Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Galēji labējie slavē Putinu un Krieviju

Kremlis pirmdien atteicies komentēt dienu iepriekš Sanktpēterburgā notikušo Krievijas un Eiropas galēji labējo politisko spēku saietu, kurā izskanēja aicinājumi izbeigt Eiropas Savienības (ES) ieviestās sankcijas pret Krieviju, bet šīs valsts autoritārais prezidents Vladimirs Putins kārtējo reizi tika cildināts kā konservatīvo vērtību aizstāvis. Pasākums, kurā piedalījās pārstāvji no neonacistiskām un neofašistiskām partijām, varēja notikt par spīti tam, ka Kremlis jau gadiem cīnās pret "fašisma atdzimšanu" Eiropā, otrdien vēsta laikraksts Diena.

Starptautiskā krievu konservatīvā foruma organizatori to dēvēja par zinātnisku konferenci, kurā sapulcēti Eiropas "patriotiskie un konservatīvie spēki". Rīkotāji neslēpa, ka sanāksmes mērķis ir saliedēt Kremlim draudzīgus politiskos spēkus Eiropā, kas "aizstāvēs tradicionālās vērtības, atbalstīs Krievijas intereses un panāks sankciju atcelšanu".

Foruma organizatoru vidū bija krievu nacionālistu partija Rodina, kuras viens no dibinātājiem ir Krievijas vicepremjers Dmitrijs Rogozins. Partijai savulaik liedza piedalīties vēlēšanās, jo varasiestādes vairākkārt bija saņēmušas sūdzības, ka politiskais spēks savās reklāmās kūda uz rasu naidu.

Arī pasākuma dalībnieku vidū bija organizācijas, kas atklāti iestājas par galēji labējām idejām. Forumā piedalījās pret imigrantiem noskaņotā Grieķijas neonacistu partija Zelta rītausma, Vācijas Nacionāldemokrātiskās partijas līderis Udo Foigts, kuru pērn ievēlēja Eiropas Parlamentā, arī Itālijas neofašistu partijas Forza Nuova vadītājs Roberto Fiore, kurš sevi dēvē par fašistu.

Daudziem par pārsteigumu sanāksmē nebija pārstāvēta Francijas galēji labējā partija Nacionālā fronte, kas pērn no kādas Krievijas bankas saņēma 9 miljonu eiro lielu aizdevumu, jo Eiropas bankas atteikušās ar to sadarboties. Foruma delegātu vidū nebija manāmi arī pazīstamākie Kremļa ideologi Aleksandrs Dugins un Konstantīns Malofejevs.

Foruma delegāti neskopojās ar komplimentiem Putinam un nosodīja "pagrimušos" Rietumus. "Rietumos mums tiek iepotēts uzskats, ka Vladimirs Putins ir jāienīst. Bet viņš saprot, ka vairākuma tiesības ir jāliek augstāk par mazākuma kaprīzēm un fantāzijām," sacīja skotu pretabortu aktīvists Džims Dausons. "Rietumi ir piesārņoti ar dekadences, liberālisma, homoseksuālisma un ģimenes iznīcības vīrusu."

Bijušais Britu nacionālās partijas vadītājs Niks Grifins filozofēja, ka visas Eiropas lielās nācijas, izņemot krievus, savulaik ir dominējušas kontinentā un ārpus tā robežām. "Ir pienākusi Krievijas vēsturiskā kārta," viņu citē The Financial Times.

Foruma noslēgumā tā dalībnieki nāca klajā ar kopīgu rezolūciju, kurā pausts satraukums par Eiropas "tradicionālo vērtību sabrukumu", morāles pagrimumu, laulības un ģimenes institūta sairumu un necieņu pret starptautiskajiem likumiem. Tāpēc viņi vienojušies par kopīgu mērķi - "radīt brīvu, daudzpolāru un progresīvu pasaules kārtību", kuras ietvaros tiktu aizsargātas "tradicionālās vērtības".

Visu žurnālista Ulda Ķezbera rakstu Galēji labējie slavē Putinu un Krieviju lasiet otrdienas, 24. marta, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits