspēja neuzlabojas, tā pasliktinās," viņš piebilda.

Barševskis norādīja, ka neredz iespēju, kur vēl varētu samazināt finansējumu. Barševskis atzina, ka izglītībai vajadzētu būt vienai no galvenajām prioritātēm nākamā gada budžeta konsolidācijā.

Rektoru padomes priekšsēdētājs uzsvēra, ka viņš un citi lielāko universitāšu rektori savas bažas pauduši Bērziņam.

Barševskis informēja, ka rektori ar prezidentu pārrunājuši arī jaunā izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa piedāvāto augstākās izglītības finansēšanas modeli. Viņš minēja, ka rektori prezidentam pauda viedokli, ka piedāvātais modelis, kāds tas ir pašlaik, nav īstenojams un par to nepieciešamas plašākas diskusijas.

"Šis jautājums nav pietiekami pārrunāts, un šeit nepieciešama iekšēja diskusija, pagaidām šīs lietas iekšēji nav pārrunātas," sacīja rektoru padomes priekšsēdētājs.

Barševskis arī norādīja, ka ar prezidentu pārrunāti jautājumi par augstskolu īpašumiem, kuri vēl joprojām nav atrisināti, un aicināja prezidentu iesaistīties šo jautājumu risināšanā. Rektori ar prezidentu pārrunājuši arī universitāšu lomas palielināšanu procesā, kas saistīts ar doktorantūras programmu realizēšanu.

Pie prezidenta viesojās Rīgas Tehniskās universitātes rektors Leonīds Ribickis, Latvijas Universitātes rektors Mārcis Auziņš, Daugavpils Universitātes rektors Arvīds Barševskis, Latvijas Lauksaimniecības universitātes rektors Juris Skujāns, Rīgas Stradiņa universitātes rektors Jānis Gardovskis, Liepājas Universitātes rektors Jānis Rimšāns un Latvijas Universitāšu asociācijas sekretārs Artūrs Zeps.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas