Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Aicinās partijas deklarēt, kur tās ņems 500 mlj.

Lai nebūtu tā, ka tautas kalpi pirms Saeimas vēlēšanām sola vienu, bet pēc - dara pavisam ko citu, vairākas sabiedriskās organizācijas varētu aicināt politiskās partijas laikus pateikt, ko tās atbalsta un ko ne saistībā ar gaidāmo 2011. gada budžeta «cirpšanu», savu nostāju nostiprinot īpašā rakstiskā vienošanā. «Pazīstot drēbi, ir aizdomas, ka politiķi [pirms vēlēšanām] nesaņems drosmi un visu līdz galam nepateiks,» Dienai šādas vienošanās nepieciešamību skaidroja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) vadītāja Žaneta Jaunzeme-Grende.

LTRK šomēnes vai maija sākumā gaida Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības, Latvijas Pašvaldību savienības u. c. galavārdu konsolidēties aicinājumam politiskām organizācijām parakstīt vienošanos.

Kā zināms, Latvija starptautiskajiem aizdevējiem nākamgad solījusi konsolidēt budžetu 400-500 miljonu latu apmērā. Par budžeta izstrādi atbildīgā Finanšu ministrija (FM) darbu pie 2011.gada budžeta projekta ir sākusi marta beigās. Līdz šim sabiedrībai apspriešanā nodoti priekšlikumi nodokļu politikas maiņai. Sāpīgus priekšlikumus izdevumu mazināšanai pusmiljarda latu apmērā veselības, izglītības un sociālajā sfērā piedāvājusi Pasaules Banka. Tie, pēc FM sacītā, ir sākotnējie priekšlikumi. Galīgie sekos maijā vai jūnijā, pēc kuru izvērtēšanas FM jūnijā vai jūlijā valdību varētu iepazīstināt ar savu redzējumu par darāmo. Jūlijā arī gaidāmi priekšlikumi pensiju sistēmas ilgtspējai. 2011. gada valsts budžeta projektu FM plāno sagatavot pirms Saeimas vēlēšanām, kas paredzētas šā gada 2. oktobrī.

LTRK vadītāja uzskata, ka no sāpīgiem lēmumiem nākamgad izbēgt nevarēs. Tajā skaitā bez budžeta izdevumu «cirpšanas» veselībā, izglītībā un sociālajā sfērā, ņemot vērā, ka šajās jomās tiek tērētas divas trešdaļas budžeta naudas. Kā norādīja Ž. Jaunzeme-Grende, ja politiķi pirms Saeimas vēlēšanām teiks, ka bez cirpšanas minētajās jomās varēs iztikt, tad viņiem būs jāpiedāvā citas konkrētas alternatīvas, kur ņemt trūkstošo naudu. Tas, kādās jomās partijas tiks aicinātas definēt savu nostāju un kā šī vienošanās varētu izskatīties, izkristalizēsies pāris nedēļu laikā. Pēc LTRK vadītājas sacītā, šo vienošanos parakstīt tiks aicinātas visas politiskās partijas, kas kandidēs 10. Saeimas vēlēšanās.

Dienai norādīja Saeimas ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis, konceptuāli šāda vienošanās ir atbalstāma, kas arī palīdzētu vēlētājam izšķirties par sev tīkamāko politisko spēku. Taču ir jautājums, kas konkrēti būs šajā vienošanās un vai daudzās sabiedriskās organizācijas spēs vienoties par gala versiju. Paužot atbalstu šādai iniciatīvai, opozīcijā esošās Tautas partijas (TP) Saeimas deputāts Kārlis Leiškalns piebilda, ka šī vienošanās pēc būtības ir tas pats sabiedriskais līgums, ko piedāvāja slēgt TP līderis Andris Šķēle uz pieciem gadiem, kad TP vēl bija valdībā. «Ja tur būs pragmatiskas lietas, tad šāda vienošanās var būt,» uzskata deputāts Dzintars Zaķis (JL), gan norādot uz vairākām neskaidrībām, tajā skaitā sekām, kas būs partijām, ja tās šo vienošanos nepildīs. Tādā gadījumā LTRK vadītāja neizslēdz iespēju aicināt Valsts prezidentu Valdi Zatleru rosināt Saeimas atlaišanu, ņemot vērā, ka valsts pirmā persona arī ir paudusi atbalstu šādam sabiedriskajam līgumam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?