Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kā mēs pēdējos mohikāņus meklējām

Mērķtiecīgi apceļot tieši pierobežu ir lielisks veids, kā saprast, kādā valstī vispār dzīvojam. Tas palīdz apkopot visas galējības – sastapt gan īstu kurzemnieciskumu, gan īstu latgaliskumu – un saprast, kas valstij un tās drošībai ir galvenais

Apmēram pirms diviem gadiem, dzerot melno tēju aukstā dzīvoklī, mana draudzene fotogrāfe Elīna Kursīte izmeta domu, ka gribētu izveidot fotoizstādi par cilvēkiem no galīgi maziem Latvijas ciemiem. Viņa jau iepriekš piedalījusies neskaitāmās folkloras ekspedīcijās, kuru galvenais uzdevums ir noskaidrot, kā cilvēki dzīvo laukos. Diemžēl šie materiāli glabājas Folkloras krātuvē. Pati par sevi tā nav slikta vieta, vienīgi retais zina par tādas eksistenci, līdz ar to ļoti maz cilvēku uzzina par dzīvi reģionos. Elīnai gribējās to krāšņumu parādīt pēc iespējas vairāk cilvēkiem.

Mani, protams, pārņēma balta skaudība, jo man arī gribējās sēsties Kursītes mašīnā un braukt uz dziļiem un skaistiem laukiem. Tikai viena bēda – es vispār neprotu fotografēt, tāpēc mans ieguldījums izstādes veidošanā varētu būt nulles līmenī. Ātri apdomājos un secināju, ka jau kopš piecu vai sešu gadu vecuma protu rakstīt, tāpēc ieminējos, ka es varētu pildīt rakstnieka funkciju. Vārds pa vārdam, joks pa jokam, līdz nolēmām, ka jāizdod grāmata. Tam sekoja izcili skaists un piedzīvojumiem bagāts ceļojums pa pasaules skaistāko valsti Latviju, un šonedēļ arī izdevām grāmatu Latvijas pierobežas pēdējie mohikāņi.

Latvijas robežu veido cilvēki, kas tur dzīvo. Ne velti arī citu cilvēku pierobežas stāstos jāklausās par to, kādi ļaudis tur dzīvo, ko viņi liek galdā un kā uzņem viesus, nevis par to, vai robežstabi ir novietoti plikā kalnā vai krūmos. Kad sāku šo ekspedīciju, manī bija gana daudz stereotipu, kādi būs lauku cilvēki un viņu dzīve. Biju paredzējusi, ka satiksim daudz nodzērušos, nabadzīgu cilvēku ar bēdīgu dzīves redzējumu. Tā nenotika. Visa brauciena laikā iepazināmies tikai ar vienu vareni piedzērušos dāmu, kas, lecot mūsu mašīnā, nepamanīja, ka ir uzgāzusies virsū gurķiem un kompaktdiskiem. Lielākoties sastaptajiem cilvēkiem varbūt nebija daudz naudas, bet, ja ir dārziņš, kurā izaudzēt gurķus un kartupeļus, un labi kaimiņi, zobi vadzī nav jākar. Tik tiešām – par iztiku neviens sevišķi nesūdzējās. Iepazināmies arī ar kādu pāri, kas dzīvo mājā bez elektrības. Ja mums – pilsētas buržujiem – tas šķiet kaut kas neticams un nepareizs, viņi to komentēja šādi: "Ļoti labi – nav papildu izmaksu!"

Prom no saviem dziļajiem laukiem neviens arī īsti negribēja braukt. Protams, kopumā šādu cilvēku ir maz, bet domāju, ka par mazapdzīvotajiem laukiem sevišķi noskumt nevajadzētu. Visā pasaulē notiek urbanizācija, ļaudis pārceļas no laukiem uz pilsētām. Manuprāt, nav nekā slikta, ka vienas valsts teritorijā ir gan lielas, burzmas pilnas pilsētas, gan arī pilnīgas nekurienes. Tas sniedz fantastisku izvēles brīvību.

Visu rakstu par nule klajā laisto grāmatu lasiet šīs nedēļas žurnālā SestDiena!

Top komentāri

Fiksais
F
Vēl pēc kādiem desmit gadiem nebūs arī šo, paliks tikai atmiņas par reiz esošo. Pazudīs desmitiem tūkstošu viensētu un viens vēstures aplis Latvijā pazudīs uz visiem laikiem. RIP! PS. Netālu no Akmens raga bākas mežmalā ir veci māju pamati un praktiski sapuvusi kokgriezuma piemiņas plāksne - Šeit bija Mežmaļu skola, dīvainas sajūtas pārņem domājot kā reiz bija un kur esam aizgājuši.
tālskatis
t
Eh, neko nejēdz no mūsdienu bomžiem. Īstie Latgales bomži ir, piem., Rēzeknē - tie, kuri vecākus baidīja ar bāriņtiesu bandītiem, ja vecāki neaizvāks savus bērnus no Makašānu amatu vidusskolas internāta, jo Rēzeknes ģimnāzijai sāka trūkt bērnu, kam seko nauda.
eh
e
Apbrīnojamas aitiņas. Nu nav pierobežā dzīvojošs bomzis nekāds "īsts latgalietis". Īsti latgalieši ir pilna Rīga un visu cieņu viņu uzņēmībai. Pierobežā ir dabiskā atlase no tiem, kaz paaudžu paaudzēs ir bijuši par slinku, lai aizbrauktu 40 kilometrus līdz tuvākajai darba vietai. Vispārinat šo tipāžu kā "latgalieti" ir muļķīgi un Latgalei aizskaroši.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata