Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

ES pievilina bažīgo Moldovu

Pasaules uzmanības centrā esošās Ukrainas krīzes fonā norisinās Eiropas Savienības (ES) un Krievijas cīņa par vēl vienu postpadomju valsti - Moldovu. Nelielās valsts, kuras separātiskais Piedņestras reģions vēlas pievienoties Krievijai, eiropeiski noskaņotā valdība baidās, ka Moldova varētu kļūt par nākamo Maskavas upuri, otrdien raksta laikraksts Diena.

Atbildot uz Krievijas rīcību Ukrainā, Brisele cenšas paātrināt Moldovas integrāciju ES. No pirmdienas Moldovas pilsoņi Šengenas zonas valstīs varēs ieceļot bez vīzas, bet jūnijā ES ar Kišiņevu plāno parakstīt asociācijas un brīvās tirdzniecības līgumu.

Moldova kļuvusi par pirmo no sešām ES Austrumu partnerības valstīm, kuras iedzīvotāji bez vīzām varēs ieceļot Šengenas zonā, kurā ietilpst 22 no 28 ES dalībvalstīm un Šveice, Norvēģija, Islande un Lihtenšteina.

Tajā pašā laikā nesnauž arī Krievija, kam ir pretenzijas pret Moldovas integrāciju ES. Tāpēc Maskava aizvien aktīvāk izspēlē Piedņestras kārti. Krievijas vicepremjers un prezidenta īpašais pārstāvis Piedņestrā Dmitrijs Rogozins nedēļas nogalē paziņoja, ka 9. maijā ieradīsies Piedņestras galvaspilsētā Tiraspolē uz militāro parādi par godu Uzvaras dienai.

Viņš arī nesen sacīja, ka reģions, kurā mīt aptuveni 200 tūkstošu Krievijas pilsoņu, bet kuram nav robežas ar Krieviju, piederot Kremļa iedomātajai "krievu pasaulei", jo dvēselē visi 500 tūkstoši Piedņestras iedzīvotāju esot Krievijas pilsoņi. "Viņi visi ir mūsu tautieši, mūsu cilvēki, daļa no krievu pasaules," Rogozinu citē Radio Brīvība.

Moldāvu politologi uzskata, ka Maskavai Piedņestra ir tikai instruments politisko mērķu sasniegšanai. "Ar šo instrumentu - Piedņestrā atrodas krievu karaspēks un specdienestu aģenti - Maskava viegli var destabilizēt situāciju Odesas apgabalā Ukrainā, nemaz nerunājot par Moldovu," ir pārliecināts analītiķis Oazu Nantojs.

Viņaprāt, reāls ir scenārijs, ka Krievija centīsies sagrābt un anektēt Ukrainas dienvidaustrumus un daļu Moldovas teritorijas.

Plašāk lasiet Ulda Ķezbera rakstā ES pievilina bažīgo Moldovu otrdienas, 29.aprīļa, laikraksta Diena 9.lpp.! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits