Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Krievija var kļūt par musulmaņu valsti

Krievijai pāri brāžas nacionālisma un ksenofobijas vilnis. Tas sāka velties pirms divām nedēļām, kad Maskavas Birjuļovas rajonā vairāki tūkstoši etnisko krievu, protestējot pret musulmaņu viesstrādnieka pastrādātu vietējā vīrieša slepkavību, mēģināja iebrukt augļu noliktavā, kur strādāja simtiem iebraucēju no Kaukāza un Centrālāzijas valstīm.

Pretmusulmaņu noskaņojumu pastiprinājis pirmdien valsts dienvidu pilsētā Volgogradā pasažieru autobusā notikušais nāvējošais terora akts, kura sarīkošanā vaino spridzinātāju pašnāvnieci no Ziemeļkaukāza republikas Dagestānas. Atbildot uz to, otrdien nezināmi uzbrucēji nesekmīgi mēģināja aizdedzināt musulmaņu lūgšanu namu Volgogradā.Krievijas daudzskaitlīgās musulmaņu minoritātes neapmierinātība rūgst, jo viņi uzskata, ka pie pašreizējās situācijas lielā mērā ir vainojama politiskā vara. Savukārt pētnieki brīdina, ka Krievijā ir sākusies demogrāfiskā revolūcija, kuras rezultātā tuvākajās desmitgadēs musulmaņu ietekme valstī būtiski palielināsies.Krievijā novērojamās demogrāfiskās tendences nav iepriecinošas etniskajiem krieviem, no kuriem vairākums ir kristieši. Krievu ģimenēs ir ļoti zemi dzimstības un augsti mirstības rādītāji. Kristiešu sievietes Krievijā savā mūžā dzemdē vidēji 1,4 bērnus. Galvaspilsētā Maskavā šis rādītājs ir vēl zemāks - 1,1 bērns.Pretēja tendence ir novērojama Krievijas musulmaņu ģimenēs. Vidēji viena musulmaniete laiž pasaulē 2,3 bērnus. Maskavā dzīvojošajām tatārietēm parasti ir seši bērni, bet čečenietēm un ingušietēm pat desmit.Kopumā Krievijā mīt 21-23 miljoni musulmaņu, kas ir aptuveni 16% no 142,9 miljoniem valsts iedzīvotāju. Pārliecinošs vairākums no viņiem ir dzimuši Krievijā, bet ap četriem miljoniem musulmaņu ir ieceļojuši no citām bijušajām Padomju Savienības republikām. Neskaitot Turcijas lielpilsētu Stambulu, Maskavā jau tagad mīt vairāk musulmaņu nekā jebkurā citā Eiropas pilsētā - 2,5 miljoni.Mirstības un emigrācijas rezultātā Krievijā strauji samazinās iedzīvotāju skaits. Ik gadu Krievija zaudē ap 700 tūkstošiem cilvēku. Visstraujāk samazinās kristiešu populācija, kas gadā sarūk par 0,6%. Turpretī musulmaņu skaits Krievijā pieaug par aptuveni tikpat lielu daļu."Desmitgades beigās viens no pieciem Krievijas iedzīvotājiem būs musulmanis, bet līdz gadsimta vidum viņu būs puse no valsts iedzīvotājiem," Krievijas pētnieks Ilans Bermans no Vašingtonas domnīcas American Foreign Policy Council raksta publikācijā laikrakstā The New York Post.Visu rakstu lasiet laikrakstā Diena trešdien, 23.oktobrī!

Top komentāri

Zosja Pizdosja
Z
Tas ka Krievija ir sis tragisak situacija ir vistiesak atbildigs Plutins un vina vadiba esosie cekisti. Krieviajs vadiba nevelas atzit un bosodit Baltiajs valstu okupaciju un genocidu pret igaunu, latviesu, lietuviesu tautam kads tika veikts padomju Krieviajs komunistiskaja okupaciajs laika. lidz tam kamer Krievijas vadiba rikosies tik nekaunigi, agresivi Krievija ar katru dienu tiks paklauta iznicinai. Latvijas paregis Svinks tacu paregoja, ka Latvija atgus neatkaribu, virs Latvijas plivos sarkanbaltsarkani karogi, tacu Latvijas valsti izlaupis vietejie vadoni, latvieus tautu aplaupis un to iznicibai paklaus latviesu prezidenti, ministri......un tad notika kaut kas....un tikai tad lenam Latvijas valsst saks attistities....bet kas notiks ar Krieviuj? Krievija bus liels spradziens un pari paliks tikai Maskava un tai apkartejie regioni un ta bus visa Krievija......ir tikai laika jautajums.
ņerga
ņ
pareizticīgie musulmaņi...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits