Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +17 °C
Apmācies
Piektdiena, 13. septembris
Iza, Izabella

Precīza prognoze katram pagalmam

Aiz loga kokus un cilvēkus glāsta silti saules stari, bet viedtālruņa laika ziņu lietotne pārliecinoši deklarē, ka jūsu apdzīvotajā vietā pamatīgi līst.

Ar šādu paradoksu kaut reizi droši vien saskāries ikviens viedo ierīču lietotājs, skumji secinot, ka modernās tehnoloģijas meteoroloģijā neko daudz nav palīdzējušas. Vismaz Lielbritānijā situācija šajā jomā varētu mazliet uzlaboties, jo nacionālais meteoroloģijas dienests sola ar mākslīgā intelekta palīdzību izstrādāt precīzas laika prognozes teju katram pagalmam.

Meteoroloģijā tiek liktas lietā ļoti modernas tehnoloģijas, taču prognožu precizitāti lielā mērā ietekmē ģeogrāfiski izaicinājumi. Proti, prognoze tiek sagatavota pilsētai vai pagastam, taču tas mēdz būt desmitiem kilometru diametrā plašs. Līdz ar to ir pilnīgi iespējams, ka vienā pagasta daļā līst, bet citā spīd saule. Lai padarītu prognozes precīzākas, Met Office speciālisti veido jaunu prognozēšanas sistēmu, kurā visa Apvienotā Karaliste būs sadalīta 1,5 kilometrus lielos kvadrātos. No meteoroloģijas stacijām un lokālām mēriekārtām savāktā informācija tiks nodota izanalizēšanai mākslīgā intelekta programmai, kas reālā laikā ģenerēs prognozes. Pirmajos izmēģinājumos jaunā sistēma esot spējusi precīzi paredzēt laikapstākļus 100 metrus mazos apgabalos, ziņo raidsabiedrība BBC. Tas faktiski ļauj piedāvāt personalizētu prognozi katras ielas vai viensētas iedzīvotājiem. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Labrīt!

Nupat Latvijā tika konstatēts kārtējais apstiprinājums relativitātes terorijas pareizībai. Izrādījās, ka tā pirmā colla, no kuras sākot NATO sargā savas dalībvalstis, var būt līdz pat simt ki...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata