Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints
Cilvēks miegā nejūt dūmus (oža no visām cilvēka maņām pamostas pēdējā), toties dzird skaņas. Dūmu detektors var glābt dzīvību

Svētkos jo īpaši aktuāli: Ar uguni – uzmanīgi!

Adventes vainadziņi un svētku egles ar svecēm, neuzmanīga rīkošanās ar uguni, kurinot krāsnis, vai iemigšana ar degošu cigareti rokās… Vieni no biežākajiem uguns izraisītajiem negadījumiem svētku laikā. Turklāt Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta speciālisti (VUGD), analizējot statistiku par ugunsgrēkiem dzīvojamās ēkās, secinājuši, ka lielākā daļa ugunsgrēkos bojāgājušo miruši nevis no fiziskiem apdegumiem, bet gan no saindēšanās ar degšanas produktiem, kas rodas, sadegot mājoklī esošajiem sadzīves priekšmetiem un mēbelēm. Lielākā daļa bojāgājušo nosmakuši dūmos vai sadeguši savās guļamistabās. No nelaimes iespējams izvairīties, gan pašiem uzmanoties, gan ieviešot savā mājoklī attiecīgus drošības pasākumus.

Laikus brīdina par nelaimi


Efektīvs tehniskais risinājums, kā cilvēkus brīdināt par ugunsgrēka izcelšanos, ir autonomais ugunsgrēka detektors. Šī nelielā ierīce spēj patstāvīgi konstatēt telpā izveidojušos ugunsgrēka faktorus (dūmu koncentrāciju, siltumu) un par to brīdina aptuveni pusstundu ar spalgu 80 dB skaņas signālu. Autonomais ugunsgrēka detektors darbojas ar autonomu strāvas avotu. Visbiežāk tā ir 9 V kronas tipa baterija, kuru ievieto detektora korpusā. Traģiskākās ugunsnelaimes visbiežāk notiek tieši naktīs, kad cilvēki guļ, jo cilvēks miegā nejūt dūmus (oža no visām cilvēka maņām pamostas pēdējā), toties dzird skaņas, tāpēc dūmu detektors ļauj laikus pamanīt, ka izcēlies ugunsgrēks, un pamest degošās telpas.

Svarīgi ir atcerēties, ka dūmu detektora uzdevums nav dzēst ugunsgrēku, bet gan brīdināt par izcēlušos ugunsnelaimi. Pamanot ugunsnelaimi, par tālāko rīcību atkarībā no situācijas ir jāizlemj pašiem mājokļa iemītniekiem – apslāpēt liesmas pašu spēkiem vai nekavējoties pamest ugunsnelaimes skarto mājokli un izsaukt ugunsdzēsējus glābējus pa tālruni 112.

Dūmu detektors, brīdinot par ugunsgrēka izcelšanos, ne tikai var dot iespēju mājokļa iemītniekiem izglābties, bet arī samazināt ugunsnelaimes sekas, jo cilvēki daudz ātrāk varēs piezvanīt uz 112 un ugunsdzēsēji glābēji sākt dzēst. Gadījumos, kad mājoklī neviena nav, paliek cerība, ka autonomā ugunsgrēka detektora spalgo signālu izdzirdēs kaimiņi un izsauks ugunsdzēsējus.


Par daudz nebūs

VUGD speciālisti skaidro, ka ideālā variantā autonomajiem ugunsgrēka detektoriem būtu jābūt izvietotiem pa vienam katrā telpā, kurā uzturas mājokļa iemītnieki un kurā tie veic kādus saimnieciskus darbus. Pati minimālākā prasība ir viens dūmu detektors dzīvoklī. Vispiemērotākā vieta detektoram ir guļamistabas un gaiteņa griesti netālu no guļamistabas durvīm. Ja nevar detektoru uzstādīt pie griestiem, to drīkst novietot pie sienas tuvu griestiem, bet nedrīkst detektorus novietot tieši griestu un sienas dobumā. Citās telpās izvietotie detektori lieliski noderēs, lai brīdinātu par kādā konkrētā telpā notikušu aizdegšanos. Galvenais, lai ugunsgrēka trauksmes skaņas signāls būtu dzirdams tajās telpās, kurās lielākoties uzturas vai guļ mājas iemītnieki. Katram dūmu detektoram klāt nāk lietošanas instrukcija, kurā ražotājs visbiežāk norāda arī ieteicamās uzstādīšanas vietas.

Dūmu detektorus nav ieteicams uzstādīt slikti vēdināmās virtuvēs, vannas istabās, garāžās, kur iespējamas izplūdes gāzes, putekļainās telpās, tuvu ventilācijas sistēmām, skapjos un plauktos, telpu stūros (tā sauktajās mirušajās zonās).

Uz skapja, plaukta novietots dūmu detektors savas funkcijas pildīs ierobežotā apjomā. Jo dūmi ceļas augšup griestu virzienā, tur koncentrējas un tikai pēc tam sāk piepildīt telpu virzienā uz leju. Tāpēc šajā gadījumā detektors dūmus sajutīs kādu brīdi vēlāk nekā pie griestiem novietotais. Taču, kā zināms, uguns izplatās ļoti ātri, un bieži vien pat šim īsajam novēlošanās brīdim var būt izšķiroša nozīme mājokļa iemītnieku spējai apdzēst liesmas vai arī paspēt atstāt degošās telpas.


Jautā speciālistiem, pievērs uzmanību marķējumam!

Autonomos detektorus var iegādāties elektropreču un specializētos ugunsdrošības aprīkojuma veikalos. Piedāvātie detektori visi spēj brīdināt par izcēlušos ugunsnelaimi, tomēr var atšķirties ar iebūvēto papildu funkciju klāstu, kā arī ar cenu. Šo ierīču pārdevēji sniegs paskaidrojumus par tās vai citas funkcijas nozīmi ērtākai ierīces lietošanai. Nepieciešamības gadījumā konsultācijas par dūmu detektoriem un to uzstādīšanas jautājumiem var saņemt arī VUGD.  

Detektora tehniskā apkope ir vienkārša. Nepieciešama vien savlaicīga barošanas elementa – baterijas – nomaiņa, detektoru darbības pārbaude un putekļu noslaucīšana lietošanas instrukcijā norādītajā kārtībā. Šos darbus sekmīgi var paveikt jebkurš. Jauna baterija kalpo aptuveni divus gadus. Detektora korpusā ir baterijas jaudas automātiskā kontrole, kura laikus brīdinās ar skaņas signālu par baterijas nomaiņas nepieciešamību. Laiku pa laikam detektors ir jāpārbauda. To dara instrukcijā noteiktajā kārtībā. Visbiežāk – nospiežot kontroles (testa) pogu, pēc tam jāatskan spalgam skaņas signālam. Ja signāls skan – detektors ir darbspējīgs. Šādu pārbaudi ieteicams veikt reizi mēnesī.

Cigareti vai kādu citu dūmu avotu pārbaudē gan nevajadzētu izmantot tā iemesla dēļ, ka darbspējīgs detektors, atpazīstot dūmus, turpinās raidīt nepārtrauktu spalgu skaņas signālu aptuveni 30 minūtes, proti, tā konstrukcijā paredzēto brīdinošā signāla laiku. Ja tā ir noticis, detektoru var apklusināt, uz īsu brīdi atvienojot bateriju. 
Lai droši svētki!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas