Šķelto zirņu putra ar saceptiem sīpoliem un bekonu
Silta, sātīga un ļoti latviska – tāda man šķiet šķelto zirņu putra. Pierasts, ka šķeltie zirņi ir dzeltenā krāsā, tāpēc pārsteigums bija veikalā Gemoss ieraudzītie zaļie zirņi. Nekādas vainas! Salīdzinoši tie labi izvārījās, bet garšoja tieši tāpat kā dzeltenie.
Pagatavošanas laiks: 40 minūtes (+ zirņu mērcēšanas laiks, 8 stundas)
Sarežģītības pakāpe: mazliet pacietības
Daudzums: pāris porciju
SASTĀVDAĻAS:
- pāris sauju šķelto zirņu (daudzums pēc vēlēšanās)
- lauru lapa un pāris piparu graudu, ja vēlas
- sāls pēc garšas
- 1 sīpols
- pāris šķēļu bekona
- mazliet eļļas cepšanai
- skābais krējums pasniegšanai
Šķelto zirņu putra labi garšo kopā ar ceptiem kupātiem, medniekdesiņām vai vienkārši sviesta actiņu vidū un skābo krējumu.
GATAVOŠANA:
1. Šķeltos zirņus pārlej ar ūdeni un atstāj vismaz uz 8 stundām, lai izmirkst. Visērtāk to darīt uz nakti.
2. Izmērcētos zirņus pārlej ar svaigu ūdeni, pēc patikšanas ieliek kādu lauru lapu un piparu graudus un uz nelielas uguns vāra, līdz gatavi. Ja ūdens novārās, mazliet papildina. Sāli pievieno pēc garšas.
3. Tikmēr sacep smalkos pusgredzenos sagrieztu sīpolu – kad sīpoli caurspīdīgi, pievieno gabaliņos sagrieztu bekonu un cep, līdz bekons un sīpoli smuki apcepušies.
4. Zirņu putru pasniedz, kā vēlas, – saceptos sīpolus un bekonu var iemaisīt, bet var arī pārlikt putrai pāri. Noteikti iesaku piedevās arī skābo krējumu.
Kārtainās mīklas pīrāgs ar mandeļu pildījumu
Vienkārša un garda kūciņa, kuras recepti savulaik atradu, ciemojoties pie draugiem, un tā bija Džeimija Olivera grāmatā (nosaukumu diemžēl neatceros). Interesanta, varētu teikt, kantri stila kūciņa, kas ir garšīga, bet ne pārlieku salda. Ļoti piemērota adventes laika tumšajiem vakariem!
Pagatavošanas laiks: 40 minūtes
Sarežģītības pakāpe: vienkārši
Daudzums: 4 - 6 porcijas
SASTĀVDAĻAS:
- 100 g mandeļu miltu
- 1 ēd. k. saldā krējuma
- 1 ola
- 70 g pūdercukura (plus mazliet apkaisīšanai)
- 370 g kārtainās mīklas
Pēc pāris dienām izcepu šo kūku vēlreiz, vienkārši mazliet izrullējot divas taisnstūra kārtainās mīklas plāksnes – ja apmierina četrstūraina kūka, droši var darīt arī šādi. Pildījumu šajā gadījumā vajadzēs mazāk, apmēram lielāko pusi no receptē minētā.
GATAVOŠANA:
1. Vispirms samaisa pildījumu – mandeļu miltus (var arī vienkārši samalt blenderī 100 g blanšētas mandeles) samaisa ar pūdercukuru, saldo krējumu un 1 olu viendabīgā masā.
2. Sagatavo mīklu. Kārtainajai mīklai jābūt aukstai – ja izmanto kārtainās mīklas plāksnes, tās atlaidina un uzreiz ķeras klāt rullēšanai. Mīklas daudzumu sadala divās daļās un izrullē divos apļos apmēram 3 mm biezumā (vieglāk to būs izdarīt, ieliekot mīklu starp divām cepampapīra loksnēm).
3. Vienu mīklas apli liek uz cepešplātnes, kas pārklāta ar cepamo papīru. Virsū smērē mandeļu masu, atstājot apmēram centimetru brīvas maliņas. Virsū liek otru izrullēto mīklas apli un ar dakšiņu visapkārt piespiež maliņas, saspiežot mīklas apļus kopā. Tad pīrāga vidū iedur pirkstu vai karotes kātu un ar asu nazīti izdara iegriezumus no centra līdz malām, lai kūka labāk ceptos un mīkla neceltos pārāk uz augšu.
4. Cep 220 grādos sakarsētā cepeškrāsnī (apakšējā daļā) apmēram 12 minūšu, līdz zeltaini brūna. Mazliet padzesē un pārkaisa ar pūdercukuru, var dekorēt ar mandelēm.

