Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Vēsture Dienā: Zvaigznes Dienā

Laikrakstam Diena vienmēr ir bijušas svarīgas ne tikai mazā cilvēka rūpes un raizes, cīnoties ar viņa īpašajām vajadzībām, bet arī vietējās un pasaules zvaigznes, pēc kurām tiecoties mazais cilvēks uz brīdi aizmirst savas raizes. Bet, ja ir iespēja zvaigžņu devumu anonīmi komentēt, šajos komentāros mazais cilvēks iegūst Atlanta spēku, nonesot zvaigznes no debesīm un iesviežot tās savu īpašo vajadzību Augeja staļļos, lai pasmaržo īsto dzīvi…

Nu, kas uz rītdienas jubilāru Raimondu Paulu zīmējas, Maestro lauvas tiesu anonīmo komentāru (un arī Dienas neanonīmo karikatūru) sapelnīja laikos, kad to, ko viņš prot darīt par mums visiem labāk, bija nomainījis ar politiku. Tagad pat lielākajiem skauģiem ir mute ciet, redzot, kāds Pauls savos gados izskatās pie klavierēm. Pirms 20 gadiem Paula 65 gadu un arī apaļu radošā darba jubileju Diena atzīmēja ar komponista sena paziņas, fotogrāfa Ulža Brieža, fotomirkli: "Gatavojoties jubilejai un Vecrīgā apstājoties pie pazīstamajiem ielas mūziķiem, ko tautā dēvē par diviem brāļiem, komponists Raimonds Pauls atceras, kā pats pirms 50 gadiem sācis muzicēt dzimtā Iļģuciema ballītēs. "Vai tas kādam patīk vai nepatīk, sadzīves mūzika pastāvēs vienmēr. Jautrā sabiedrībā neviens taču simfonijas otro daļu nedziedās," Maestro atgādina, pirms jubilejas koncertos Dailes teātrī pārsteigs klausītājus ar senām dziesmām jaunā skanējumā." Novēlam komponistam jautru sabiedrību arī turpmākos gadus!

Bet garāks stāsts šoreiz būs par kādu citu zvaigzni. Kad nu Bils Geitss jau labu laiku vairs neskaitās bagātākais cilvēks pasaulē un Latvijā viņu biežāk piemin vairs tikai plakanzemieši bailēs no 5G, varam atcerēties, ko Diena par viņu rakstīja, kad Geitss bija tikai ceļā uz šo nomināciju un Latvijā plašākai publikai pilnīgi nepazīstams. 1992. gada 12. decembrī Dienas datorpasaules, vēlāk arī Tildes radītājs Andrejs Vasiļjevs kopā ar sievu Anitu pēc ārzemju preses materiāliem bija SestDienai sagatavojis rakstu Programmētājs – bagātākais cilvēks Amerikā. Rakstu ilustrēja blāva kserokopija ar Geitsa vaigu un parakstu: "Bilu Geitsu vaigā pazīst retais, jo arī fotografēšanās, viņaprāt, nav vērtīga nodarbe." Raksts sākas ar fakta konstatāciju: "1992. gada janvārī jauneklīgais programmnodrošinājuma ražošanas ģēnijs kļuva par bagātāko cilvēku Amerikā. 36 gadus vecā Bila Geitsa īpašums pārsniedz 6,4 miljardus dolāru, kas ir par 500 miljoniem vairāk nekā iepriekšējam līderim Džonam Klūgem no kompānijas Metromedia. 

Kāds draugs viņu raksturo kā ģeniālu zinātnieku, ģeniālu biznesmeni un ģeniālu karavadoni vienlaikus. Geitss dzīvē nekad nav bijis zaudētājs. Vienalga, skolā, universitātē vai biznesā, – viņš vienmēr ir darījis visu iespējamo, lai sakautu pretinieku. Ja liekas, ka Geitss zaudē, tas nozīmē, ka viņš nespēlē tīri. 16 gadu laikā Geitss savu kompāniju Microsoft spējis izveidot par korporāciju ar septiņiem tūkstošiem darbinieku visā pasaulē, kas par ietekmi datoru tirgū pašlaik konkurē ar slaveno IBM. Miljoniem cilvēku strādā ar programmām MS DOS un MS Windows. Jauno ideju un projektu potences garantē, ka Geitsa akcijas turpinās kāpt. 
Amerikas bagātākajam cilvēkam ir maldinoša āriene. Neliela auguma, vājas ķermeņa uzbūves, ar biezām acenēm – viņš izskatās tā, it kā pārāk daudz laika būtu pavadījis neona gaismas pielietā laboratorijā. Geitss pieradis ģērbties džinsos, botās un džemperī. Tomēr viņā ir kaut kas atšķirīgs, tāds, kas viņu izceļ no datoru entuziastu nepievilcīgajām aprindām. Viņa skatienā ir jūtama robotiska noteiktība, kas dažiem ir likusi šaubīties par viņa šīs zemes izcelsmi. 

Kad Geitss sāk runāt, viņš vienmēr iegūst neapstrīdamu pārsvaru. Pie sarunu galda viņš mēdz noslēgt derības, ka neviens nevar uzdot tādu jautājumu, uz kuru viņš nezinātu atbildi. Geitsa izturēšanās ir glaimojoša, agresīva un tirāniska. Microsoft līdzdibinātājs Pols Allens reiz teica: "Man grūti iedomāties, ka dzīvē sastapšu kādu vēl cietsirdīgāku cilvēku par Bilu. Viņa izklaidēšanās veids ir cilvēka sadriskāšana gabaliņos. Es biju pilnīgi iebaidīts, jo viņš ir tik viltīgs."

(..) Hārvarda un Geitss tomēr nesapratās. Pretēji savām aizdomām universitātē Geitss atklāja, ka nav savas paaudzes dižākais matemātiķis. (..) 1980. gadā Geitss nopirka tiesības uz iekārtu, sauktu DOS, no vietējās Sietlas firmas par 50 000 dolāru, kas lielā mērā noteica Microsoft tālākos panākumus. Personālajam datoram DOS ir kļuvis tas pats, kas iekšdedzes dzinējs mašīnai. (..) Daudzi uzskata, ka neveiksmes trūkums dzīvē veido Geitsu par monstru. Bils Geitss seniors, Sietlas jurists, izteicis domu, ka viņa dēlam vajadzētu apprecēties un kļūt par tēvu. Geitss juniors uz to atbildēja, ka šādas piezīmes "nav vērtīgas"."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas