Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Advokāts: Norvēģijas slepkava ir jucis

Norvēģijas slepkava Anderss Bērings Breivīks, visticamāk, ir vājprātīgs, otrdien paziņoja viņa advokāts Geirs Lipestads, kurš atklāja, ka pirms sprādziena Oslo centrā un apšaudes Ūteijas salā 32 gadus vecais labējais ekstrēmists esot lietojis «kaut kādas narkotikas», un esot pārsteigts, ka nav ticis nogalināts apšaudes laikā vai pirmdien ceļā uz tiesu.

«Viss norāda, ka viņš ir jucis,» aizstāvis sacīja sarunā ar žurnālistiem, bet piebilda, ka pagaidām esot pāragri runāt par to, vai apsūdzētais lūgs tiesai atzīt viņu par nepieskaitāmu. Advokāts arī paziņoja, ka pārtrauks sadarboties ar A. B. Breivīku, ja slepkava atteiksies iziet psihiatrisko pārbaudi.

Jaunas apsūdzības

Skaidrojot sava klienta domu gājienu un rīcības motīvus, G. Lipestads sacīja: «Viņam ir žēl, ka vajadzēja tā rīkoties, bet tas esot bijis nepieciešams. Viņš ienīst Rietumu idejas un demokrātijas vērtības, viņš uzskata, ka tas ir sākums karam, kas ilgs 60 gadu.» Advokāts sacīja, ka A. B. Breivīks sevi uzskatot par kareivi, kura rīcību pēc daudziem gadiem attaisnošot.

Aizstāvis arī paziņoja, ka A. B. Breivīks apgalvojot, ka viņš esot iesaistīts pret islāmu noskaņotā «krustnešu» tīklā, kurā ietilpstot vairāki cilvēki Norvēģijā un ārvalstīs. Vietējā policija gan šaubās par šādas organizācijas pastāvēšanu.

Mediji vēsta, ka pret A. B. Breivīku varētu tikt izvirzītas apsūdzības par noziegumiem pret cilvēci un notiesājoša lēmuma gadījumā 32 gadus vecajam labējam ekstrēmistam draudētu cietumsods līdz 30 gadiem. Pašlaik slepkava, uz kura sirdsapziņas ir 76 pārsvarā jaunu cilvēku dzīvība, ir apsūdzēts terorismā, par ko viņam draud 21 gads aiz restēm.

Norvēģijas policijas pārstāvis Sturla Henreiksbo aģentūrai AFP atklājis, ka likumsargi neizslēdzot jaunu apsūdzību izvirzīšanu pret A. B. Breivīku. Savukārt apjomīgo lietu izmeklējošais prokurors Kristians Hatlu tabloīdam Aftenposten sacījis, ka pašlaik kā iespējamība tiekot izskatītas apsūdzības par noziegumiem pret cilvēci, kas Norvēģijas likumos tika iestrādātas tikai 2008. gadā.

Apkaunojums uz mūžu

Norvēģijas tieslietu ministrs Knūts Stūrbergets otrdien slavēja policijas «fantastisko darbu» pēc A. B. Breivīka pastrādātajiem noziegumiem pretēji kritikai par likumsargu gauso reakciju uz paziņojumiem par asiņainajiem notikumiem Ūteijas salā. «Ir ļoti svarīgi, ka mums ir atvērta un kritiska diskusija par to, kā visi sabiedrības sektori tika galā ar situāciju, tomēr visam ir savs laiks, un pašreiz svarīgāk par visu ir palīdzēt visvairāk cietušajiem,» sacīja ministrs.

Policija ir atzinusi, ka tās īpašo uzdevumu vienība Ūteijas salā ieradās tikai 90 minūšu pēc tam, kad šaut sāka A. B. Breivīks. Viņus uz turieni nevarēja nogādāt ar policijas helikopteru, jo pilnīgi visi tā apkalpes locekļi atradās atvaļinājumā. Savukārt pirmajai laivai, ar kuru viņi mēģināja nokļūt uz salas, bija sūce, tādēļ vajadzēja atgriezties krastā, lai sēstos citā peldlīdzeklī. Zināms arī, ka cilvēkiem, kas no Ūteijas salas zvanīja ārkārtas dienestiem, esot teikts nenoslogot līniju, jo varas iestādes bijušas aizņemtas ar sprādzienu Oslo centrā, raksta AP.

Par policijas spējām reaģēt uz notikumiem, daudzuprāt, liecināja arī pirmdien izplatītais paziņojums, ka kopējais nogalināto skaits abos uzbrukumos ir 76, nevis 93, kā tika ziņots sākotnēji. Tieslietu ministrs sacīja, ka pēc piektdien notikušā sprādziena Oslo centrā ir pazuduši vairāki ministrijas darbinieki.

Slepkavas tēvs Jenss Dāvids Breivīks intervijā zviedru laikrakstam Expressen sacīja, ka dēla izdarītais viņu ir satriecis un viņš vēloties, lai dēls būtu izdarījis pašnāvību. «Kā gan viņš varēja tā vienkārši nogalināt tik daudz nevainīgu cilvēku un domāt, ka ir rīkojies labi? Viņam vajadzēja paņemt arī savu dzīvību. Tieši to viņam vajadzēja izdarīt,» uzskata J. D. Breivīks, pensionēts diplomāts, kurš dzīvo Francijā.

Sirmais kungs stāsta, ka par dēla paveikto slaktiņu uzzinājis medijos. «Es nespēju tam noticēt. Es biju pilnībā paralizēts un nespēju to saprast,» stāsta kungs, kurš ar dēlu sarāva saites 1995. gadā. «Man ar šo apkaunojumu būs jāsadzīvo visu atlikušo mūžu. Cilvēki vienmēr saistīs mani ar viņu.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.

Starp populistiem un politikas "sanitāro kordonu"

Vēlēšanu gads Lietuvā sasniedzis kulmināciju – šīs nedēļas nogalē kaimiņvalsts pilsoņi jau trešo reizi šajā gadā tika aicināti uz vēlēšanām. Maijā tika vēlēts prezidents, šo amatu saglabājot līdzši...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?