Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

1. janvārī sākam jaunu dzīvi - kārtējo reizi

Ja ņem vērā, ka brīvdienu šogad iegadījies mazāk plus neba visi ārzemēs strādājošie svētkos atbraukuši uz dzimteni, mazumtirgotāju raporti par apgrozījuma kāpumu izskatījās visai pieklājīgi un mudināja cerēt, ka cilvēki ir noguruši no bažām un sarūgtinājuma un vismaz savā privātajā lokā vēlas distancēties no ķildām un draudīgiem virsrakstiem medijos.

Vēlmju domāšana

1. Gada nogalei piedienas politiķu, amatpersonu apkopojošie vērtējumi par svarīgākajiem notikumiem, un nenoliedzami šogad spilgtu notikumu nav trūcis. Tiesa, šajos komentāros - vismaz, ja runājam par mediju telpu latviešu valodā, - bija vērojama zināma vienveidība savienojumā ar vēlamā uzdošanu par esošo. Daži jauno mītu piemēri. Uz jautājumu, ko devusi Saeimas atlaišana, seko skaidrojumus, ka nu politikā vairs neesot oligarhu (piemēram, Saeimas spīkere LTV 28. decembrī). Pirmkārt, nav skaidrs, pa kuru laiku ZZS paguvusi distancēties no Ventspils mēra. Otrkārt, daba nemīl tukšumu, un aizgājēju vietā rodas jauni (un daļa jau ir veiksmīgi šiverējusi arī iepriekš, tikai nav izpelnījusies tādu apzīmējumu). Citiem vārdiem sakot, reālu izmaiņu trūkumu politiskajā vidē tiek mēģināts piesegt ar Šķēles un Šlesera neiekļūšanu Saeimā. Vēl divi savstarpēji saistīti mīti: sabiedrībā starpetniskās attiecības ir labas, vienīgi politiķi nodarbojas ar kūdīšanu; Saskaņas centrs (SC) nebūt nepārstāv cittautiešu vairākumu. Jāsecina, ka apmēram divi simti tūkstošu Latvijas iedzīvotāju, kuri jau pauduši savu atbalstu krievu valodai kā otrajai valsts valodai, ir vai nu SC biedri, vai arī apbrīnojami lētticīgi un viegli izprovocējami. Izklausās ticami? Šo abu mītu uzturēšanas sekas ir sevis tālāka mānīšana, dodot mājienus par SC iespējamu sašķelšanos, Ušakova pasludināšana par teju vai gada neveiksminieku (vienā kompānijā ar Zatleru), paziņojumi, ka nu gan SC ir pārvilkusi treknu svītru pāri iespējai kādreiz nonākt valdībā un tamlīdzīgi. Daudz ticamāk, ka nedz SC sašķelsies, nedz kļūs klusāks savās izpausmēs.

Nenoliedzami aizvadītajā gadā ir bijuši iepriecinoši notikumi, tādēļ šādi mēģinājumi uzmundrināt publiku, apgalvojot, ka laivas šūpotāji ir vai nu neliels skaits, vai noguruši, ir nevietā.

Gribējāt reformas? Lūdzu!

2. Valdošajai koalīcijai nereti pārmet, ka, koncentrējot uzmanību uz aizdevuma programmas noslēgšanai nepieciešamajiem nosacījumiem, tā maz darījusi reformu virzienā. Tad nu gada pēdējā nedēļā ministri sasparojās kaut nelieliem soļiem, kurus gan pareizāk būtu apzīmēt kā «stopkrāna noraušanu» vai mēģinājumiem tikt skaidrībā ar savu saimniecību - sākot ar kultūras ministres saķeršanos ar pašas valsts sekretāri, beidzot ar izglītības ministra lēmumu apturēt profesionālās izglītības iestāžu modernizāciju. Runājot par pēdējo, tas varētu būt pamatots un atklāj problēmu, kas raksturīga ne tikai Ķīļa pārziņā esošajiem projektiem, - būvniecības izmaksu kāpums sadārdzina sākotnējās tāmes un liedz darbus veikt plānotajā apjomā un/vai termiņā. Ņemot vērā, ka ar līdzīgu situāciju saskaras arī citi infrastruktūras projekti (piemēram, autoceļi) un ka nākamgad izmaksas diez vai samazināsies, valstij kopumā vajadzētu pieņemt lēmumu, kā šo situāciju risināt. Paralēli valdība apstiprināja izmaiņas tādās sociāli jūtīgās jomās kā dotāciju sadale pasažieru pārvadātājiem un kompensējamie medikamenti. Pirmās mudinās komersantus samazināt sava pakalpojuma pašizmaksu, un laiks rādīs, kā tas tiks panākts (jācer, ka ne uz šoferu algu vai pasažieru rēķina). Tomēr kopumā ideja, ka dotāciju saņemšanai nepietiek ar zaudējumu uzrādīšanu, ir pareiza. Savukārt veselības ministres iecere, ko valdība atbalstīja aizvadītajā nedēļā, - pacientam vispirms jāpiedāvā lētākais no analogas iedarbības medikamentiem - saskārusies ar tik spēcīgu nozares pretestību (sākot ar aptiekām, beidzot ar ģimenes ārstiem), ka rodas jautājums, vai potenciāli ietaupītais netiks iztērēts, papildus kontrolējot, kā jauno kārtību nozare ievēro.

Sliktas priekšnojautas?

3. Krievijas mediju telpā aizvadītajā nedēļā uzmanību piesaistīja ekonomista Andreja Ilarionova prognozes (viens no avotiem - www.compromat.ru/page_31613.htm). Ekonomists būdams, turklāt politiski neangažēts, Ilarionovs nav tendēts mētāties ar drūmām prognozēm, lai tikai iegūtu īslaicīgu slavu. Tādēļ viņa tēze - Kremlis ir gatavs vēl lielākai skrūvju piegriešanai, faktiski jebkam, lai tikai saglabātu varu spēka struktūru bijušo darbinieku korporācijas rokās, - nav vērtējama kā mūžīgā marginālā opozicionāra klaigāšana. Mazliet vienkāršojot: Putins un viņa kliķe ir sagrābusies tik daudz un tik nekaunīgā formā, ka apzinās - mierīgi atkāpties un baudīt pārtikušas vecumdienas faktiski nav iespējams, dusmas aizdotas tādā apmērā, ka neviens šai grupai drošības garantijas nevar dot. Ja sekojam Ilarionova loģikai, tad, pat ja Kremlis varas saglabāšanas nolūkā neizmantos histērijas kurināšanu ap tuvākajiem kaimiņiem, biznesa vide šajā valstī nākamgad būs, maigi izsakoties, saspringta, attiecīgi Latvijas uzņēmējiem jābūt īpaši piesardzīgiem. Lai arī informācija par Kazahstānā notiekošo ir skopāka, arī šajā Latvijas partnervalstī varas mantošanas/saglabāšanas jautājumi nākamgad var no galma aizkulišu intrigu līmeņa kļūt par kaut ko destabilizējošu.

Ko sagaidām šonedēļ...

Gada pirmā nedēļa parasti ir mēreni tukša - piemēram, ja paveramies Valsts prezidenta mājaslapas kalendārā, redzam, ka vēl 30. decembrī tajā pat nebija ieprogrammēts 2012. gads... Ja nopietni, 2012. gada pirmajā nedēļā masu mediju telpā ķidās valdības virzīto kandidātu banku uzrauga vadītāja postenim un, iespējams, turpināsies kultūras ministres un ministrijas valsts sekretāres attiecību skaidrošana (kā piebilst kāds situācijas zinātājs, «izmazgās netīro veļu pēc pilnas programmas»). Valdības jaunā gada pirmās sēdes darba kārtības jautājumos atzīmējami Ekonomikas ministrijas (EM) sagatavotie priekšlikumi (Ministru kabineta komiteja, 02.01.), kā mazināt normatīvo aktu džungļus būvatļauju sfērā. Ļaudīm, kurus interesē fakti, nevis PR cīņas ap atjaunojamo energoresursu nozari, noderēs EM sagatavotais pārskats par šo tēmu (Ministru kabineta sēde, 03.01.), tiesa, žēl, ka visnotaļ saturīgajā dokumentā nav datu par 2011. gadu (jaunākie - par 2010. g.). Droši vien Latvijas Lauksaimniecības universitātei (LLU) šonedēļ svarīgākais jautājums būs, vai valdība piekritīs aizdevumam 556 tūkstošu latu apmērā, kas līdzētu tikt pāri situācijai, kad daļa LLA līdzekļu «iesprūda» Latvijas krājbankā. Savukārt parlamenta deputāti šonedēļ vēl tikai «iešūpojas» darbam, ja neskaita Pieprasījumu komisiju, kur opozīcija trešdien patricinās gaisu, vainojot valdību bezdarbībā t. s. bufernaftas LatRosTrans cauruļvadā īpašumtiesību skaidrošanā. Vēl atzīmēšanas vērts, ka 3. janvārī darbu sāk prokuratūra, kas specializēsies uz narkotiku tirdzniecības noziedzības apkarošanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?