Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Eksperti: Vismaz trīs dienas nedēļā vajadzētu atturēties no alkohola lietošanas

Vismaz trīs dienas nedēļā vajadzētu atturēties no alkohola lietošanas, lai izvairītos no ieslīgšanas nemitīgā dzeršanā un mazinātu aknu slimību risku, brīdina Lielbritānijas vadošie ārsti.

Lielbritānijas Karaliskā ģimenes ārstu koledža (RCP) norāda, ka pašreizējās valdības rekomendācijas par veselībai nekaitīgu alkohola lietošanas apjomu ir maldinošas, jo tajās netieši rakstīts, ka ir nekaitīgi lietot alkoholu katru dienu.

Nekaitīgas alkohola lietošanas oficiālās vadlīnijas nosaka, ka vīriešiem nedēļā nevajadzētu izdzert vairāk par 21 alkohola vienību, bet sievietēm ne vairāk par 14 alkohola vienībām.

Taču RCP eksperti norāda, ka šajās vadlīnijās nav iekļauts ieteikums atturēties no iedzeršanas divas līdz trīs dienas nedēļās, lai dotu organismam iespēju atjaunoties.

Alkohola lietošana katru dienu rada būtisku apdraudējumu veselībai, palielinot aknu slimību un citu dzīvībai bīstamu saslimšanu risku, brīdina ārsti.

"Cilvēkiem vajadzētu katru nedēļu divas līdz trīs dienas atturēties no iedzeršanas, lai mazinātu pārmērīgas alkohola lietošanas izraisītos ilgtermiņa riskus veselībai. Pēc dienas, kad ir iedzerts, nepieciešams laiks, lai organisms atjaunotos, un tādēļ vajadzīgs ieturēt atslodzes dienas starp alkohola lietošanas reizēm," skaidroja RCP pārstāvis.

Vislielākais risks ir gados jauniem dzērējiem, taču arī vidusslāņa sieviešu vidū kļuvusi populāra iedzeršana katru dienu, pie pusdienām vai darbā iedzerot kādu glāzi vīna.

Ārsti arī iesaka gados vecākiem cilvēkiem ierobežot alkohola patēriņu, jo viņu organismi grūtāk tiek galā ar alkohola lietošanās sekām.

Vīriešiem rekomendētais veselībai nekaitīgais alkohola patēriņš ir līdz 21 alkohola vienībai nedēļā, bet sievietēm līdz 14 vienībām nedēļā. Taču šo alkohola daudzumu neizdzerot vienā vai divās iedzeršanas reizē un divas līdz trīs dienas nedēļā atturoties no iedzeršanas, skaidro RCP alkohola jautājumu padomnieks profesors sers Ians Gilmors.

"Šādā daudzumā vairumam personu netiks nodarīts kaitējums veselībai," piebilda Gilmors.

Vīriešiem regulāru alkohola patēriņu vajadzētu ierobežot līdz četrām alkohola vienībām - divām pintēm vidēja stipruma alus - dienā, bet sievietēm ne vairāk par trim alkohola vienībām - vienu lielu vīna glāzi - dienā.

Par vienu alkohola vienību tiek uzskatīti100 ml vīna, 0,33 l alus vai 25 ml stiprā alkoholiskā dzēriena.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits