Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Krievija Arktikā kaujā par suverenitāti

Krievija uzskata, ka tai ir aktīvi jācīnās par savām interesēm Arktikas reģionā, jo tas esot valsts suverenitātes jautājums. Tādēļ Maskava rīkojas. Decembra sākumā Krievijas ziemeļos netālu no Norvēģijas robežas tika izvietota motorizēta kājnieku vienība, bet pagājušajā nedēļā no Norvēģijas uz Japānu simboliskā braucienā pa tā saucamo ziemeļu jūras ceļu devās Krievijas izmantots tankkuģis.

Interešu perimetrs

Līdz ar klimata izmaiņām pēdējos gados strauji plok milzīgie ledus un sniega klajumi, kas klāj Arktiku. Šonedēļ ANO Klimata aģentūra paziņoja, ka 2012. gadā Ziemeļu Ledus okeānā ir izkusis ledus 11,83 miljonu kvadrātkilometru platībā, kas ir lielāka par ASV teritoriju (9,6 miljoni kvadrātkilometru).

Izmaiņas Arktiku padarījušas pieejamāku un līdz ar to - iekārojamāku, jo zinātnieki lēš, ka reģiona dzīlēs guļ 13% no pasaules neatklātajām naftas un 30% no neskartajām dabasgāzes rezervēm. Jau ap 2030. gadu Arktikas ūdeņos varētu tikt atvērti pirmie regulārie kuģošanas ceļi, kas pavērtu iespējas tūrismam, kravu pārvadājumiem un zvejniecībai.

Prognozētie ekonomiskie ieguvumi likuši sarosīties valstīm, kurām reģionā ir teritoriālās pretenzijas. Līdz šim visagresīvāk tās izteikusi Krievija. Krievu zinātnieku ekspedīcija 2007. gadā Ziemeļu Ledus okeāna dzelmē iesprauda valsts karogu, savukārt valsts līderis Vladimirs Putins 2010. gadā, viesojoties arktiskajās teritorijās, kādam leduslācim uzlika raidītāju, tādējādi simboliski parādot, kurš ir Arktikas saimnieks.

Krievijas vicepremjers Dmitrijs Rogozins trešdien paziņoja, ka Krievija līdz šā gadsimta vidum riskē pazaudēt suverenitāti, ja neaizstāvēs nacionālās intereses Arktikā. «Ir ļoti svarīgi izteikt savas prasības, novilkt mūsu nacionālo interešu perimetru Arktikas reģionā,» viņu citē aģentūra RIA Novosti. «Ja mēs to nedarīsim, tad zaudēsim kauju par resursiem un arī lielo kauju par tiesībām uz savu suverenitāti un neatkarību.»

Viņš arī brīdināja, ka XXI gadsimta vidū cīņa par resursiem Arktikā iegūs «pavisam necivilizētas formas», ar to domājot arī NATO karakuģu patruļas reģionā.

Raķetes Arktikā

Lai aizstāvētu savu suverenitāti Arktikā, Krievija līdz 2020. gadam paredzējusi izveidot arktisko karaspēku, kurā tikšot mobilizēti 200 tūkstoši kareivju. Viens no soļiem pretī šim mērķim tika sperts šomēnes, kad darbību uzsāka pirmā no divām Krievijas Ziemeļu kara flotes motorizētajām kājnieku brigādēm.

Tā bāzēsies netālu no Pečengas pilsētas Kolas pussalā, un brigādes sastāvā ir kājnieku pulks, tanku, raķešu un artilērijas bataljoni. Tik daudzveidīgs sastāvs esot nepieciešams, lai spētu stāties pretī dažādiem draudiem.

Daudziem gan tik nopietnas karaspēka brigādes vienības izvietošana netālu no Norvēģijas robežas atgādina aukstā kara gadus, kad miermīlīgā Norvēģija kā NATO dalībvalsts tika uzskatīta par draudu Padomju Savienībai.

Savas pretenzijas Arktikā Krievija izrāda ne tikai ar militāriem līdzekļiem. Novembra beigās no ostas Norvēģijas ziemeļos uz Japānu gar Krievijas piekrasti devās tankkuģis Ob River ar 134 tūkstošiem kubikmetru sašķidrinātas gāzes.

Tas lielā mērā ir simbolisks kuģojums, jo tā ir pirmā reize, kad šāda tipa kuģis mēģina šķērsot Arktiku. Pa ziemeļu jūras ceļu, piemēram, Ķīnu varētu sasniegt par aptuveni 20 dienām ātrāk nekā pa tradicionālo maršrutu caur Suecas kanālu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits