Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Āboli garšo, burkāni - ne visai

Turpmāko pusotru mēnesi svaigi augļi un dārzeņi uz pusdienu galda būs atrodami visiem 1.-6.klases skolēniem, kuru skola iesaistījusies atbalsta programmā Skolas auglis. Tās ietvaros ik dienu katram audzēknim paredzēti bezmaksas 100 grami veselīgās pārtikas. Lai gan pilnīgas vitamīnu rezerves nodrošinātas netiks, tas tomēr veicinās paradumu ēst augļus un dārzeņus, uzskata Rīgas Teikas vidusskolas direktore Ilona Bergmane.

Pirmajā programmas dienā pirmdien Rīgas Teikas vidusskolā pasniedza ābolus. Bez programmas nodrošinātajiem augļiem uz galdiem atradās arī bļodas ar svaigu burkānu salātiem, tomēr skolēni priekšroku deva makaroniem ar malto gaļu, dārzeņus atstājot neaiztiktus, novēroja Diena. Augļiem piekrišana gan bija lielāka, un no šķīvjiem tie pazuda ātri. Vecāki jaunieviesto programmu vērtējot pozitīvi, turklāt viņi vēlētos, lai tā tiktu īstenota arī vecākajās klasēs, stāsta direktore.

Pārsvarā bērni ēdīs burkānus un ābolus, teic ēdināšanas uzņēmuma Sāts pārstāvis Jānis Breicis - šī firma saimnieko Teikas vidusskolā. Zemnieku atsaucība atbalsta programmai bijusi liela, tomēr ne visi spējuši nodrošināt atbilstošas kvalitātes pārtiku vajadzīgajā apjomā. Meklējot piemērotu sadarbības partneri, galvenais priekšnosacījums bijis pārtikas dažādība. «Daži varēja piedāvāt tikai burkānus,» saka skolas direktore. Patlaban 1.-6.klasēs mācās ap 600 skolēnu, kuriem ik dienu jāpasniedz 100 grami augļu vai dārzeņu.

Dienā viena bērna augļu vai dārzeņu porcijai paredzēti 12 santīmi. Kopumā Eiropas Komisijas programmai Skolas auglim no Eiropas Savienības un valsts līdzekļiem piešķirti 421 776 tūkstoši latu. Valsts budžeta līdzekļi sedz ceturto daļu izdevumu, atlikušo nodrošina ES subsīdijas, informē programmas administrētāja Lauku atbalsta dienesta pārstāve Olga Zinkovska. Kopumā veselīgā pārtika tiks pasniegta 492 Latvijas skolās, kuras pieteicās programmai, kaut arī ES nauda ļautu augļus un dārzeņus piegādāt 597 skolām.

Līdz šim mācību iestādēs tikusi īstenota arī atbalsta programma Skolas piens, kuras ietvaros 1.-4.klases skolēniem ik dienu pieejama glāze svaiga piena. Rīgas Teikas vidusskolā piens tiekot dzerts no rīta. «Bieži vien bērni nepaēd brokastis, tad vismaz ir šis piens,» teic skolas direktore. Visas glāzes sākumskolas bērni gan neiztukšojot, tādēļ pienu dodot arī vecāko klašu skolēniem. «Mēs to nedrīkstam izlietot citādi, piemēram, izvārīt piena zupā. Tāpēc to dzer arī vecākie bērni, lai gan viņiem tas nav paredzēts,» skaidro I. Bergmane. Daži skolēni piena produktus uzturā nelieto, bet citi dienā labprāt izdzerot arī diviem bērniem paredzēto normu. Uz laiku piena programma gan tika pārtraukta, jo uzņēmējam līgums neesot bijis izdevīgs, tomēr patlaban atrasts jauns piegādātājs.

Programma Skolas piens tiek finansēta tikai no ES līdzekļiem. Šajā mācību gadā tajā piedalās 44 mācību iestādes, kurām pirmajā semestrī piegādātas 37 602 tonnas piena, kas izmaksājušas 3518,40 latu. Programmas ietvaros vienam litram piena paredzēti 13 santīmi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?