Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Acs redz. Rokas… dalās

Laima Muktupāvela

Autobraucējs Rīgā domā vienu: kaut nu nebūtu sastrēgumu! Šoferīši paši ziņo radiokanāliem, ka sastrēgums tur-un-tur-nebrauciet-tur-un-tur. Ilgojas pēc kādas visuredzošās acs, kas no putna lidojuma pateiktu: brauc te. Kuriem nervi netur, tie brauc ar sabiedrisko transportu. Taču arī sabiedriskais transports nav sastrēgumiem pārlidojošs dirižablis.

Neticami, bet Rīgā kaut kas tāds arī notiks. Neņemot vērā opozīcijas iebildumus, Rīgas dome šonedēļ akceptēja atļauju Rīgas satiksmei (RS) dibināt meitasuzņēmumu Rīgas acs. Nosaukums nav joks!

Ko darīs visuredzošā Rīgas acs? Dibinātāji ar Leonu Bemhenu kā priekšsēdi sola ieviest «integrētās informācijas sistēmu» par 4,5 miljoniem. Proti, Rīgas acs dibinātāji pēc sistēmas ieviešanas sola Zelta Mutes cienīgas lietas - vēsta, ka samazinās sabiedriskā transporta kavējumus, apgalvo, ka jaunā uzskaites un auto vienību skaitīšanas sistēma «informēs pasažierus par transporta līdzekļu kustības grafikiem, ziņos nepieciešamo papildu informāciju, par nākamajā pieturvietā pieejamajām pārsēšanās iespējām». Pasažieriem jaunā sistēma radīs papildu drošību, jo «tiks ieviesta transporta līdzekļa salona un ārpuses videonovērošana».

Rīgas acs aprīkotas automašīnas vēros pilsētas satiksmi, izdarīs secinājumus, brīdinās un dos vērtīgus norādījumus. Mērķa vārdā jaunais veidojums iegādāsies RS 861 transporta vienībai telemātikas un videonovērošanas iekārtas, lai skaitītu sastrēgumos rīdzinieku un pilsētas viesu automašīnas.

Var apkārties ar videokamerām uz katra stūra, tomēr neatstāj sajūta, ka sabiedriskie transportlīdzekļi sastrēgumos stāvēs kā ierindnieki līdz ar citiem. Nav brīnums, ka daudzu jau tāpat redzīgo rīdzinieku deguni saož kārtējo naudas notērēšanu un jaunas struktūras izveidi un finansējumu uz iedzīvotāju rēķina, lai veikli zēni šo to pētītu un izdomātu projektus, kur trekni «uzvārīties». Kurš par to visu maksās? Kaut tiek runāts par plānotajiem (vēlamajiem) naudas gūšanas veidiem, ne bez pamata ir faktisko sabiedriskā transporta lietotāju bažas.

Kāpēc neviens neierosina izmantot, piemēram, Latvijas Tehnoloģiskā centra (LTC) izveidoto know-how? Īstais brīdis atcerēties, ka inovāciju centra izveidē piedalījusies arī Rīgas dome. Nu būtu laiks savulaik prātīgā lēmuma augļiem: LTC ir izstrādājis vienotu sistēmu, kurā saslēgt gan degvielas patēriņa kontroli, gan GPS, gan pieslēgt alkometrus un pat noteikt veselības stāvokli vadītājam brauciena laikā, lai, piemēram, šofera sirdstriekas gadījumā operatīvi rīkotos. Bet topošais veidojums akceptu saņēmis bez iepirkuma procedūras, tas var nozīmēt arī to, ka roka roku mazgā, lai Acs redzētu. Tur tad rodas neticība par šo darījumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?