Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Obamam nebūs viegli slēgt Gvantanamo cietumu

Igaunija šonedēļ uzņēmusi pirmo bijušo Gvantanamo cietuma iemītnieku, kurš drošības apsvērumu dēļ nevar atgriezties savā dzimtenē. 31 gadu vecais Ahmeds Abduls Kaders ir viens no pieciem Jemenas pilsoņiem, kurus no Kubas teritorijā izveidotā ASV militārā cietuma pārvietoja uz ārvalstīm.

Viņi ir pēdējie no 14 Gvantanamo ieslodzītajiem, kas ir atbrīvoti pēdējo četru nedēļu laikā. ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija decembrī paziņoja, ka pusgada laikā vēlas no Gvantanamo uz ārvalstīm pārvest "desmitiem" ieslodzīto. Šai iecerei varētu traucēt ASV Kongresu kontrolējošie republikāņi, kuri uzskata, ka atbrīvotie rada pārāk lielu risku ASV un to sabiedroto drošībai, piektdien raksta Diena.

Kopš 2009. gada vismaz 64 Gvantanamo cietuma iemītnieki, kuriem nav izvirzītas apsūdzības, ir izmitināti valstīs, kas nav viņu dzimtene. Vienu no viņiem - Uzbekistānas pilsoni Kamalludinu Kasimbekovu - 2010. gada jūlijā uzņēma Latvija, liecina izdevuma The New York Times rīcībā esošā informācija. Sākotnēji ASV lūgušas Latviju uzņemt trīs bijušos Gvantanamo ieslodzītos, bet divus no tiem mūsu varasiestādes atteikušās uzņemt, jo nav bijušas pārliecinātas, ka viņi neapdraudēs Latvijas drošību, raksta LETA. Nav ziņu, ka Lietuva būtu uzņēmusi kādu no Gvantanamo bijušajiem ieslodzītajiem.

Gvantanamo cietumu pēc 2001. gada 11. septembra terora aktiem ASV lika izveidot toreizējais ASV prezidents no Republikāņu partijas Džordžs V. Bušs, lai ieslodzītu terorismā aizdomās turētos. Daudziem tur ieslodzītajiem nav izvirzītas apsūdzības, un cilvēktiesību aizstāvji ziņojuši par cietumā notikušiem spīdzināšanas gadījumiem.

Buša pēctecis no Demokrātu partijas Baraks Obama, 2009.gadā nākot pie varas, solīja slēgt cietumu, bet viņa ieceri izjauca Kongress, kas 2010. gadā aizliedza Gvantanamo cietuma ieslodzīto pārvešanu uz ASV un citām valstīm. Liegumu pārvest ieslodzītos uz citām valstīm Kongress atcēla 2013. gadā.

Obama nav atkāpies no solījuma slēgt Gvantanamo cietumu, taču regulārā ieslodzīto atbrīvošana nav pa prātam republikāņiem, kuri uzskata, ka Gvantanamo cietums ir jāsaglabā.

Visu rakstu lasiet piektdienas, 16.janvāra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits