Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Drošības eksperts: Ja vara nesāks dialogu ar sabiedrību, biežāk būs nepieciešami policijas steki

Etnisks saspīlējums nenovēršami pieaugs. Tā apgalvo Kaspars Druvaskalns, vērtējot politisko situāciju pēc Saeimas ārkārtas vēlēšanām. Pirms mēneša viņš ieguva maģistra grādu drošības politikā un krīzes menedžmentā Šveices Federālajā tehnoloģiju institūtā Cīrihē. Papildus etnisko spriedzi, viņaprāt, varētu izraisīt jebkurš valdības veidotāju lēmums — vai ministru amatus dabūs _Saskaņas centrs vai Visu Latvijai!–TB/LNNK_. Kāpēc 20 neatkarības gados esam nonākuši šādā situācija un kādi ir aktuālākie draudi Latvijas drošībai – par to lasiet Sestdienas rubrikā Jautājumi ekspertam.

Intervijas fragments:

Cik lielā mērā Latvija ir gatava masu vardarbības izpausmēm?  
Pēc 13.janvāra notikumiem policijas klātbūtne pretrunīgos masu pasākumos ir stipri lielāka, acīmredzot kādi secinājumi ir izdarīti. Interesanti, ka Latvijas policijas priekšnieks uzreiz pēc Londonas grautiņiem paziņojis, ka mūsu kārtības sargi līdzīgā situācijā būtu gatavi lietot spēku momentāni. 

To varētu uzskatīt par tādu kā sabiedrības iebaidīšanu?
Tas, protams, bija taktisks gājiens, lai parādītu muskuļus. Taču dzīvē policijas spēku izmantošana ir laba tik tālu, cik kārtības sargi spēj kontrolēt situāciju. Un sabiedrībai ir jābūt saprotamam,  kāpēc, piemēram, Pēteri aizturēja, bet Jāni turpat blakus — ne. Ja masu pasākums, kuru ir nepieciešams pārtraukt, piemēram, notiek Rīgā, tad policija spētu tikt galā ar apmēram tūkstoti cilvēku. Ja pūlis ir lielāks, rastos ļoti lielas problēmas — kaut vai aizturēto izvietošana izolatoros. Ja vēl tas notiek vairākās pilsētās, tad ir pavisam bēdīgi. Turklāt, zinot finansiālo situāciju un noskaņojumu pašā policijā, nevar izslēgt iespēju, ka tā pāries ļaužu pusē. Ko tad darīt? Ja pārdesmit tūkstošu cilvēku stāv Rīgā, dauza logus un policija pasaka: atvainojiet, mēs ar viņiem netiekam galā un vispār viņiem piekrītam.

Ko tad darīt?   
Valdībai ir jāuztur augsts policijas lojalitātes līmenis. Policijai vienmēr vajadzētu rūpīgi izvērtēt, vai tiešām nepieciešams lietot spēku. Nu, nevar pele zilonim rādīt muskuļus. Visbeidzot, spēka izmantošana nebūt nav risinājums, tā jau ir postošu seku novēršana. Jābūt dialogam ar sabiedrību. Jebkuru neizdevīgu lēmumu ir jāmāk izskaidrot tā, lai cilvēki to akceptētu. Jo vairāk mēs pieņemsim neakceptētus lēmumus (un nav svarīgi, vai apakšā ir ekonomiski vai politiski motīvi), jo ātrāk var iet vaļā sprādziens. Pie mums diemžēl joprojām notiek otrādi, nevienam nekas netiek skaidrots. Tāds iespaids, ka politiskajā kultūrā mēs izvēlamies šoka terapiju dialoga vietā.

Visu sarunu ar Kasparu Druvaskalnu lasiet jaunākajā Sestdienas numurā! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata