Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Supersievietes Grigules noslēpums

1.jūlijā uz pirmo sēdi Strasbūrā pulcēsies jaunievēlētā Eiropas Parlamenta deputāti, kuru vidū pirmoreiz būs arī Iveta Grigule. Reti kurš Latvijas politiķis uz mērķi gājis ar tādu buldozera apņēmību, bet joprojām nav īsti skaidrs, ko Grigule iesāks ar izcīnīto mandātu un kā atalgos kampaņas dāsnos atbalstītājus.

Grigule pie vienas no astoņām Latvijas vietām Eiropas Parlamentā tika ar lielu naudu un arī lielu darbu divu gadu garumā. Faktiski tā bija amerikāņu stila priekšvēlēšanu kampaņa, pie kādas Latvijā īsti neesam pieraduši: ar masveidīgu kandidāta reklamēšanu, vizuālā tēla uzspodrināšanu, braucieniem pie vēlētājiem utt. Tas viss nesa augļus, jo Grigule kļuva par pirmo Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) pārstāvi, kam izdevies iekļūt Eiropas Parlamentā. Tagad viņai pienāksies 8000 eiro alga un citas EP deputāta privilēģijas, bet pagaidām nav skaidrs, kā Grigule plāno norēķināties ar saviem atbalstītājiem, kas dāsni finansēja viņas kampaņu.

Grigule uz Briseli aizbrauks ar savu lielo noslēpumu ― cik liels viņas panākumos ir bijušā dzīvesbiedra Jūrmalas mēra vietnieka Romāna Mežecka ieguldījums un kas Mežecki mudināja uz šo "nesavtīgo" rīcību. "No manis neko nevar paņemt," sacīja Grigule, kuras amatpersonas deklarācija liecina par ievērojamām parādsaistībām. Grigules atbalstītāji tagad, iespējams, klauvēs nevis pie viņas, bet pie Jūrmalas domes durvīm. Daļa cilvēku, kas finansiāli atbalstīja ZZS kampaņu, ir saistīti ar Jūrmalu. Grigule iebilst, ka ziedotāji atbalsta stabilas partijas un pretim prasa tikai prognozējamu politiku. "Zaļo un Zemnieku savienībai ziedojuši daudzi cilvēki. Piemēram, uzņēmējs Jūlijs Krūmiņš atbalsta vairākas partijas. Kad redzējām, ka ziedojusi arī Valērija Kargina kundze un dēls, sēdējām un nevarējām saprast, kas notiek," apgalvo Grigule.

Divu mēnešu laikā Sestdienai tā arī neizdevās sazināties ar Mežecki. To, ka kampaņā bijis liels Mežecka ieguldījums, pieļāva gandrīz visi aptaujātie. Par to liecina arī tas, ka Grigules kampaņa bija līdzīga pagājušā gada pašvaldību vēlēšanu kampaņai, kas ZZS sarakstam atnesa uzvaru Jūrmalā. Tieši no ZZS startēja Mežeckis un Jūrmalas mērs Gatis Truksnis. Mežeckis bijušajai dzīvesbiedrei palīdzējis reklamēties arī pirms Saeimas vēlēšanām.

Grigule ar Mežecki ir pazīstami jau kopš skolas laika Rīgas 2.vidusskolā. Viņi apprecējās 1987.gadā un laulībā nodzīvoja deviņus gadus, bet Mežeckis nav Grigules meitas Anetes (17) tēvs. Savukārt ar Truksni viņa ir pazīstama kopš studiju laikiem (Grigule bija studentu vienības vadītāja). Uz lūgumu raksturot Mežecka lomu viņas kampaņā Grigule atvaicā: "Kāpēc kādam radies tāds iespaids?" Tad piebilst: "Es ļoti cienu Romānu, viņš ir ļoti gudrs, talantīgs un tolerants cilvēks. Neskatoties uz mūsu jaunības dienu attiecībām, esam palikuši ļoti labi draugi. Jebkurā brīdī varu lūgt viņam palīdzību, un viņš to var lūgt man."

Eiropas Parlamenta vēlēšanu kampaņā Grigule bija visur. Uz plakātiem viņa vizuāli līdzinājās tieslietu ministrei Baibai Brokai no Nacionālās apvienības, un sociālajos tīklos viņu iesauca par Brokuli. "Smieklīgi un kuriozi. Varbūt tas ir kompliments, ja kāds vēlas man līdzināties," spriež Broka. Viņa tikai nesaprot, kāpēc cilvēkam jāslēpj sava patiesā identitāte, un vai tādā gadījumā arī citās jomās šis cilvēks ir patiess. "Ja kāds saskatīja līdzību ar Baibu Broku, tad mēs katrs esam kādam līdzīgi. Pabrika kungam bija zināma līdzība ar Kārli Ulmani," prāto Grigule.

Kāda bija sajūta, redzot savu seju uz mikroautobusiem un ceļmalas plakātiem? "Nebija īpaši omulīgi, bet, ja tā vajag, tad vajag. Mums var patikt vai nepatikt, varam justies ērti vai neērti, bet tās ir kampaņu tehnoloģijas. Ja jāsasniedz rezultāts, tad tai ābecei ir jātic," saka Grigule, neatklājot, kas veidoja viņas kampaņu, jo tas esot "firmas noslēpums".

ZZS vadība tā arī neizskaidroja, kāpēc likusi uzsvaru uz Griguli, nevis saraksta formālo līderi Andri Bērziņu, diplomāti Ivetu Šulcu vai Armandu Krauzi, kuriem ir pieredze ES institūcijās. Taču to paskaidro pati Grigule: "Kas var vairāk strādāt, tam arī jāstrādā un nav jāgaida, kad pārējie darīs tāpat. Vienam darbaspējas ir lielākas, otram nav tik lielas." Kad viņai jautā par neiekļaušanos komandā, Grigule atbild: "Tu nevari gribēt, lai otrs uzvilktu ragaviņas kalnā, un pēc tam ar tām ragaviņām braukt lejā. Tev pašam arī jāvelk. Lai strādātu komandā, nepietiek ar skaistiem vārdiem. Ir arī jāstrādā."

Ja 24.maijā būtu notikušas nevis Eiropas Parlamenta, bet gan Valsts prezidenta vēlēšanas, iespējams, Grigule pat būtu ievēlēta par prezidenti. Tā uzskata kāds zaļo zemnieku Saeimas deputāts, liekot aizdomāties par populisma risku, ko rosinātu ideja par tautas vēlētu prezidentu. Viņš pats Griguli tikpat kā nepazīstot, bet viņas kampaņas dēļ nav varējis pierunāt nevienu draugu nobalsot par ZZS. Pats nobalsojis, bet Griguli izsvītrojis.

Gandrīz neviens no uzrunātajiem ZZS biedriem negribēja par Griguli izteikties vai raksturoja viņu ne pārāk glaimojoši. "Agresīva. Viņa rāvās pie varas un strādāja tikai savā labā. Vienmēr ir rāvusies," teica kāds Zaļās partijas biedrs. Kādam citam šķitis, ka gandrīz visi deputāti, izņemot ZZS frakcijas vadītāju Augustu Brigmani, ir apvainojušies uz Griguli.

Visu rakstu par Ivetu Griguli lasiet žurnāla Sestdiena 27.jūnija numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata