Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Paskatīties otrai acīs

Kristiāna Šuksta ir kinorežisore, kultūras pasākumu producente un dzejniece. Kopš 2013. gada viņa raksta dzeju un kopš 2014. gada publicējas periodikā. Šis ir viņas debijas krājums, kurā viņa vairāk nekā drosmīgi runā par sievietes eksistenci, apspēlējot vārdu «aukas» visdažādākajās dimensijās un asociācijās.

KRISTIĀNA ŠUKSTA. AUKAS
LATVIJAS MEDIJI

REDAKTORI AIVARS EIPURS UN ELĪNA KOKAREVIČA

«(..) paskatīties otrai acīs / un atzīties/ jā mēs esam aukas / mēs nebaidāmies /iešūpot koku galotnes / un pēc tam zem tiem pašiem kokiem / likties gulēt /meitenēm pamostoties / jau kā tantēm» Es sajūtos viņai tuvu gan tad, kad Kristiāna runā par urbāno vidi, gan tad, kad stāsta par dabas norisēm, kas atbalsojas ikdienības esībā, – varbūt tāpēc, ka pati esmu gan lauku, gan pilsētas bērns, bet varbūt tāpēc, ka tā ir vienkārši laba dzeja, kurā viegli just līdzpārdzīvojumu.

«ļauj man / apsiet kļavas brūces / mēs esam kopā dzērušas / un raudājušas saldu (..)»

Šukstas dzejoļu galvenā varone ir sieviete – ļoti sievišķīga un ievainojama, un tajā pašā laikā gana pašironiska, feministiska un spēcīga, lai pateiktu visu, ko domā, un nostātos stalti un taisni.

«(..) Zini, meitenēm reizēm vienkārši patīk dejot un / reizēm arī piedauzīgi, bet vienkārši dejot. (..) Zini, meitenēm reizēm ir auksti iet mājās vai / slinkums saukt taksi. // Mitrums ir tikai kājstarpē nostājies alkohols. // Es izģērbos, lai aizmigtu.»

Dzejnieces pasaule, šķiet, ir gan mājīga, man saprotama un izjūtama vieta, kas vilina un liek tajā uzkavēties pēc iespējas ilgāk, gan briesmu un skumju pilns mikrokosmoss, kas piespiež notrīsēt un izsauc vēsas skudriņas. («divi milimetri starp sienu un pieri (..)»)

Es vēl īsti nevaru pateikt, kas mani šajā krājumā uzrunāja visvairāk, tam ir vēl jānogulstas un jātop pārlasītam, ko es noteikti darīšu ne reizi vien, bet esmu pārliecināta, ka ir tapis spēcīgs nākamgada Latvijas Literatūras gada balvas debijas pieteikums.

«kaut kur vēl snieg papeles / kurmji atstāj bakurētainus zemes vaigus / pie veikaliem mētājas dzērāji / kā apgāzušās vaboles / kuru zumoņu vakar pievakarē /noturēju par elektrību starp mums»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Aktuāli

Straume Vēstures muzejā

Latvijas Nacionālā vēstures muzeja direktors Toms Ķikuts par pirmo ekspozīciju atkal pilī, kopienu koncepciju, latviešu neapšaubāmo komponentu un par laika mašīnas vilinājumu.

Klusums pēc jokiem un aplausi

Nule, 15. martā, sadalītas 98. ASV Kinoakadēmijas balvas Oskars, tikpat kā nepiedāvājot nekādus pārsteigumus. Tomēr filmas Cīņa pēc cīņas/One Battle After Another (2025) triumfs iezīmē pāris b...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā

SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons

Pasaule

Vairāk Pasaule

Politika

Vairāk Politika

Tēma

Vairāk Tēma

Pieredze

Vairāk Pieredze