Sviesta cepumiņi
Vienkārši, ar cukura graudiņu kraukšķīti un citrona miziņas brīnišķīgo aromātu. Un, protams, ar neatkārtojamo sviesta garšu! Palūdzu meitu atrast labu cepumu recepti, un viņa no interneta dzīlēm aši vien izcēla šo kā vienu no vienkāršākajām un gardākajām.
Pagatavošanas laiks: 20 minūtes (+ mīklas atdzesēšana ledusskapī 1,5h)
Sarežģītības pakāpe: viegli
Daudzums: ap 25 cepumiem (atkarīgs no diametra)
SASTĀVDAĻAS
- 125 g mīksta sviesta
- 100 g cukura
- 1 ola
- 200 g miltu
- miziņa no 2 citroniem (nekas, ja būs tikai viens)
- ¼ tējk. cepamā pulvera
- 1 šķipsniņa sāls
- 3 ēd. k. brūnā cukurniedru cukura
GATAVOŠANA
Ja mīklu neatdzesēs ledusskapī pirms cepšanas, cepumiņi krāsnī var pārlieku izplūst.
1. Mīkstu sviestu samaisa ar cukuru krēmīgā masā. Piesit olu un vienmērīgi iekuļ. Iemaisa arī no abiem citroniem norīvētas miziņas.
2. Miltus samaisa ar cepamo pulveri un sāli, pievieno šo maisījumu sviesta mīklai un samīca viendabīgā mīklā. To saveļ bumbā, ietin pārtikas plēvē un ieliek ledusskapī vismaz uz pusotru stundu.
3. Atdzesēto mīklu izrullē puscentimetra biezumā un izspiež apaļus cepumiņus apmēram 5 cm diametrā.
4. Savieto uz cepešplātnes, kas pārklāta ar cepamo papīru, apbārsta cepumus ar cukurniedru cukuru un cep 10–12 minūšu 180 grādos sakarsētā cepeškrāsnī.
Trīs garšīgi sviesti
Vēlajām brīvdienu brokastīm, kad tik tīkami ir apgrauzdēt svaigas maizītes un izvēlēties, ar kuru no gardajiem sviestiem tās apziest… Klāt vēl mīksti vārīta ola, mazsālīts lasītis vai kāds siers – kas nu kuram labāk garšo!
Pagatavošanas laiks: 10 minūtes
Sarežģītības pakāpe: nekā grūta
Daudzums: 3 dažādi sviesti
SASTĀVDAĻAS
- 150 g sviesta istabas temperatūrā
1. sviestam:
- 25 g pistāciju riekstu
- 1 ēd. k. sakapāta bazilika
- sāls pēc garšas
2. sviestam:
- ½ tējk. kumīna sēklu
- ½ tējk. koriandra sēklu
- ½ tējk. paprikas pulvera
- šķipsniņa čili pulvera
- sāls pēc garšas
3. sviestam:
- norīvēta miziņa no 1 citrona
- 1 ēd. k. sakapātu pētersīļu
- 1 tējk. sakapātu svaiga timiāna lapiņu (var arī kaltētu)
- sāls pēc garšas
Garšaugu un garšvielu sviestu variācijas ir nebeidzamas – ļauj vaļu fantāzijai!
GATAVOŠANA
1. Istabas temperatūras sviestu sadala trīs daļās, katrus 50 gramus liek savā trauciņā. Pirmajam sviestam pievieno pistāciju kodolus, baziliku, visu sablendē. Sāli pēc garšas.
2. Otrajam sviestam pievieno saberztas kumīna un koriandra sēklas, kas pirms tam pakarsētas sausā pannā, līdz sāk smaržot. Tad pievieno arī paprikas un čili pulverus, sāli pēc garšas un visu samaisa viendabīgā sviestā.
3. Trešajam sviestam pievieno ļoti smalki sakapātus pētersīļus, timiānu, sāli un samaisa viendabīgā masā.
4. Visus sviestus liek vai nu smukos trauciņos, vai ietin pārtikas plēvē vai cepamajā papīrā un novieto ledusskapī atdzesēties.