Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Terorisms nevājinās, bet nonāvē mazāk cilvēku

Desmit gados - no 2002. līdz 2011. gadam - terora aktu skaits pasaulē ir četrkāršojies, tomēr kopš 2007. gada ir samazinājies bojāgājušo un cietušo skaits teroristu sarīkotos uzbrukumos, liecina otrdien publicētais pētījums Globālais terorisma indekss. Teroristu visapdraudētākie reģioni ir bijuši Tuvie Austrumi un Dienvidāzija, bet drošākā pret terora aktiem bijusi Ziemeļamerika. Tomēr militāru konfliktu un politiskās nestabilitātes dēļ atsevišķās valstīs situācija draud pasliktināties.

Terorisms Igaunijā

2011. gadā terorisma visvairāk apdraudētās valstis bijušas Irāka, Pakistāna, Afganistāna, Indija un Jemena. Kopumā pagājušajā gadā pasaulē notikuši vismaz 4564 terora akti, kuros dzīvību zaudējuši vismaz 7473 cilvēki, pie kuriem pieskaitīti arī uzbrukumu laikā mirušie teroristi, raksta pētījuma autori no amerikāņu «domnīcas» - Ekonomikas un miera institūta. Salīdzinājumam - 2002. gadā pasaulē notika 982 teroristu uzbrukumi, kas izraisīja vismaz 3823 cilvēku nāvi.

Kopumā pētījumā iekļautas 158 valstis. Latvija, Lietuva un vēl 41 valsts atzītas par terorisma vismazāk ietekmētajām, jo tajās nav notikuši incidenti, kas būtu klasificējami kā terora akti. Pētījumā terorisms definēts kā «draudi vai reāla nelikumīga spēka izmantošana un vardarbība, ko, sējot bailes, izmanto nevalstisks subjekts, lai panāktus politiskus, ekonomiskus, reliģiskus un sociālus mērķus».

Vēl viena Baltijas valsts - Igaunija - ierindota 98. vietā. Tas saistīts ar 2011. gada augustā notikušo incidentu, kad kāds bruņots vīrietis iebruka Igaunijas Aizsardzības ministrijā, saņemot par ķīlniekiem divus cilvēkus. Vīrietis tika nogalināts apšaudē ar policiju.

Pašnāvnieki pret Asadu

Pērnais gads lielā mērā ataino kopējo situāciju pasaulē desmit gadu griezumā. Irāka jau kopš 2004. gada ir nemainīga līdere pēc notikušajiem terora aktiem, šeit reģistrēta trešā daļa upuru, kas gājuši bojā terora aktos, kuri pasaulē notikuši no 2002. līdz 2011. gadam. Teroristu aktivitāte šeit pastiprinājās pēc 2003. gadā notikušā ASV vadītā starptautisko spēku iebrukuma.

Pakistāna un Afganistāna kopš 2007. gada ir nākamās terorismam visvairāk pakļautās valstis. Tajās situācija sevišķi pasliktinājās pēc Irākas kara beigām, kad ar ASV atbalstu NATO un Pakistānas valdība reģionā pastiprināja militārās darbības pret islāmistiem.

Rietumeiropa pētījumā apskatītajā laika posmā ir bijis otrs teroristu vismazāk apdraudētais reģions, bet tāpat tur teroristiskos uzbrukumos bojā gājuši 19 reizes vairāk cilvēku nekā ASV. Te gan jāņem vērā, ka pētījums neiekļauj 2001. gada 11. septembri, kad notika terora akti Ņujorkā un Vašingtonā.

2011. gadā terora aktos bojā gāja par 25% mazāk cilvēku nekā 2007. gadā. Tendence ir iepriecinoša, tomēr daudz ko var noteikt tas, kā tuvākajā laikā attīstīsies notikumi Sīrijā un Jemenā, kur pērn situācija pasliktinājusies visstraujāk.

Jemenā pēdējos gados aktivizējies starptautiskās teroristiskās organizācijas Al Qaeda vietējais atzars, bet Sīrijā dumpinieki cīņā pret prezidenta Bašara al Asada režīmu izmantoja bumbas un spridzinātājus pašnāvniekus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits