Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

TM piedāvās likumā paredzēt kriminālatbildību par seksuālu uzmākšanos

Tieslietu ministrija (TM) kopā ar ekspertiem sākusi strādāt pie likuma izmaiņām, lai Latvijā ieviestu kriminālatbildību par seksuālu uzmākšanos, informēja TM.

Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere (JV) rosina paredzēt kriminālatbildību par seksuālu uzmākšanos, "tā ļaujot vardarbības upuriem saņemt nepieciešamo atbalstu un aizsardzību".

Iesaistot tiesību jomas ekspertus un nevalstiskās organizācijas, TM pašlaik gatavo priekšlikumus iesniegšanai Saeimā. Attiecīgus priekšlikumus plānots iesniegt uz otro lasījumu grozījumiem Krimināllikumā, kurus jau pašlaik skata Saeima. TM pašlaik nevarot sniegt plašāku informāciju par gaidāmajām likuma izmaiņām.

"Seksuālā uzmākšanās ir cilvēka cieņas aizskaršana. Tā aptver dažādas formas - tā var būt gan verbāla, gan neverbāla, gan fiziska seksuālā uzvedība, tā var tikt īstenota, izmantojot dažādus saziņas kanālus, tostarp digitālo vidi," uzsvērts TM izplatītajā paziņojumā, paužot nostāju, ka nepieciešams uzlabot tiesisko regulējumu, lai nodrošinātu efektīvu aizsardzību pret seksuālo vardarbību, tai skaitā, nepieļautu seksuālo uzmākšanos un noteiktu atbilstošu un adekvātu atbildību par tās īstenošanu jebkādā formā.

Lībiņa-Egnere uzsver, ka nevienam cilvēkam nebūtu jāpiedzīvo seksuāla uzmākšanās, "kur nu vēl darbā vai mācību iestādē - vietā, kurai vajadzētu būt drošai". Uzmākšanās ne vienmēr ir fiziski vardarbīga, tie var būt arī nepiedienīgi izteikumi, personīgās telpas pārkāpšana un psiholoģiska ietekmēšana. Turklāt nereti šāda sieviešu pazemošana netiek pienācīgi izmeklēta, un tas rada nesodāmības sajūtu, vērtē ministre.

Seksuālās uzmākšanās problemātika kļuva īpaši aktuāla pēc tam, kad atklājās, ka Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA) saņemti vairāku studenšu iesniegumi par iespējamu pasniedzēju seksuālu uzmākšanos. Līdz šim disciplinārsods piemērots vienam pasniedzējam, vēl viens pasniedzējs atstādināts bez iespējām sazināties ar studentiem. Līdzīga rakstura bažas publiski paustas arī par kādu Mākslas akadēmijas pasniedzēju.

Valsts policija sākusi kriminālprocesu saistībā ar izskanējušo informāciju par JVLMA pasniedzēju iespējamo uzmākšanos studentēm. Kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma nodaļas par noziedzīgu nodarījumu pret tikumību un dzimumneaizskaramību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas