Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Turpinās meklēt IT sistēmu apsaimniekotāju, lai nākamajās EP vēlēšanās varētu balsot jebkurā iecirknī

Lai nodrošinātu elektroniskā tiešsaistes vēlēšanu reģistra darbību, kas Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās ļautu balsot jebkurā vēlēšanu iecirknī, Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) sadarbībā ar Valsts kanceleju (VK) šonedēļ turpinās sarunas ar Valsts reģionālās attīstības aģentūru un Latvijas valsts radio un televīzijas centru, šodien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Egilu Levitu žurnālistiem sacīja CVK priekšsēdētāja Kristīne Saulīte.

Saulīte ar Levitu pārrunājusi, kuras iestādes atbildībā varētu atrasties vēlēšanu informācijas tehnoloģiju sistēmas. Šos pašus jautājumus pagājušajā nedēļā Saulīte apsprieda ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) un VK direktoru Jāni Citskovski.

Vaicāts par progresu šajā jautājumā, Ministru prezidents Kariņš šodien pēc koalīcijas sanāksmes norādīja, ka otrdien, 4.aprīlī, varētu notikt CVK, VK, VRAA un LVRTC tikšanās, lai pārrunātu šos jautājumus. Līdz ar to atbildīgās iestādes pašlaik "aizkadrā" turpina darbs pie praktiskiem risinājumiem, atzīmēja premjers.

No Saulītes Kariņš saņēmis apstiprinājumu, ka CVK darīs visu, lai no vēlētāju viedokļa 2024.gadā gaidāmās EP vēlēšanas noritētu tik pat gludi kā līdz šim.

"Apvienotā saraksta" (AS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Edgars Tavars norādīja, ka AS arī ir ciešā saziņā ar CVK par šiem jautājumiem. Politiķis akcentēja, ka koalīcija jau iepriekš publiski apņēmusies nodrošināt, lai vēlēšanas notiek kvalitatīvi un droši.

Svarīgi ievērot principu, ka vēlēšanu IT sistēmas nav atkarīgas no kāda uzņēmuma, bet gan atrodas kādā valsts iestādē, pauda Tavars, norādot, ka norit sarunas arī par VRAA iesaisti, kurai ir laba sadarbībā ar IT drošības incidentu novēršanas institūcijas "cert.lv".

CVK priekšsēdētāja skaidroja, ka iestāde ir gatava no sava budžeta piešķirt līdzekļus no šim mērķim paredzētā ap pusmiljona eiro tai valsts iestādei vai aģentūrai, kura uzņemsies atbildību par finansējuma pieejamību IT sistēmu nodrošināšanai.

Saulīte cer, ka sarunās jau drīzumā tiks panākta vienošanās, kura iestāde būs atbildīga par IT sistēmu darbību nodrošināšanu. CVK priekšsēdētāja arī skaidroja, ka elektroniskā tiešsaistes vēlēšanu reģistra pamats jau ir pieejams, taču nepieciešams pārbaudīt, kā tas darbojas.

Uzņēmums, kurš līdz šim nodrošināja elektroniskā tiešsaistes vēlēšanu reģistra darbību, ir saistīts ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja izmeklēto kriminālprocesu par bijušās CVK kādu iepirkumu.

Vaicāta, vai iespējams turpināt sadarbību ar šo uzņēmumu, Saulīte norādīja, ka tas ir jautājums tiesībsargājošajām iestādēm.

CVK institucionālās darbības jautājumā Valsts prezidents pozitīvi raugās uz iespēju, ka CVK turpmāk varētu strādāt VK pārraudzībā, norādīja CVK vadītāja. Saulīte skaidroja, ka šāda pārraudzības sistēma ir ierasta pieeja Eiropā, tajā skaitā, Skandināvijā.

Kā ziņots, līdz šim neviena valsts iestāde nesteidzās uzņemties tiešsaistes vēlēšanu reģistra darbības nodrošināšanu. Problēma ar tā pieejamību radās, jo uzņēmums, kas bija reģistra līdzšinējais uzturētājs, ir saistīts ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja izmeklēto kriminālprocesu par bijušās CVK kādu iepirkumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas