Laika ziņas
Šodien
Sniega pārslas
Rīgā -2 °C
Sniega pārslas
Sestdiena, 23. novembris
Zigfrīda, Zigrīda, Zigrīds

Zaļāk jau vairs nevar!

Šoreiz sanācis tā, ka abas receptes ir ļoti zaļas tiešā nozīmē – zaļā krāsa dominē! Kad tad vēl, ja ne tagad? Šie ir ātri pagatavojami ēdieni, ļoti labi piemēroti arī dārza svētkiem un ņemšanai līdzi piknikā. Varētu tikai tie laikapstākļi mazliet pavasarīgāk uzvesties!

Zaļumos iemarinēta mazsālīta palija

Kā jau visas lašveidīgās zivis, arī arktiskā palija ēdama svaigā veidā. Šādi var gatavot lasi, foreli un arī zandartu. Recepte ir vienkārši pagatavojama un garšā ļoti svaiga. Zaļumu proporcijas var mainīt pēc gaumes, bet iesaku izmantot visus pieminētos!

 

Pagatavošanas laiks: pusstunda

Sarežģītības pakāpe: vienkārši

Daudzums: 2 - 3 porcijas

 

Sastāvdaļas:

  • 300 g arktiskās palijas filejas
  • 1 ēd. k. ābolu etiķa
  • sāls un pipari
  • ½ skābena, kraukšķīga ābola
  • 2 ēd. k. sakapātas kinzas
  • 1 ēd. k. sakapātu pētersīļu
  • pāris svaigu piparmētras lapiņu sula no ½ vidēja lieluma apelsīna
  • sula no 1 laima
  • ap 50 ml olīveļļas ½
  • svaigas zaļās čili pāksts (bez sēklām)
  • 1 maza ķiplokdaiviņa (ja vēlas)

Klāt labi piederas kraukšķīga maizīte, vārīti vai cepti jaunie kartupelīši.

Pagatavošana:

1. Zivs fileju sagriež kumosa lieluma gabaliņos, pārkaisa ar sāli un pipariem, pārslaka ar etiķi, apmaisa un atstāj kādas 15 minūtes ievilkties.

2. Pusi ābola sagriež mazos gabaliņos vai šķēlītēs.

3. Kinzu un pētersīļus, pāris piparmētras lapiņu, laima un apelsīna sulu, olīveļļu, kā arī čili un ķiploka šķēlītes liek blendējamā traukā un sablendē viendabīgā zaļumu mērcē. To samaisa ar sagrieztajiem āboliem un iemarinēto zivi, pēc garšas pieber vēl sāli un piparus.

4. Pirms ēšanas iemarinēto zivi zaļumu mērcē vēlams kādu pusstundu paturēt ledusskapī, lai garšas labi savelkas. Pasniedz, dekorētu ar jaunajām gārsas lapiņām un laima šķēlīti!


Sparģeļu salāti ar riekstiem un fetu

Pavasarīgi un viegli kraukšķīgi salāti, kur visas garšas ir brīnišķīgi saderīgas. Kamēr vēl iespējams, baudām sparģeļu sezonu, pagaidām vēl importa, bet drīz jau būs arī vietējo izaudzētie.

 

Pagatavošanas laiks: 20 minūšu

Sarežģītības pakāpe: elementāri

Daudzums: 2 porcijas

 

Sastāvdaļas:

  • 250 g sparģeļu (1 bunte)
  • 2 ēd. k. svaigu, sakapātu diļļu
  • 2 ēd. k. svaigu, sakapātu pētersīļu
  • sauja izlobītu, sālītu pistāciju
  • saujiņa ciedru riekstu
  • 100 g aitas fetas
  • saujiņa pumpuru (man bija liepas pumpuri)
  • sāls un svaigi malti pipari pēc garšas

Ja ir iespēja, iesaku pievienot dabas veltes par brīvu – man bija liepas pumpuri, bet var arī gārsu, pieneņu lapas u. c.

Mērcītei:

  • 2 ēd. k. sīki sakapātu šalotes sīpolu (var arī sarkanos)
  • 60 ml labas, aromātiskas olīveļļas
  • 1 ēd. k. svaigi spiestas citrona sulas
  • sāls, cukurs un svaigi malti pipari pēc garšas

 

Pagatavošana:

1. Vispirms pagatavo mērcīti – visas sastāvdaļas rūpīgi samaisa un pagaršo, vai kā vēl netrūkst. Cukura šķipsnu nevajag baidīties pievienot, tas palīdzēs līdzsvarot garšas un citrona skābumu.

2. Sparģeļiem nogriež koksnainos galus, pašus sagriež 2–3 cm garos gabaliņos un verdošā sālsūdenī pavāra 1 minūti. Tad pārliek ledusaukstā ūdenī un kādu pusminūti patur. Nolej ūdeni un sparģeļus ber salātu bļodā.

3. Pievieno sakapātas dilles un pētersīļus, kā arī izlobītus pistāciju kodolus un sausā pannā zeltaini apgrauzdētus ciedru riekstus. Sadrupina aitas sieru un pieber salātiem.

4. Visu pārlej ar sagatavoto mērcīti un apmaisa, lai garšas savienojas. Ēd un slavē!

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pēda, kas paliek

Šoreiz sākšu ar nedaudz provokatīvu jautājumu – kā jūs teiktu, kas ir Latvijas nacionālais sporta veids? Nu, tāds, kas katram te dzīvojošajam ir asinīs jau līdz ar piedzimšanu, un, pat ja profesion...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata