Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Rinkēvičs: Visas Krievijas un Baltkrievijas robežvalstis koordinē rīcību

Visas valstis, kurām ir robežas ar Krieviju un Baltkrieviju, savstarpēji koordinē savu rīcību, trešdien preses konferencē teica Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs pēc tikšanās ar Ministru prezidenti Eviku Silņu (JV).

Prezidents norādīja, ka, ņemot vērā Somijas valdības lēmumu slēgt robežu ar Krieviju, ar Siliņu apspriesta situāciju uz Latvijas austrumu robežas, kā arī valdības un atbildīgo dienestu gatavība reaģēt. Siliņa informējusi prezidentu par sarunām Helsinkos gan ar Somijas prezidentu Sauli Nīnisti, gan ar premjerministru Peteri Orpo. 

"Es saņēmu apliecinājumu, ka valdība un atbildīgie dienesti ir gatavi strauji reaģēt jebkuras situācijas izmaiņas gadījumā," uzsvēra Valsts prezidents.

Siliņa norādīja, ka Valsts robežsardze ir pastāvīgā saziņā ar tām valstīm, kurām ir robežas ar Krieviju un Baltkrieviju. Pati Ministru prezidente ir pastāvīgā saziņā ar Orpo, kā arī ar Lietuvas premjeri Ingrīdu Šimonīti un Igaunijas premjerministri Kaju Kallasu.

"Mēs labi apzināmies, ka situācija ir nopietna. Starp Latviju un Baltkrieviju atvērts ir tikai viens robežpunkts, savukārt ar Krieviju - divi. Protams, izaicinājumi un situācijas var būt dažādas, taču mēs esam gatavi reaģēt," apliecināja Siliņa.

LETA jau rakstīja, ka, reaģējot uz Maskavas centieniem izmantot nelegālos imigrantus kā hibrīdkara instrumentu, Orpo otrdien paziņoja, ka tiks slēgts arī pēdējais robežšķērsošanas punkts uz Somijas robežas ar Krieviju.

Savukārt iekšlietu ministre Mari Rantanena informēja, ka pēdējais robežšķērsošanas punkts tiks slēgts naktī uz ceturtdienu, 30.novembri, un netiks atvērts agrāk kā 13.decembrī.

Somija, kurai ar Krieviju ir 1340 kilometrus gara robeža, novembrī konstatējusi nelegālo migrantu skaita pieaugumu pie Krievijas robežas. Kopš augusta sākuma Somijā caur austrumu robežšķērsošanas punktiem bez vīzas ir ieceļojuši gandrīz 1000 migrantu.

"Somija ir Krievijas hibrīdās operācijas mērķis. Tas ir nacionālās drošības jautājums," uzsvēra Rantanena.

Pagājušajā nedēļā Somija slēdza visus robežšķērsošanas punktus uz robežas ar Krieviju, izņemot vienu, vistālāk ziemeļos esošo Rajas-Joseppi posteni.

Somijas valdība paziņoja, ka patvēruma meklētāji turpmāk varēs pieteikties aizsardzībai ostās un lidostās.

"Tā ir organizēta darbība, nevis patiesa ārkārtējā situācija," komentējot nelegālo imigrantu pieplūdumu, norādīja Orpo. Viņš piebilda, ka par to liecina arī "vieglums, ar kādu migranti atrada ceļu uz attālo Rajas-Joseppi robežšķērsošanas punktu. Problēma nav tikai ieceļotāju skaits, bet gan pati parādība," norādīja Orpo.

Somijas attiecības ar austrumu kaimiņvalsti pasliktinājās pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā. Pēc tam, kad Somija aprīlī pievienojās NATO, Krievija solīja īstenot pretpasākumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas