Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Brīvības seja

Vai jūs esat ielūkojušies sejā cilvēkam, kas bēg no kara šausmām? Sejā kādam, kas pamet savas mājas un ierastos apstākļus, lai glābtu dzīvību? Vai šādu bēgšanu var saukt par brīvību? Vai to var saukt par izvēli?

Ko īsti mums katram nozīmē brīvība, kā izprotam šo vārdu, kādas vērtības un sajūtas tajā ietilpinām – atbildes uz to droši vien meklējam nepārtraukti, visu dzīvi. Vai tās atkarīgas no situācijām, kurās nokļūstam, apstākļiem un apkārtējiem cilvēkiem? Gribētos jau apgalvot, ka ne, ka ikviens no mums ir stingrs savā pārliecībā un nekas to nespēj satricināt. Diemžēl nav jau tik vienkārši.

Par to jādomā ik pa laikam un arvien no jauna, sevišķi apstākļos, kad pavisam blakus notiek karš. Par to arī šonedēļ SestDienā, kur satikusies filmas Mana brīvība režisore Ilze Kunga-Melgaile un Jāņa Joņeva piedzīvotais Grebņevas robežpunktā. Latvijas atmodas laiks, cilvēku drāmas, vienlaikus piedzīvotās dvēseles gaviles un ikdienas skaudrums, iekšējās cīņas un traģēdijas līdzās pašreiz notiekošajam karam Ukrainā, bēgļu tūkstošiem, izpostītām dzīvēm un apbrīnojamam sparam tomēr turpināt, tomēr dzīvot.

Par Grebņevā nonākušajiem bēgļiem un viņu pieturas punktu pierobežā, protams, varētu runāt vēl daudz vairāk. Stāstīt tur pabijušo cilvēku traģēdijas, neiedomājami smagos dzīvesstāstus – tie ir prātam neaptverami, mokoši ir tajos pat tikai klausīties. Vai elli, kam šie cilvēki bieži vien izgājuši cauri, var saukt par brīvības cenu?

Bet varbūt tā ir brīvības seja? Viss, kas mūsos ielikts vēsturē, viss, ko piedzīvojam šodien, izvēles, ko izdarām, atbalsts, ko sniedzam. Šķiet, tas viss veido kādu portretu – mūsu pašu, mūsu valsts, mūsu brīvības seju. Tajā ierakstīts viss, kas ar mums noticis un vēl notiek. Tajā ir gan raižu grumbas un grūtību rievas, gan smaida krunciņas ap acīm. Tāda tā mūsu brīvība. Tāda tā mūsu seja. 

Šīs nedēļas, 6. - 12. oktobra, žurnālā SestDiena lasiet:

SestDienas SALONS. Cita bet tā pati Ita

Filmas Mana brīvība režisore Ilze Kunga-Melgaile par atmodas politiķi Itu Kozakeviču, studijām Sanktpēterburgā un par ukraiņu genocīdā nevainīgajiem, bet līdzatbildīgajiem.

Dienasgrāmata. Situācija

Robežpunkts starp Latviju un Krieviju, Grebņeva. Vieta, kur ierodas bēgļi no Ukrainas. Lai gaidītu savējos. Daži – pāris stundas, citi diennakti un krietni ilgāk. Pēc tam viņi brauks tālāk – mēģinās iedzīvoties Latvijā, dosies uz kādu citu valsti vai centīsies nokļūt drošākā vietā Ukrainā. Te ir viņu pirmais pieturpunkts, bēgot prom no kara

PASAULĒ. Sauja benzīna zelta cenā

Vairāku iemeslu dēļ naftas cenas pasaules tirgos šobrīd tuvojas 100 ASV dolāriem par barelu, un netrūkst pesimistu, kuri uzskata, ka tā var kļūt vēl krietni dārgāka. Šo cenu kāpumu izjūt arī patērētāji ikdienā. Kamdēļ tā, un kādas uz kopējo tendenču fona izskatās Eiropas perspektīvas?

CEĻOJUMS LAIKĀ UN TELPĀ. Pragmatiski ironiskais krasts

Peipusa jeb Brīnumezera piekraste Igaunijā ir interesanta ikvienā gadalaikā – ziemā turp vilina zemledus makšķerēšana, pavasarī un vasarā estētiski sakārtotā vide un mierīga dzīvošana, rudenī komerciāli iesaiņotais Sīpolu ceļš, bet visu cauru gadu tā ir spēja savu kultūras mantojumu piemērot pārdošanai. Līdz ar iestāšanos Eiropas Savienībā kā pamats tūrisma attīstībai te tika izvēlēts ietilpīgs un pretrunīgs "zīmols" – vecticībnieku tradicionālais dzīvesveids

IZPĒTĪTS. Ēdienu gatavo mākslīgais intelekts

Veikalu plauktos parādās aizvien vairāk pārtikas produktu, kuru receptes izveidošanā nozīmīga loma bijusi mākslīgā intelekta risinājumiem

LAIKA MAŠĪNA. Konveijers, kas mainīja autorūpniecību

Pirms 110 gadiem kompānijas Ford rūpnīcā ASV Mičiganas štatā sāka darboties pirmais galvenais konveijers. Tas palīdzēja būtiski palielināt automašīnu ražošanas tempu – 1913. gada augustā vienas Model T izgatavošana prasīja 12 stundas, bet decembrī – jau uz pusi mazāk

 

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SestDienas VAKARIŅAS, KINO, ZIRNIS ĒD, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, SMALKĀS APRINDAS un ANEKDOTES.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Televizoru pilna kapsēta un dīķis ar 20 vannām

Aprīļa pēdējā nedēļas nogalē visā Latvijā tūkstošiem tīras vides mīļotāju atkal pulcēsies Lielajā talkā, lai kopīgiem spēkiem savestu kārtībā tuvējo apkārtni, bet ne viens vien dosies talkot arī uz ...

Baltija nav NATO ķirzakas aste

Atvaļinātais vēstnieks Gints Jegermanis par jaunās ārlietu ministres lielāko izaicinājumu, stratēģisko kļūdu pēc "valodas referenduma" un par to, cik ilgi pastāvēs Krievijas draudi.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata