Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Veselības ministrija aicina celt akcīzes nodokli

Lai iegūtu nepieciešamo finansējumu ministriju izdevumiem nākamā gada budžetā, ministrijas pieļauj iespēju palielināt atsevišķus nodokļus. Veselības ministrija (VM) aicinājusi palielināt akcīzes nodokli vairākām preču grupām, vēsta LNT ziņas.VM norādījusi, ka varētu palielināt akcīzes nodokli ne vien alkoholam, cigaretēm un azartspēlēm, bet arī neveselīgai pārtikai.

Ministriju pieprasījumi papildu finansējumam nākamā gada budžetā krietni pārsniedz iespējas. Papildu pieprasījumiem atvēlēti 69 miljoni, taču Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) vien pieprasījusi papildu 100 miljonus. Arī VM pieprasījums ir vērienīgs – 70 miljoni latu.Veselības ministre Ingrīda Circene norādījusi, ka veselības nozare ir "vairāk apdalīta, kā pārējās", tāpēc lielākā daļa no papildu pieejamā finansējuma būtu jānovirza VM. "Mēs uzskatām, ka būtu absolūti sociāli taisnīgi palielināt mediķu algas par 10%, līdzīgi kā tās tika palielinātas gan policistiem, gan skolotājiem, gan sociālajiem darbiniekiem. Mediķiem pagājušajā gadā algas netika palielinātas ar solījumu, ka tas notiks šogad," skaidro I.Circene. Prasītos 70 miljonus iegūt nav iespējams, taču 35 miljonus veselības ministre uzskata par reālu mērķi, piedāvājot daļu finansējuma iegūt, ceļot akcīzes nodokli tabakai, alkoholam, bezalkoholiskajiem dzērieniem ar saldinātājiem un azartspēlēm. I.Circene iesaka ieviest arī jaunu akcīzes nodokli neveselīgajai pārtikai, vēsta LNT ziņas.Premjers Valdis Dombrovskis norāda, ka, runājot par akcīzes nodokļu celšanu, ir būtiski šo lēmumu vispirms rūpīgi izvērtēt arī reģionālajā kontekstā. Ja akcīzes nodokļa likmes būtiski pārsniegs likmes kaimiņvalstīs, radīsies nopietnas problēmas ar šī nodokļa iekasēšanu, brīdina premjers.Tajā pašā laikā valdība apņēmusies nākamgad samazināt darbaspēka nodokļus, taču vienlaicīgi nav izslēgta iespēja celt citus nodokļus.Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts LNT ziņām norāda, ka  ministrijas pārāk "aizraujas" ar diskusijām par saviem izdevumiem un to prioritāti, taču praktiski netiek runāts par ieņēmumu daļu. Pavļuts, atsaucoties uz ārvalstu ekspertiem, arī norāda, ka Latvijā ir pārāk augsti darbaspēka nodokļi, bet pārāk zemi patēriņa nodokļi.Jau vēstīts, ka VM nākošā gada budžetā cer uz papildus 35 miljoniem latu un no šīm prasībām neatkāpsies, jo uzskata to par minimumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas