Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Zemes kondicionieris Arktika nonācis lielās briesmās

Ziemeļu Ledus okeānu klājošās ledus segas platība, kas kopš 2000. gada ir krietni sarukusi, ir sasniegusi mazāko apjomu kopš 1979. gada, kad ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa administrācija (NASA) sāka fiksēt pasaulei tik svarīgā reģiona satelītuzņēmumus. Ņemot vērā, ka parasti arktisko ledāju kušanas sezona beidzas septembrī, var prognozēt turpmāku ledus laukuma samazināšanos. Zinātnieki uzskata, ka Arktikā notiekošais signalizē par fundamentālām klimata pārmaiņām.

Milzīga ledus putra

Pagājušajā svētdienā ASV Nacionālais sniega un ledus izpētes centrs (USNSIDC) konstatēja, ka okeāna ledus laukuma platība ir 4,1 miljons kvadrātkilometru, kas ir jauns rekords. Līdz tam mazākā reģistrētā arktiskās ledus segas platība, kas bija 4,17 miljoni kvadrātkilometru, tika piefiksēta 2007. gada 18. septembrī. Pirms pieciem gadiem reģistrētais mazākais Arktikas ledus laukums bija par 23% mazāks nekā iepriekšējā rekordmazā ledus sega 2005. gadā un par 39% mazāks nekā vidējā platība no 1979. līdz 2000. gadam, raksta Reuters. USNSIDC aprēķinājis, ka Arktikas reģions ik gadu zaudē ap 155 tūkstošiem kvadrātkilometru ledus.

Parasti ikgadējā minimālā ledus segas platība tiek sasniegta līdz ar kušanas sezonas beigām septembra vidū vai tā otrajā pusē. Šoreiz rekords ir reģistrēts neparasti agri, tādēļ tiek prognozēts, ka līdz septembra beigām ledus laukuma platība var samazināties zem četriem miljoniem kvadrātkilometru.

Zinātnieki uzsver, ka 2007. gadā ledus kušana bija strauja, jo togad Arktiku piemeklēja neierasti silta vasara. Šovasar nekas neparasts, izņemot spēcīgu vētru augusta sākumā, netika konstatēts. NASA pētnieks Džojs Komiso šī gada straujo kušanu skaidro ar ledus segas biezuma samazināšanos. Iepriekšējo gadu siltās vasaras krietni paplacināja par «mūžīgo ledu» dēvēto ledus segas kārtu, kas ir blīvāka un izturīgāka pret kušanu nekā augšējie slāņi, kas uzaug ziemas laikā. «Tiek zaudēta ledus segas biezākā sastāvdaļa. Ja tā tiek zaudēta, tad vasarā ledus kļūst ļoti vārīgs,» Dž. Komiso stāsta BBC.

USNSIDC zinātnieks Volts Maiers uzskata, ka mūsdienās nevar runāt par vienu lielu ledus laukumu, kas klāj Ziemeļu Ledus okeānu. «Kādreiz arktiskā ledus sega bija liels ledus klucis. Tas varēja mazliet pakust no virspuses, bet kopumā saglabāties ciets,» apgalvo V. Maiers. «Tagad tas ir sadrumstalots. Vismaz atsevišķas Arktikas daļas ir kļuvušas par milzīgu ledus putru, kas kūst vieglāk un straujāk.»

Cilvēku radīta kušana

Zinātnieki ir satraukušies par straujo ledus segas kušanu Arktikā. Šo reģionu nereti dēvē par mūsu planētas kondicionieri, kas nodrošina mērenu klimatu. Milzīgais ledus klajums atstaro un novada atpakaļ kosmosā lielu daļu Saules enerģijas, kas nonāk līdz Zemei.

Kūstot ledājiem, aizvien lielāku daļu Arktikas klās atklātie ūdeņi, kas samazinās Zemes atstarotājspēju un paātrinās globālo sasilšanu, jo, sākot kust Ziemeļu Ledus okeāna dzelmē esošajam mūžīgajam sasalumam, atmosfērā tiks izmests liels daudzums siltumnīcas efektu izraisošās gāzes - metāna. Ir izskanējušas prognozes, ka līdz 2015. vai 2016. gadam Arktika vasarās kļūs ledus brīva. Izmaiņas var pakļaut briesmām Arktikas unikālo dzīvnieku pasauli.

Redingas Universitātes Lielbritānijā pētnieki, izmantojot statistiku un datoranalīzi, nesen aprēķināja, ka no pēdējos gados noritošā straujā Arktikas ledus segas kušanas apjoma 5 - 30% ir saistīti ar tā saucamo atlantisko multidekādes oscilāciju jeb dabisku klimata ciklu, kura laikā notiek būtiskas izmaiņas Ziemeļu Ledus okeāna ūdens virsmas temperatūrā. Šis cikls atkārtojas katrus 65 - 80 gadus, un kopš septiņdesmito gadu vidus tas atrodas uzsilšanas fāzē.

Tomēr galvenokārt Arktikas ledus segas kušanu izraisa cilvēku saimnieciskā darbība - rūpniecības radītais piesārņojums un intensīva mežu izciršana.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits