Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Karstumā kļūst agresīvāki

Ziņojot par aizvien jauniem karstuma rekordiem, klimata pētnieki lielākoties brīdina par briestošajām vides problēmām.

Taču, iespējams, jāņem vērā vēl kāds tveices izraisīts faktors: apspiesto cilvēku vardarbība. Vairāku gadu desmitu pētījumi parādījuši, ka ārkārtēja karstuma periodos cilvēku agresivitātes līmenis mēdz paaugstināties. Tiesa, cēlonis vēl nav īsti skaidrs. Viena teorija nosaka, ka cilvēki saniknojas par karstuma izraisītajām problēmām, piemēram, sausumu vai ražas iznīkšanu. Citā uzstāts, ka siltums tieši ietekmē cilvēku lēmumu pieņemšanu.

Jauns pētījums liecina, ka karstums patiešām var padarīt dažus cilvēkus agresīvākus, bet tikai tad, kad viņi jau jūtas atstumti. 

"Ņemot vērā klimata pārmaiņas, kas notiek visā pasaulē, un mainīgās temperatūras, mēs uzskatījām, ka tas ir svarīgs izmeklēšanas virziens," uzsver darba līdzautors Kalifornijas Universitātes Bērkli doktorants Roberts Pikmens. Viņa komanda noalgoja apmēram 900 dalībnieku Kalifornijā un tūkstoš Kenijas galvaspilsētā Nairobi. Brīvprātīgie tika nogādāti vai nu 22, vai 30 grādu pēc Celsija skalas siltās telpās, un viņiem tika veiktas lēmumu pieņemšanas un kognitīvās pārbaudes. Dalībnieki siltākajā telpā lielākoties sūdzējās par miegainību, taču problēmas ar adekvātu lēmumu pieņemšanu vairākumam nebija. Izņemot vienu grupu "destrukcijas uzdevumā", kura mērķis bija mērīt cilvēku agresiju. Tajā īpaši izcēlās marginalizētu etnisko grupu pārstāvji, kuru tieksme postīt citam piederošo bija ievērojami augstāka nekā visiem pārējiem, ziņo portāls LiveScience.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Lai būtu ko teikt

Kas ir pats, pats svarīgākais, domājot par valsti, domājot par Latviju un mūsdienām? Vienam tie ir līdzcilvēki, citam ainava un daba, vēl citam – atsevišķas personības vai personīgais stāsts. Tieši c...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata