Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Apģērb savu personību

Apģērbi, kas tapuši XX gs. 20.-90. gados - tā skan vintage definīcija. Zinātāji saka, vintage ir īpaši atlasītas aizgājušo gadu desmitu lietas - ļoti labā stāvoklī, kvalitatīvas un dizainiski augstvērtīgas. Tam veltītas neskaitāmas interneta lapas, blogi un grāmatas. Ir fani, kas vintage pērļu meklējumiem velta dienas, lai izskatītos kā izkāpuši no kādas pagājušā gadsimta dekādes.

Viena no pazīstamākajām _vintage_ ikonām ir skandalozā rokmūziķa Merilina Mensona bijusī laulātā draudzene striptīzdejotāja Dita fon Tīza, kas ar ekscentriskajiem tērpiem un 30.-40.gadu stilu pazīstama tikpat labi kā ar apģērba trūkumu uz skatuves.

Vintage bums

Vintage bums sasniedzis arī Latviju. Pēdējā pusgadā atvērti divi veikaliņi - Retro Spectro Briāna ielā un Pērle Tērbatas ielā, kur atrodami XX gs. dienasgaismu ieraudzījuši, atlasīti apģērbi, apavi un aksesuāri. Spīķeros notikuši jau divi žurnālistes Agneses Kleinas un Retro Spectro saimnieku Lindas un Mareka Ezerkalnu rīkotie vintage festivāli-tirdziņi.

Ar vintage lietām viņi sāka aizrauties pirms pieciem gadiem, dzīvojot Londonā. «Mēs tās meklējām, pirkām un paši nēsājām. Pamazām sākām internetā tās tirgot uz ārzemēm, bet ar laiku sapratām, ka arī Latvijā cilvēkiem ir interese. Nolēmām pamēģināt, un tā tapa šis veikaliņš,» viņi stāsta.

Autentiska garša

Nelielajā telpā Briāna ielas dzīvojamā namā uz pakaramajiem rindojas puķainas kleitas, blūzes ar apjomīgiem pleciem, raibas sporta jakas. Te var atrast arī atbilstošas jostas, somas, kurpes, cepures, bižutēriju. Lietas ar vēsturi, to atlase prasījusi laikietilpīgu darbu. «Daudzi iedomājas, ka staigājam pa humpalām, pēc tam par augstāku cenu tirgojam savā veikaliņā. Taču tā nav,» uzsver Linda.

Viņai svarīgi, ka vintage apģērbi ir kolorīti un tikai vienā eksemplārā. «Vintage viegli var kombinēt un panākt unikālu izskatu. Šo apģērbu, manuprāt, izvēlas radošas, spilgtas personības,» Linda saka. Ar vintage 60., 70. vai 80.gadu izskatu var iegūt autentiski, piebilst Mareks.

Abi pauž, ka vintage apģērbi ir arī kvalitatīvāki. Turklāt kvalitatīvus vintage zābakus var iegādāties par pārdesmit latiem, jauniem būtu jātērē vairāk nekā simts. «Nevar salīdzināt 60.gadu kremplīna kleitas kvalitāti ar līdzīgu mūsdienu masu ražojumu,» piebilst Linda. Ja uzskatām, ka uz pasaules jau pietiek lietu, tad vintage ir veids, kā atbalstīt zaļo dzīvesveidu, atgādina Mareks.

Atrast pērles

Linda pati kombinē apģērbu no dažādiem laikiem, taču iecienītākie ir 80.gadi un 60.gadi ar minikleitām, Endija Vorhola Fabriku un viņa superzvaigznes Edijas Sedvikas stilu. «Iemācīties kombinēt apģērbus prasa laiku, taču nav jau jāsāk ar 80.gadu kuplajām kleitām,» viņa piebilst. Marekam vistuvākais ir 60.gadu Rolling Stones, Boba Dilana un Sex Pistols stiliņš. «Rokenrols,» viņš precizē. «Bet reizēm saģērbjos pavisam krāsaini.» Mareks vairs nespēj iedomāties sevi, staigājot pa lielveikaliem.

Vintage dod iespēju iegādāties to, kas patīk, nevis kas ir modē, saka Mareks. «Ir cilvēki, kas gatavi pirkt sezonas aktuālākās lietas, pat ja viņiem tās nemaz nepiestāv,» - tā Linda. Taču nav tā, ka viņiem nepatiktu nekas no jaunradītā. Mareks min dizainerus Mari un Rolu, bet Linda - dizaineri Katju Šehurinu. Paši viņi modes dizainu nav mācījušies.

Uz darbu ar prieku

Mareks joprojām strādā arī par bārmeni un ik pa laikam dīdžejo ballītēs. Linda lielāko daļu laika pavada veikaliņā. Iepriekš viņa mācījusies Amerikā, strādājusi par reportieri, viesmīli uz kruīza kuģa un pat bankā, kamēr jutusi - pienācis brīdis visu ņemt savās rokās. «Valstij esi vērtība, kamēr maksā nodokļus, darba devējam - kamēr esi darbspējīgs,» saka Mareks. Taču, ja sāc savu lietu, pats esi atbildīgs par to, ko dari, neveiksmē varēsi vainot tikai sevi.

«Nav besis iet uz darbu, un, ja uzrodas šķēršļi, ir spēks ar tiem cīnīties,» piebilst Linda.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?