Laika ziņas
Šodien
Apmācies

Rudens klasika

Kā tumšajā novembrī sākas, tā līdz pat februārim – tas ir laiks, kad virtuve mājās ir varen omulīga. Un tajā ik pa laikam prasās gatavot kaut ko pamatīgu un latvieša vēderam iemīļotu. Šoreiz piedāvājumā – sautēti kāposti un pupiņu zupa!

Pupiņu zupa ar žāvētām ribiņām

Droši vien katram latvietim ir sava mīļākā pupiņu zupas recepte, šī ir viena no manējām. Katru reizi tomēr sanāk mazliet citādi, piemēram, šoreiz pievienoju kāli, kas lieliski iederas. Un ribiņu vietā ieliku zupā žāvētu kaulu, kur gaļas tā pamazāk, bet garša lieliska tik un tā


SASTĀVDAĻAS

  • 2 lielas saujas pupiņu (man bija mazas brūnas)
  • 1 sīpols
  • 1 puravs (baltā un gaišzaļā daļa)
  • 3 ķiplokdaiviņas
  • 1 ēd. k. tomātu pastas
  • mazliet eļļas apcepšanai 300 g žāvēta cūkas kaula (protams, var likt arī ribiņas ar vairāk gaļas)
  • 1 lauru lapa
  • pāris smaržīgo un melno piparu graudu
  • pāris pētersīļu kātu šķipsna timiāna (vai pupumētras, vai citas iecienītas garšvielas)
  • 1 mazs kālis
  • 3 vidēji kartupeļi
  • 2 nelieli burkāni

GATAVOŠANA

1. Pupiņas pārlej ar ūdeni un atstāj uz 12 stundām, lai izmirkst.

2. Sīpolu un ķiplokus sakapā, puravu sagriež plānos pusgredzenos. Kaulu vai ribiņas sagriež mazākos gabalos, lai ietilpst katlā.

3. Katlā sakarsē mazliet eļļas un apcep sīpolus, puravu un ķiplokus. Pievieno tomātu pastu, maisot apcep kādu brīdi. Pieber izmērcētās pupiņas, kaula vai ribiņu gabalus, pievieno arī svaigus pētersīļu kātus, lauru lapu, piparus, timiānu vai citas garšvielas, lej klāt verdošu ūdeni, lai nosedz un vēl mazliet. Uz nelielas uguns vāra apmēram stundu.

4. Tad pievieno mazos gabaliņos sagrieztu kāli, burkānus un kartupeļus, ja nepieciešams, papildina vēl ūdeni. Vāra apmēram 15–20 minūšu, līdz dārzeņi mīksti. Pieber sāli un piparus pēc garšas. Pirms pasniegšanas izķeksē pētersīļu kātus un lauru lapu.


Sautēti kāpostiņi

Klasika, kas nepāriet! Atkal jau katram sava recepte, bet būtība jau nemainās – skābi kāposti, garšvielas, sutināšana un garšīgs rezultāts. Lai labi garšo!

SASTĀVDAĻAS

  • 500 g skābētu kāpostu ap 20 g tauku (cūku, zosu u. tml.)
  • krietna šķipsna ķimeņu
  • 1 lauru lapa
  • 1 ēd. k. tomātu pastas
  • sāls un cukurs pēc garšas

GATAVOŠANA

1. Skābētos kāpostus nospiež no liekā šķidruma. Katlā sakarsē taukus un liek cepties kāpostus. Apmaisot apcep tā kārtīgi, lai parādās brūnumiņš, pievieno tomātu pastu (galvenokārt krāsai), mazliet vēl maisot apcep.

2. Lej klāt verdošu ūdeni tā, lai tik tikko nosedz kāpostus, pievieno ķimenes, lauru lapu, samaisa.

3. Noregulē nelielu uguni un sutina apmēram pusotru stundu, ik pa laikam apmaisot un, ja nepieciešams, pievienojot vēl mazliet ūdens.

4. Sāli un cukuru (es lietoju brūno karamelizētākai garšai) var pievienot jau ātrāk, bet var arī beigās, pieregulējot vēlamo garšu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata