Norvēģijā strādāju sešus gadus – mana nodarbošanās var šķist visai savdabīga, jo pildu saimnieka pienākumus pilsētas kapos. Darbs ir maiņās, tāpēc sanāk vairākas pilnīgi brīvas dienas, kad varu domāt un lasīt. Tā kā Latvijā agrāk piestrā- dāju restorānā par pavāra palīgu, savās brīvajās dienās šeit labprāt arī kaut ko pagatavoju. Man patīk uzaicināt ciemos savus norvēģu draugus uz foršām vakariņām ar latvisku piesitienu, skandināvu filmām un nekad neapnīkošām pastaigām pa fjordiem.
Burkānu un zaļo zirnīšu sautējums ar baltvīnu
Līdzīgu sautējumu atceros kā vienu no mīļākajiem ēdieniem savā bērnībā. Ir bijis pat tā, ka draugi mani izsmej, jo vārīti burkāni reti kuram puikam bija iemīļots ēdiens! Tagad gan neviens vairs nesmejas, bet ēd gardu muti… Varbūt savu dara baltvīniņš, ko pievienoju! Ļoti garšīgi pie zivs.
20 minūšu / 3 porcijas / ļoti viegli
Vajadzēs:
- 3–4 vidēja izmēra burkānus
- 200 g saldētu zaļo zirnīšu
- 1 vidēja izmēra sīpolu
- 100 ml sausa baltvīna
- 100–150 ml saldā krējuma
- ½ tējk. karija, sāli, melnos piparus
Gatavošana:
1. Burkānus nomizo, sagriež gareniski četrās daļās un pēc tam gabaliņos. Izvāra gandrīz mīkstus kopā ar zirnīšiem (tos pievieno, kad burkāni jau pusvārīti).
2. Pannā izkausētā sviestā apcep sīki sakapātu sīpolu – kad sīpoli caurspīdī - gi, pievieno novārītos burkānus un zirnīšus un mazliet apcep kopā ar sīpoliem.
3. Pārlej baltvīnu un ļauj uzmest burbuli, lai iztvaiko alkohols. Pasautē pāris minūšu, pieber kariju, pielej saldo krējumu un mazliet pavāra, lai drusciņ iebiezinās. Beigās bagātina garšu ar sāli un pipariem.
Pannā cepts lasis
Norvēģija un lasis – tas ir slavens stāsts. Šeit dzīvojot, novēroju, ka vietējie ļoti seko līdzi, kur un kā laši audzēti un ķerti, un mājās lasi gatavo visādos modernos veidos – tvaicē, vāra vakuumā un tā tālāk. Bet man ir bērnības atmiņas, kad vectēvs zivis vienmēr cepa pannā, tāpēc tā arī daru ar lasi. Šī recepte garšo visiem maniem draugiem bez izņēmuma!
15 minūšu / 2 porcijas / ļoti viegli
Vajadzēs:
- 2 laša filejas gabalus ar ādu sāli
- piparus zaļumus – dilles, koriandru, kas kuram tuvāks
Gatavošana:
1. Kārtīgi uzkarsē pannu, lai gandrīz sāk kūpēt, un liek cepties laša fileju ar ādu uz leju. Eļļu lej pavisam nedaudz. Pirms tam lasi mazliet ieberzē ar sāli un appiparo.
2. Cep divas minūtes bez vāka, kamēr āda apsvilst smuki brūna. Neaiztiek, neko nevajag apgrozīt! Tad nogriež karstumu nost, uzliek pannai vāku un ļauj lasim (atkal neaiztiek!) vēl piecas minūtes izkarsēties.
3. Pasniedz siltu ar smalcinātiem zaļumiem. Pateicoties negrozīšanai, lasis vidū ir vēl teju jēls un skaisti dalās pa šķiedrām.
Ja sanāk laiks, pirms cepšanas mēdzu lasi uz 15 minūtēm iemarinēt, tā teikt, mājas gaumē: pāris lauru lapu, čili pipariņš, sula no ½ laima, olīveļļa, kā arī mazliet kumīna, rozmarīna zariņš un melnie pipari. Pēc tam pannā lasi cepu jeb svilinu ar visu marinādi.
iesaka izmēģināt receptes kopā ar atbilstošāko vīnu:
DAOS CHARDONNAY & TRAMINER
Sauss baltvīns skaisti zeltainā tonī, darināts no īpaši izvēlētām vīnogām, ar maigu medus, balto ziedu aromātu un zaļo augļu svaigumu.
Garša ir lieliski sabalansēta, raksturīgas atsvaidzinošas zaļo ābolu, greipfrūtu notis.
Lieliski saderēs ar dažādiem salātiem, nelielām uzkodām, jūras veltēm, zivīm, svaigajiem sieriem.
ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME, TĀ PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.