Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Zolitūdes traģēdiju pētīs 40 izmeklētāji; būvekspertīzēs primāri uzticēsies vietējiem

Lielveikala Maxima traģēdijas izmeklēšanā vispirms uzticēsies vietējiem ekspertiem no Rīgas Tehniskās universitātes (RTU), bet viņi varēs nepieciešamības gadījumā lūgt izmeklēšanā iesaistīties ekspertus no ārzemēm, pirmdien žurnālistiem sacīja ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

Viņš uzsvēra, ka nav pamata neuzticēties RTU zināšanām un neatkarībai, ekspertīzēs strādājot ar paraugiem no iebrukušā veikala.

"Es nesaskatu nekādu pamatu apšaubīt ekspertīzes veicēju kompetenci, zināšanas. (..) (Bet) pēc viņu ieskata var pieaicināt speciālistus vienalga no kurienes," teica Kalnmeiers.

Savukārt premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība), kurš pirmdien bija uzaicinājis visu negadījuma izmeklēšanā iesaistīto iestāžu vadību, aicinājis piesaistīt arī ārvalstu ekspertus, bet darīt to procesa virzītājam un juridiski precīzi, lai "pretējās puses aizstāvība" nevarētu vērsties pret lietas izmeklētājiem. Premjers arī atkārtoti uzsvēra, ka lietas izmeklēšanai jānotiek maksimāli īsos termiņos, bet labi apzinoties, ka tas nenotiks dažu nedēļu laikā. Viņš arī solīja visu nepieciešamo valdības atbalstu izmeklēšanai.

Arī Valsts policijas šefs Ints Ķuzis uzsvēra, ka par ārvalstu ekspertu piesaistīšanu jālemj vien tad, ja pašmāju eksperti procesa virzītājam nespēs sniegt visas izmeklēšanai nepieciešamās atbildes, vai ja radušās šaubas par tām. Ķuzis apliecināja, ka pašlaik izmeklēšanas ietvaros ir paņemti simtiem maisu ar ekspertīzei nepieciešamiem ēkas fragmentiem, un RTU eksperti ar tiem strādā. Pašu pussabrukušo ēku apsargā policija un veikalu nenojaukšot, kamēr nebūs pārliecība, ka iegūti visi izmeklēšanai nepieciešami paraugi.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (Reformu partija) teica, ka lietas izmeklēšanā iesaistīti vairāk nekā 40 izmeklētāji un resursu izmeklēšanas darbībām netrūkstot. Pagaidām nelaimes seku likvidēšanas un izmeklēšanas izmaksas vēl nav aprēķinātas, bet tās būšot lielas.

Jau vēstīts, ka traģēdijā Zolitūdē gājuši bojā 54 cilvēki.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Šodien stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijās, informēja AS Pasažieru vilciens (PV) pārstāvji.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas