Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

VID veic pastiprinātu nakts tirgu kontroli; šovasar fiksēti 33 pārkāpumi

Lai novērstu likumpārkāpumus tirdzniecības procesā, Valsts ieņēmumu dienests (VID) pastiprinātu uzmanību pievērsis situācijai Latvijas nakts tirgos. Līdz šim 109 nodokļu administrēšanas pasākumos un 35 tematiskajās paŗbaudēs konstatēti 33 pārkāpumi, portālu Diena.lv informē VID sabiedrisko attiecību daļa.

Problēma īpaši aktuāla kļūst vasaras periodā, kad ārvalstu tirgotāji Latvijas tirgos cenšas realizēt ievērojamu daudzumu augļu un dārzeņu, tādējādi radot nevienlīdzīgu konkurenci pašmāju zemniekiem, kas realizē pašu izaudzēto lauksaimniecības produkciju, norāda VID. 2013.gada jūnijā un jūlijā VID ir veicis 109 nodokļu administrēšanas pasākumus, tajā skaitā 35 tematiskās pārbaudes, no kurām 33 gadījumos konstatēti dažādi pārkāpumi, piemēram, tirgotājs pēc pieprasījuma nevar izsniegt stingrās uzskaites kvītis, netiek izsniegts čeks gadījumos, ja tirgo iepirktu preci. Nereti nav preču piegādes dokumentu vai pārvadājuma dokumentu, kas apliecina preces izcelsmi, tirdzniecības vietā neatrodas pavaddokumentu reģistrs, tirgotājs ir reģistrēts VID pievienotās vērtības nodokļa maksātāju reģistrā, bet tam nav uzstādīts elektroniskais kases aparāts.Vienā gadījumā pēc VID darbinieka veiktā kontrolpirkuma pārdevēji atstāja tirdzniecības vietu un tādējādi 40 kilogrami tomātu kā bezsaimnieka manta tika izņemti un nodoti Rīgas Nacionālajam Zooloģiskajam dārzam.Kontroles pasākumu laikā atsevišķos gadījumos tika konstatēti arī lauksaimniecības produkcijas tirgotāji no citām valstīm. Šajos gadījumos iespēju robežās tiek identificētas citu valstu personas, kuras veic tirdzniecību, un tām pieprasīti reģistrācijas dokumenti, kā arī augļu un dārzeņu izcelsmi apliecinoši dokumenti. Bieži ir gadījumi, kad ārvalstu tirgotāji aizver transportlīdzekļu durvis un par sevi nesniedz nekādu informāciju vai arī aiziet no tirdzniecības vietas. Šādos gadījumos VID darbinieki fiksē transportlīdzekļu reģistrācijas numurus un informāciju nosūta izvērtēšanai attiecīgās valsts nodokļu administrācijai.Lai VID varētu administratīvi sodīt ārvalstu tirgotājus par tirdzniecības noteikumu neievērošanu, VID ir jāspēj pierādīt, ka konkrētā ārvalstu persona saimniecisko darbību Latvijā veic regulāri (trīs un vairāk tirgošanās reizes kalendārajā gadā), tādējādi nav pietiekami tikai vienu reizi konstatēt, ka kāda ārvalstu persona pārdod lauksaimniecības produkciju Latvijā.VID ir aicinājis arī Rīgas pašvaldības policiju pievērst pastiprinātu uzmanību nakts tirdzniecības vietām, koncentrējoties uz ārzemju tirgotājiem, un par konstatētajiem gadījumiem informēt VID, kas tālāk rīkosies atbilstoši savai kompetencei.VID norāda, ka, neatkarīgi no tā, vai lauksaimnieciskās produkcijas tirgotājs savā mītnes valstī ir vai nav reģistrējies kā saimnieciskās darbības veicējs vai komersants, tam, uzsākot pārdošanu Latvijā, ir jāreģistrējas kā pievienotās vērtības nodokļa maksātājam. Ieņēmumu dienests arī turpmāk sola pastiprināti kontrolēt Latvijas tirgus, lai novērstu likumpārkāpumus, īpaši tirgojot no ārvalstīm ievestus produktus, kā arī lai novērstu likumpārkāpumus ārvalstu lauksaimniecības produkcijas tirgotāju rīcībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas