Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

VP šefa atlase: Eksperti palīdzēs Ģirģenam sagatavot poligrāfa pārbaudē uzdodamos jautājumus

Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) kopā ar iekšlietu resora ekspertiem sagatavos jautājumus, kas uzdodami poligrāfa pārbaudē Valsts policijas priekšnieka amata kandidātam, aģentūrai LETA pastāstīja ministra padomnieks Jānis Veide.

Konkursa nolikumā skaidrots, ka pirms lēmuma pieņemšanas par kandidāta virzīšanu iecelšanai amatā pēc iekšlietu ministra ierosinājuma konkursa komisijas sekretariāts nodrošinās kandidātu nosūtīšanu kompleksās psiholoģiskās-poligrāfa pārbaudes veikšanai. Tajā pārbaudīs, vai attiecībā uz komisijas ieteikto kandidātu nav konstatējami apstākļi, kas norāda uz personas atrašanos interešu konflikta situācijā, vai citi apstākļi, kas var radīt risku attiecībā uz amata pienākumu izpildi.

Kompleksās psiholoģiskās-poligrāfa pārbaudes kārtību un pārbaudāmo jautājumu loku noteiks iekšlietu ministrs, saskaņojot to ar pārbaudes veicēju. Paredzēts, ka poligrāfa pārbaudē saņemtās atbildes būs pieejamas tikai iekšlietu ministram pirms galīgā lēmuma pieņemšanas.

Veide skaidroja, ka poligrāfa pārbaudē uzdodamie jautājumi vēl nav sagatavoti. Lai šādu pārbaudi veiktu maksimāli objektīvi un profesionāli, jautājumus ministrs sagatavos sadarbībā ar iekšlietu nozares ekspertiem, kuriem ir pieredze šādu pārbaužu veikšanā. "Eksperti palīdzētu sagatavot tādus jautājumus, kuri nodrošinātu maksimāli uzticamas atbildes. Jautājumam ir jābūt ļoti precīzam un šauram," norādīja Veide.

Jau vēstīts, ka Ģirģens nesen TV3 raidījumam Nekā personīga atzina, ka šādā ekspertīzē varētu uzdot jautājumus par finansējumu ofšoros un to, vai ģimenes locekļi ir ieinteresēti iepirkumos.

Lai arī konkursa nolikumā minēta poligrāfa pārbaude, tikai ministrs personīgi izlemšot, vai kandidātam šāda pārbaude vispār ir vai nav nepieciešams veikt, norādīja Veide un piebilda, ka poligrāfa pārbaude ir atbalsta mehānisms, lai palīdzētu pieņemt maksimāli objektīvu lēmumu par piemērotāko kandidātu.

Ja kandidāts atteiksies no pārbaudes, tad šāda rīcība var ietekmēt ministra lēmumu par personas virzīšanu augstajam amatam.

Jau ziņots, ka IeM izsludinājusi konkursu uz Valsts policijas (VP) priekšnieka amatu, un konkursa nolikums paredz, ka pirms lēmuma pieņemšanas par kandidāta virzīšanu apstiprināšanai viņam veiks pārbaudi ar melu detektoru. 

Konkursā drīkstēs pieteikties amatpersona tikai no vecāko vai augstāko virsnieku vidus, kurai izdienas laiks IeM sistēmas un Ieslodzījuma vietu pārvaldes iestādēs ir ne mazāks par desmit gadiem. Tas nozīmē, ka tiesneši, prokurori vai citu ārpus iekšlietu sistēmas esošu iestāžu amatpersonas konkursā nevarēs pieteikties.

Ar iekšlietu ministra Ģirģena rīkojumu apstiprināto konkursa komisiju vadīs IeM valsts sekretārs Dimitrijs Trofimovs.

Pieteikumi iesniedzami līdz 9.aprīlim.

Kandidātiem konkursā būs jāiesniedz redzējums par VP attīstību tuvākajos piecos gados, darba prioritātēm un nepieciešamajām reformām, kā arī to īstenošanas procesu. Redzējums arī būs jāprezentē konkursa komisijai ne ilgāk kā 40 minūtēs.

Tāpat paredzētas pārrunas ar kandidātu par motivāciju amatam un redzējumu par VP prioritātēm un attīstību. Konkursa komisija arī novērtēs kandidāta profesionālās zināšanas un angļu valodas prasmes.

Kandidāta kompetenču izvērtējumā tiks piesaistīta personāla atlases kompānija, kura palīdzēs novērtēt stratēģisko redzējumu, spēju pieņemt lēmumus un uzņemties atbildību, orientāciju uz rezultātu sasniegšanu, iniciatīvu, pārmaiņu vadīšanu un ētiku. 

Trofimovs iepriekš aģentūrai LETA skaidroja, ka patlaban nav zināms, kura personāla atlases kompānija kandidātu vērtēšanai tiks piesaistīta. IeM esot veikusi pārrunas ar Valsts kanceleju par iespēju izmantot kompānijas, kuras jau līdz šim ir piedalījušās augstu valsts amatpersonu kandidātu atlasē. Precīzāka informācija tapšot zināma konkursa norises gaitā. 

Komisija ir tiesīga veikt priekšpārbaudi par iespējamiem šķēršļiem kandidātam saņemt amata pildīšanai saskaņā ar amata aprakstu nepieciešamo pielaidi valsts noslēpumam.

Iekšlietu ministrs pēc iepazīšanās ar komisijas rakstisku ieteikumu pieņems lēmumu par komisijas izvirzītā kandidāta vai kandidātu virzīšanu apstiprināšanai amatā uz pieciem gadiem Ministru kabineta sēdē.

Tāpat iekšlietu ministram pirms lēmuma pieņemšanas par kandidāta virzīšanu iecelšanai amatā būs tiesības uzaicināt komisijas ieteikto kandidātu uz individuālu sarunu.

Pagājušā gada nogalē iepriekšējais VP priekšnieks ģenerālis Ints Ķuzis pieņēma lēmumu par amata atstāšanu. Ķuzim 10.februāris bija pēdējā darba diena VP priekšnieka amatā. No 11.februāra līdz konkursa beigām par VP priekšnieka pienākumus izpildītāju nozīmēts Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins.

Top komentāri

>?<
&
Pārbaudi ar melu detektoru varētu sākt ar pašu Ģirģenu!
Vecsčekists
V
Sevi cienoša virsnieka vietā es šādu karjeras iespēju ignorētu.
Nja
N
Ministrs - muļķis.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ar likumu garantēs skaidras naudas pieejamību

Valdība otrdien atbalstīja grozījumus Kredītiestāžu likumā, kuru mērķis ir nodrošināt skaidrās naudas pieejamību iedzīvotājiem visā Latvijas teritorijā, nosakot minimālās prasības pakalpojumam, kura r...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas