Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Vairāki izglītības iestāžu ēdinātāji atteikušies no citrusaugļiem, melonēm un arbūziem

Vairāki izglītības iestāžu ēdinātāji pēc savas iniciatīvas pārskatījuši piegādāto produktu sortimentu un vairākus iespējamos riska produktus no tā izslēguši, līdz saslimšanas cēloņu Siguldā pilnīgai noskaidrošanai, aģentūra LETA noskaidroja aptaujājot kompānijas.

Latvijas skolu ēdināšanas uzņēmuma Aniva līdzīpašniece un valdes locekle Agnese Kalniņa aģentūrai LETA sacīja, ka saslimšanas gadījumi Siguldā ir raisījuši satraukumu gan skolās, gan ēdināšanas iestādēs. "Visi ir satraukušies," sacīja Kalniņa.

Kalniņa norādīja, ka notikušā kontekstā Aniva ir pārrunājusi ar visu virtuvju šefpavāriem par pastiprinātu higiēnas ievērošanu, kā arī kompānija ir runājusi ar piegādātājiem. Uzņēmums ir atvērts arī Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārbaudēm, ja tādas notiks. "Arī mēs esam uztraukušies par šo gadījumu. Esam mainījuši ēdienkartes, izslēguši no tām visus aizdomīgos produktus, par ko ir izskanējusi iespējamība par kādu saslimšanas risku," sacīja Kalniņa, piebilstot, ka no ēdienkartes izslēgti citrusaugļi, melones un arbūzi, kas aizstāti ar Latvijas āboliem, bumbieriem un vietējām plūmēm, līdz tiks noskaidroti saslimšanas cēloņi Siguldā. Tāpat uzņēmums seko līdzi PVD analīžu rezultātiem.

Ēdināšanas pakalpojumu sniedzēja IRG īpašniece un Izglītības iestāžu ēdinātāju asociācijas pārstāve Ingvilda Grosberga aģentūrai LETA teica, ka Latvijas skolu ēdinātāji, tostarp IRG, ir atbildīgi pret savu darbu un tiem ir ļoti stingra paškontroles sistēma. IRG izdevis saviem darbiniekiem rīkojumu par pastiprinātu paškontroles ievērošanu, tostarp roku mazgāšanu un dezinfekciju. "Tā ir mūsu ikdiena, to mēs darām ik dienu un mums ir ļoti stingra sava iekšējā paškontroles sistēma," viņa sacīja, norādot, ka arī no izglītības iestādēm piegādāto produktu sortimenta izslēgti visi riska produkti uzreiz pēc tam, kad tie kļuva zināmi. Tāpat uzņēmums pagaidām pārtraucis sadarbību ar Jelgavas augļiem.

Vienlaikus Grosberga uzsvēra, ka arī tad, ja sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi pienācīgi kontrolē savus darbiniekus un izpilda visas normatīvajos aktos noteiktās higiēnas un paškontroles prasības, nav izslēgts, ka tās 100% apzinīgi ievēro arī pirmskolas ēdināšanas iestādēs. "Bērnudārzos mēs ēdienu tikai sagatavojam, bet tālāk to izdala izglītības iestāžu darbinieki, un mēs nezinām, kāda ir kontrole izglītības iestādēs. (..) Ņemot vērā, ka mēs, ēdinātāji, esam savienoti vienā ķēdītē ar izglītības iestāžu darbiniekiem, problēmu, viennozīmīgi, nevar novelt tikai uz ēdināšanas iestādēm," uzsvēra IRG īpašniece, pieļaujot, ka pārkāpumi varētu būt meklējami izglītības iestādēs.

Ēdināšanas pakalpojumu sniedzēja Žaks-2 īpašniece Žanna Žukele teica, ka Žaks-2 patlaban ēdināšanas pakalpojumus nodrošina vairāk nekā 30 izglītības iestādēm, tostarp Rīgā, Salaspilī, Jelgavā, Priekuļos un Cēsīs. Neraugoties uz to, ka kompānija nenodrošina ēdināšanas pakalpojumus Siguldas izglītības iestādēs, pagaidām nav izslēgta iespēja, ka atsevišķu produktu piegādātājs vairākiem pakalpojumu sniedzējiem var būt viens un tas pats. Šī iemesla dēļ uzņēmums sadarbības partneriem, izglītības iestādēm izsūtījis paziņojumu ar informāciju, ka pārtraucis realizēt visu veidu importētos augļus un dārzeņus, lai izslēgtu jebkādu inficēšanās iespēju, iekams situācija nav noskaidrojusies.

"Līdz situācijas noskaidrošanai, lai samazinātu riskus, izslēdzam importētos augļus un dārzeņus no sortimenta," sacīja Žukele. Ja noskaidrosies, ka vēl kādi produkti ir nedroši, uzņēmums no sortimenta izslēgs arī tos, teica kompānijas īpašniece. Tāpat kompānija izvērtējusi piegādātājus, sanitārās un higiēnas normas uzņēmumā.

Arī uzņēmuma Baltic Restaurants Latvia pārstāvji aģentūrai LETA teica, ka no visām Baltic Restaurants Latvia ēdināšanas vietām riska produkti ir izslēgti uzreiz pēc tam, kad PVD tos darīja zināmus. Lai arī PVD atzinumi par uzņēmuma darbu ir pozitīvi, tajos ir bijuši ieteikumi un piezīmes darba uzlabošanai, kas norādītajā laikā ir ieviesti. Tāpat Baltic Restaurants Latvia turpina sadarboties gan ar PVD, gan Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC) informācijas sniegšanā.

Informācija Firmas.lv liecina, ka Aniva 2018.gadā strādāja ar 4,403 miljonu eiro apgrozījumu un 179 920 eiro peļņu. Uzņēmums ir reģistrēts 1993.gadā un tā pamatkapitāls ir 142 000 eiro. Uzņēmums pieder Inesei Buliņai (61%) un Agnesei Kalniņai (39%).

IRG 2018.gadā strādāja ar 2,142 miljonu eiro apgrozījumu un 112 999 eiro peļņu. Kompānija ir reģistrēta 1993.gadā un tās pamatkapitāls ir 42 600 eiro. Kompānijas vienīgā īpašniece ir Ingvilda Grosberga.

Tikmēr Žaks-2 2018.gadā strādāja ar 4,011 miljonu eiro apgrozījumu un 247 508 eiro peļņu. Kompānija ir reģistrēta 1994.gadā un tai ir 15 620 eiro pamatkapitāls. Kompānijas vienīgā īpašniece ir Žanna Žukele. Kompānija nodarbojas ar sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanu.

Firmas.lv dati liecina, ka Baltic Restaurants Latvia apgrozījums pērn bijis 19,089 miljoni eiro, bet peļņa sasniegusi 306 475 eiro. Kompānija ir reģistrēta 2001.gadā un tās pamatkapitāls ir 1,6 miljoni eiro. Kompānijas patiesā labuma guvēji ir Aigars Kaugars, Guntis Bredovskis un Anita Gleizde.

Jau vēstīts, ka kopējais epidemioloģiskās izmeklēšanas laikā atklāto cilvēku skaits ar zarnu infekcijas slimību simptomiem ir 34, tostarp 30 bērni, no kuriem viens neapmeklē pirmsskolas izglītības iestādi, un četri pirmsskolas izglītības iestāžu darbinieki. 

Pēc SPKC paustā, šiga toksīnu veidojošās zarnu nūjiņas izraisītās infekcijas jeb STEC infekcija laboratoriski apstiprināta pieciem bērniem un vienam darbiniekam. STEC infekcijas gadījumi, kas apstiprināti laboratoriski saistīti ar trim Siguldas pirmsskolas izglītības iestādēm. Vienlaikus joprojām vairāki paraugi vēl ir testēšanas procesā. 

Otrdien, 17.septembrī tapa zināms, ka PVD nopietnu higiēnas prasību pārkāpumu dēļ apturējis SIA Jelgavas augļi dārzeņu apstrādes ceha darbību. Uzņēmums piegādāja produktus arī Baltic Restaurants Latvia, tajā skaitā Siguldai.

Vaicāts, vai šo Jelgavas uzņēmumu var jau sasaistīt ar saslimšanas gadījumiem Siguldā, dienesta ģenerāldirektors Māris Balodis gan atbildēja noliedzoši, jo vēl nav saņemti noņemto paraugu analīžu rezultāti. 

Tāpat otrdien PVD paziņoja, ka Siguldas pirmskolas izglītības iestādē Tornīši, kurā audzēkņiem konstatēta akūta zarnu infekcija, ēdināšana līdz šim notikusi nelegāli. "Pirmsskolas izglītības iestāde Tornīši nemaz nebija reģistrēta PVD, tātad līdz šim ēdināšana tur notikusi nelegāli un ne reizi nav pārbaudīta," sacīja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

Top komentāri

.
.
Ēdinātāji ar šausmām ir uzzinājuši, ka arbūzi pirms pasniegšanas ir rūpīgi jānomazgā, un griešana jāveic ar tīru (vai varat iedomāties!?) nazi. Pirms tas viņiem nebija zināms.
Muļķu zeme
M
Idioti ar bandītiem rullē uz pilnu klapi
Pamuļķi!
P
Tad jau jātsakās arī no piena un gaļas, kas ir daudz lielāka riska produkti.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas