Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Apkures sezonas galvenie darboņi

«Kad pirmajā kursā 90. gados mūs aizveda parādīt katlu māju un ieraudzīju iekārtas vēl no 40. un 50. gadiem, pirmā doma bija izņemt dokumentus un studēt citur. Šobrīd, ieraugot jaunākās tehnoloģijas mūsu uzņēmumā, manuprāt, ir gluži pretēji - rodas vēlme strādāt šajā profesijā,» salīdzina siltuma tehnoloģijas inženieris Sergejs Pļiskačevs. Par to, ka savulaik izvēlējies grūtāko ceļu un turpinājis studēt, viņš nu ir gandarīts, jo darba netrūkst.

Pieprasīts pakalpojums

Sergejs mācījies Rīgas 21. vidusskolā klasē ar padziļinātu fizikas un matemātikas apguvi. Pēc skolas sācis studēt RTU Enerģētikas fakultātē, kur ieguvis inženiera bakalaura grādu tehnoloģisko procesu automatizācijā siltuma enerģētikā. Sergejs atzīst, ka, sākot studijas 1990. gadā, vēl nav bijusi iespēja apgūt nozares jaunākās atziņas un tehnoloģijas, bet vēlāk daudz mācījies patstāvīgi. Profesijā jāizglītojas nepārtraukti.

Pēc augstskolas vairākus gadus Sergejs strādājis privātajā biznesā, tikai daļēji saistītā ar siltumenerģētikas tehnikas ražošanu. Ekonomiskā krīze likusi pārdomāt un mainīt nodarbošanos, un pēc veiksmīgām darba pārrunām viņš pirms trim gadiem sācis strādāt a/s Rīgas siltums. «Jauniešiem varu ieteikt izraudzīties specialitāti, pēc kuras pieprasījums būs vienmēr. Manuprāt, pakalpojumi, kas saistīti ar siltuma, ūdens, elektroenerģijas apgādi, būs nepieciešami arī nākotnē,» ieteic Sergejs un uzskata, ka pašlaik strādā stabilā uzņēmumā.

Būdams siltuma tehnisko iekārtu inženieris, sākumā viņš pamazām apguvis uzņēmumā izmantotās iekārtas un darba principus. Pēc diviem gadiem kļuvis par Rīgas siltuma Ražošanas daļas vadītāja vietnieku. «Lai ar savu darbu būtu apmierināts pats un arī citi, tam ir jāpatīk, citādi nebūs pozitīvu rezultātu,» teic siltuma inženieris.

Ievieš novitātes

Rīgas siltuma galvenais uzdevums ir ražot un piegādāt siltuma enerģiju galvaspilsētas iedzīvotājiem. Ražošanas daļas inženieri rekonstruē un, ieviešot jaunas tehnoloģijas, modernizē dažādos siltuma avotus - katlu mājas un centrāles.

Tiek apmeklēti kursi un semināri, notiek sarakste ar kolēģiem un piegādātajiem citās Eiropas valstīs, lai uzzinātu par modernāko iekārtu ražošanu un izmantojumu, tiek veikti iepirkumi. «Jāmācās valodas, lai būtu konkurētspējīgs arī Eiropā,» uzsver Sergejs, kas pats pārvalda vairākas. Viņam pievilcīgākais savā profesijā šķiet tieši sekot jaunākajām tehnoloģijām. «Gatavojam tehniski ekonomiskos pamatojumus centrāļu rekonstrukcijām un modernizācijai. Tā kā likumi nemitīgi mainās, grūtākais ir apjomīgā materiāla studēšana, tālāka dokumentācijas saskaņošana, jo runa ir par miljoniem latu un nedrīkst kļūdīties,» Sergejs iezīmē arī pienākumu mīnusus.

Rīgas siltums siltumenerģijas piegādei izmanto aptuveni 900 km siltumtīklu. Uzņēmumam piederošo siltumtīklu kopējais garums ir 676 km, 191 km no tiem ir īpaši bezkanāla siltumtīkli, kas aprīkoti ar signalizācijas sistēmu. Rekonstruējot siltumtīklu maģistrāles, ar tiem nomaina nokalpojušos cauruļvadus, lai samazinātu siltumenerģijas zudumus. Lai palielinātu vietējo atjaunojamo energoresursu īpatsvaru un nomainītu novecojušās iekārtas un katlus, tiek izbūvētas arī biokurināmā katlu mājas un koģenerācijas stacijas.

Tā kā siltumenerģijas tarifi atkarīgi no Krievijā iepirktās dabasgāzes cenas, tiek izstrādāti projekti, kas ietaupa kurināmā resursus un ļauj tos diferencēt. Lai gan Sergejam ikdienā ir mazāka saskare ar iedzīvotājiem, arī viņš jutis, ka daudzus neapmierina siltuma maksājumu tarifu maiņa. «Ja aukstā laikā nav siltuma un karstā ūdens, izjūtam, cik tas nozīmīgi, tāpēc siltuma speciālistu darbs ir svarīgs. Nopietni strādājam pie projektiem, kas palielina biokurināmā apjomu kurināmā bilancē, realizējam plānus, kas būtiski uzlabo iekārtu lietderību un automatizē darba procesus,» Sergejs teic un skaidro, ka ir daudz darīts siltuma zudumu novēršanā.

Galvenā ir operativitāte

Siltuma inženieri strādā siltumenerģijas ražošanā, siltumtīklu apkopē un rekonstrukcijā, attīstībā un plānošanā, veic arī ēku iekšējo siltumapgādes sistēmu tehnisko apkopi. Avārijas dienestā strādājošajiem inženieriem jārēķinās, ka var nākties strādāt arī naktīs un brīvdienās, gan lielā salā, gan vasaras karstumā, jo radušies defekti jānovērš operatīvi. Remonti, apkopes darbi notiek pārsvarā vasarā, lai apkures sezonas laikā iekārtas būtu droši ekspluatēt un tās darbotos efektīvi. Informatīvā nodrošinājuma dienestā, izmantojot speciāli izstrādātas datorprogrammas, var attālināti novērot un regulēt notiekošo siltuma centrālēs, analizēt iekārtu darbību. Dispečeru dienestā strādā inženieri ar lielu pieredzi, jo kontrolē visu Rīgas siltumapgādes procesu un, piemēram, dod norādes Latvenergo speciālistiem, ar kādu temperatūras grafiku jāstrādā TEC. Tiek arī uzklausītas iedzīvotāju sūdzības un tālāk doti uzdevumi attiecīgajiem dienestiem un speciālistiem.

Gan dispečeru, gan avārijas dienestā darbs notiek maiņās, bet citās struktūrvienībās tas sākas no 7.30 un ilgst līdz 16.15. «Savu darba dienu jāiemācās plānot, ko parasti daru iepriekšējās dienas noslēgumā, citādi neizdosies organizēt arī citu cilvēku darbu,» stāsta Sergejs. Viņa darbarīks ir paša prāts un dators, bet, ieviešot jaunākās tehnoloģijas, jāizbrauc arī uz konkrētiem objektiem. Ražošanas daļā strādā vēl pieci darbinieki, un iknedēļas plānošanā kopā ar pārējiem kolēģiem tiek apspriests darāmais ilgākam laikam. «Šajā profesijā jāpiemīt tehniskai pieejai un loģiskai domāšanai, jāsaprot lietas būtība, tikai tad var izdomāt, kā uzdevumu risināt. Jābūt ieinteresētam visu laiku apgūt un uzzināt jaunāko nozarē,» Sergejs uzskata un stāsta, ka aizvien pieaug pieprasījums pēc izglītotiem, atvērtiem jaunajiem kolēģiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Ko dara?
Rūpējas, lai siltumenerģija tiktu gan saražota, gan piegādāta klientiem. Uzrauga dažādu siltumiekārtu izmantošanu un darbību, tehniski tās pilnveido un ievieš jaunas tehnoloģijas.

Kur mācās?
Rīgas Tehniskajā koledžā var iegūt 1. līmeņa augstāko profesionālo izglītību programmā Siltumenerģētika (pilna laika studijas - 2,5 gadi, budžeta vietas vai Ls 720 gadā). RTU Būvniecības fakultātē iegūstams prof.bakalaura grāds siltuma, gāzes un ūdens inženiersistēmās, iegūstot specialitāti Inženieris siltuma tehnoloģijā (pilna laika studijas - pieci gadi, budžeta vietās vai Ls 1950). Elektroenerģētisko sistēmu automatizācijā var specializēties, studējot RTU Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātē, bakalaura programmā Enerģētika un elektrotehnika (pilna laika studijas - trīs gadi, budžeta vietas vai Ls 950), bet siltumenerģētikā un siltumtehnikā - RTU Transporta un mašīnzinību fakultātē (pilna laika prof.bakalaura studijas - četri gadi, budžeta vietas vai Ls 950).

Kur strādā?
Siltuma ražošanas un apgādes uzņēmumos un struktūrās - TEC, siltumcentrālēs, katlu mājās
u.tml.

Darbarīki
Dators un speciālas datorprogrammas.

Cik pelna?
Ls 500-700 mēnesī atkarībā no uzņēmuma lieluma, darba pieredzes un profesionalitātes.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?