Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Šogad labas ābolu un bumbieru ražas Kurzemē; sliktākas - Latgalē

Šogad ābolu un bumbieru ražas Latvijas reģionu komercdārzos ir ļoti atšķirīgas, biznesa portālam "Nozare.lv" atzina Latvijas Valsts augļkopības institūta vadošais pētnieks Edgars Rubauskis.

"Situācija ar ābolu un bumbieru ražu ļoti atšķiras. Mazāk augļu ir Vidzemē, Gaiziņa tuvumā - Madonā, kā arī Ogres, Gulbenes pusē. Latgalē ābeles tukšas Krāslavas novadā, citur situācija viduvēja. Toties apvidos ap Smilteni un Valmieru komercdārzos ražas ir ļoti skaistas. Ļoti laba ābolu raža ir arī Kurzemē, savukārt Liepājas pusē - Dundagā vairākās saimniecībās šogad nobrieduši izcili skaisti bumbieri," sacīja Rubauskis.

Viņš norādīja, ka šogad auglīgākajos komercdārzos ābolu raža ir 30 tonnas un vairāk no hektāra.

"Rezultāts ļoti atkarīgs no saimniekošanas. Piemēram, pagājušajā vasarā, kad lielākajā Latvijas daļā bija salīdzinoši zema ābolu raža, Valmieras pusē dārzos ābolu bija pietiekami. Dārzs ir jākopj nemitīgi, jāveic vainaga atjaunošana, lai ziedpumpuri spētu uzkrāt nepieciešamās barības vielas nākamā gada ražai. Mazdārziņos labāk audzēt vidēja auguma ābeles. Savukārt ražošanai komercdārzos vairumā gadījumu tiek stādīti pudurkoki vai arī vidēja auguma koki. Izvēle saistīta ar ērtāku ražas novākšanu, jo tas jādara ātri," sacīja agronoms.

Viņš arī prognozēja, ka vietējie āboli tirdzniecībā būs pietiekamā daudzumā līdz gada nogalei. "Līdz Jaunajam gadam ābolu noteikti pietiks. Arī pagājušajā ziemā Latvijas āboli bija nopērkami vēl februārī, šinī sezonā tiem tirdzniecībā jābūt vēl ilgāk."

Kā "Nozare.lv" pārliecinājās Rīgas Centrāltirgū, patlaban vietējie šķirnes "Konfetnaja", "Rožu", "Šokolādes" un "Latvijas cukuriņš" āboli maksā no 80 santīmiem līdz vienam latam par kilogramu, "Antonovka", "Auksis", "Trebo" un "Kovaļenovskaja" maksā 70 santīmus.

Savukārt bumbieru šķirnes "Suvenīrs" vietējie augļi maksā 60 santīmus, bet "Mramornaja" bumbieri - 1,20 līdz 1,40 latus par kilogramu.

Pēc Latvijas Valsts augļkopības institūta datiem, komercdārzu platības Latvijā ir: augļukokiem ap 2000 hektāru, no tām lielākā daļa - apmēram 1500 hektāri - ir ābeles, bumbieres - 300 hektāri, saldie un skābie ķirši - 100 hektāri. Plūmes aizņem apmēram 50 hektārus. Ogulāju platības komercdārzos ir 1500 hektāri. Lielākā daļā izvietotas upenes - apmēram 250 hektāri, avenes - 200 hektāri, zemenes - 150 hektāri. Dārza mellenes stādītas 130 hektāros, apmēram 200 hektāros - smiltsērkšķi, mazāk jāņogas un dzērvenes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas