Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Pētījums: Gudras sievietes vairāk lieto alkoholu

Sievietes ar augstāko izglītību vairāk lieto alkoholu, nekā mazāk izglītotas dāmas, liecina Lielbritānijā apjomīga pētījuma rezultāti.

Akadēmiskos grādus ieguvušas sievietes divreiz biežāk alkoholu lieto katru dienu, taču viņas arī biežāk atzīst, ka viņām ir problēma ar iedzeršanu. Līdzīga saistība starp izglītības līmeni un alkohola patēriņu ir konstatēta vīriešu vidū, taču šī korelācija ir mazāk izteikta.

Apjomīgo pētījumu veikusi Londonas Ekonomikas skola, kuras pētnieki iztaujāja tūkstošiem 39 gadus vecu sieviešu un vīriešu, kas visi dzimuši Lielbritānijā 1970. gadā vienas nedēļas laikā.

"Jo izglītotāka sieviete, jo biežāk viņa alkoholu lietos teju katru dienu, kā arī atzīs, ka dzeršanas paradumu dēļ viņai ir problēmas ar alkoholu," teikts pētījumā. "Alkohola patēriņa problemātiski paradumi visbiežāk piemīt cilvēkiem, kas ir labāk izglītoti," secināts pētījumā.°

Sieviešu alkohola lietošanas paradumus var pat prognozēt pēc mācību atzīmēm skolas laikā pat no piecu gadu vecuma, jo pētījumā atklājies, ka labas sekmes mācībās saistās ar paaugstinātu alkoholisma risku pieaugušā vecumā.

Pētījuma autores Frančeska Borgonovi un Marija Horta šim novērojumam piedāvā vairākus skaidrojumus. Labāk izglītotas sievietes bērnus laiž pasaulē vēlāk, atliekot vecāku pienākumus un atbildību. Viņām mēdz būt aktīvāka sabiedriskā dzīve, kā arī viņas strādā vidē, kurā dominē vīrieši un iedzeršanas paradumi. Viņas var būt arī uzaugušas vidusslāņa ģimenēs un pieredzējušas, ka viņu vecāki regulāri iedzer.

Londonas Ekonomikas skolas pētnieki veica ilgtermiņa pētījumi, uzmeklējot visus Lielbritānijā 1970.gada vienas nedēļas laikā dzimušos cilvēkus un ik pēc noteikta laika posma iztaujāja viņus par dzīves paradumiem. Izjautāto cilvēku skaits dažādos pētījuma etapos svārstījās no 9665 līdz 17 287 respondentiem. Pētnieki arī ņēma vērā katras personas panākumus skolā, kā arī akadēmiskos sasniegumus.

Sievietes ar akadēmisku kvalifikāciju par 71% biežāk lietoja alkoholu katru dienu, salīdzinot ar nekvalificētām sievietēm. Sievietes ar akadēmisku grādu alkoholu katru dienu lietoja par 86% biežāk. Tikmēr labāk izglītotas sievietes 1,7 reizes biežāk atzina, ka viņām ir problēmas ar alkoholu.

Vērtējot panākumus skolas laikā, atklājās, ka sievietes, kurām piecu un desmit gadu vecumā bija labas sekmes, pieaugušā vecumā alkoholu lieto 2,1 reizi biežāk nekā sievietes, kurām bērnībā bija vājākas sekmes. Vīriešu vidū labas sekmes bērnībā par 49% palielina alkoholisma risku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits