Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

Gulēšanas grumbas

Austrāliešu zinātnieki pārliecinājušies, ka spilvena iespiestās rievas sejā var palikt uz ilgu laiku, līdz ar to pierādot, ka grumbas var iegūt arī guļot.

Rītos aizklunkurējot līdz vannas istabai un spogulī ieraugot sagumzīto seju, cilvēks var nobīties pats no sevis. Jauniem cilvēkiem naktī iespiestās grumbas ātri izlīdzinās, toties pusmūža slieksni pārsniegušajiem tās saglabājas nepatīkami ilgi. Bet vai tās var palikt permanenti?

Diemžēl jā. Lai arī tā dēvētās gulēšanas grumbas kopumā ir īslaicīgs defekts, austrāliešu zinātnieki pārliecinājušies, ka gados vecākiem cilvēkiem gulēšanas laikā gūtie nospiedumi uz sejas var iedzīvoties uz ļoti ilgu laiku. Pie vainas, protams, ir ādas elastības samazināšanās. Tādēļ ikvienam mūža piekto gadu desmitu sasniegušajam vajadzētu piedomāt par ādas pasargāšanu ne vien no tradicionālajiem "kaitēkļiem" – saules, ilgstošām vai bieži atkārtotām grimasēm, nepietiekama ūdens patēriņa vai smēķēšanas –, bet arī no spilvena.

GULĒT UZ MUGURAS

Gulēšanas paradumu maiņa nav viegla, jo miegā grozāmies neapzināti. Taču zinātnieki iesaka vismaz censties aizmigt, guļot uz muguras. Šādā pozā sejas āda ir relaksēta un uz to netiek izdarīts spiediens. Noliekot galvu uz spilvena sāniski, āda dažos reģionos tiek stiepta, citos saspiesta. Ilgstoša deformācija noved pie grumbošanās, tādēļ pieredzējis ādas ārsts pēc sejas vien var pateikt, kāda ir pacienta iecienītā gulēšanas poza.

Uz sāniem vai vēdera gulētājiem vismaz jācenšas naktī biežāk mainīt pozu, lai visa nakts nepaietu vienā stāvoklī.

SLIDENS LABĀKS

Otra metode ir pareiza spilvendrānas izvēle, jo audums var mazināt uz ādu izdarīto spiedienu.

"Zīda spilvendrānas var ietekmēt grumbu veidošanos, jo tās ļauj ādai slīdēt un kustēties, nevis palielina berzi un spiedienu uz vienu vietu. Ja iespējams, izmantojiet zīda palagus un spilvendrānas," portālā The Conversation raksta Kvīnslendas Universitātes pētnieki, "pētījumi ir arī parādījuši, ka spilveni, kas paredzēti, lai samazinātu mehānisko stresu miega laikā, var novērst ādas deformācijas. Šāds spilvens varētu noderēt noteiktu mīmikas krunciņu rašanās palēnināšanā un novēršanā." 

PADARĪT ELASTĪGĀKU

Cīņā pret grumbām var palīdzēt rūpīga sejas kopšana. Zināms, ka kolagēns un elastīns ir divas galvenās ādas iekšējā slāņa jeb dermas sastāvdaļas. Tās veido ādas struktūru un saglabā elastību. Sejas kopšanas procedūrās iespējams papildināt kolagēna daudzumu, kas var samazināt grumbu veidošanos.

Paralēli zinātnieki aicina izmantot sejas krēmus ar hialuronskābi, kas ir cilvēka organismā dabiski sastopama molekula. Tā notur kolagēnu un elastīnu pareizā proporcijā, stimulē kolagēna ražošanu un mitrina ādu, kas var palēnināt grumbu veidošanos.

Ne mazāk svarīgi ir piekopt veselīgu dzīvesveidu. Ādas elastības saglabāšanas nolūkos pētnieki iesaka pietiekami daudz dzert ūdeni, uzturā iekļaut augļus, dārzeņus, riekstus, sēklas, "labos" taukus un raudzētu pārtiku, kā, piemēram, jogurtu, nesmēķēt un regulāri lietot saules aizsargkrēmus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata