Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Apsiet globusam apkārt krāšņu jostu

Tropu josla uz zemeslodes ir milzīgs, sarežģīts un nozīmīgs pasaules rajons, kur liela dzīvnieku un dabas daudzveidība, lietus meži, tuksneši, svelme, sausums, pa vidu dažādas savannas. Aizverot acis, var iedomāties, ka globuss pašā vidū pārsiets ar platu krāšņu jostu. Drīz šim nolūkam būs vajadzīga jau daudz platāka josta, jo globālo klimata pārmaiņu rezultātā tropu josla strauji paplašinās.

Jau trīspadsmito gadu februārī Rīgas zoodārzs aicina apmeklētājus iepazīties ar dabas un dzīvnieku daudzveidību tropos.

Pacietības pārbaude

Nācu skaidrot - kas ir tropi, kur tie atrodas, kas tajos dzīvo, kāpēc tropi vajadzīgi? Taču lieliskais ceļabiedrs, zoodārza Informācijas daļas speciālists Māris Lielkalns vispirms mani ved pie Āfrikas zirgu dzimtas dzīvniekiem zebrām, kas maskējas ar baltu sniegu klātajā aplokā, pēc tam ejam uz Žirafu māju pie tropiskās joslas Āfrikas savannu iemītniekiem - četriem žirafu puikām! Tikai tad dodamies uz Tropu māju, aiz kuras durvīm vārda tiešajā nozīmē sākas zilizaļi brīnumi.

Tropu mājas garajā gaitenī apskatāma muitā konfiscēto suvenīru ekspozīcija - čūsku un krokodilu ādas izstrādājumi, kobru «degvīns», austrumu medicīnas «brīnumzāles», rotaslietas no ziloņkaula un bruņurupuču bruņām un daudz kā cita. Ekspozīcija aicina pievērst uzmanību problēmām, kas var rasties ceļojumu laikā, iegādājoties suvenīrus, kas darināti no nogalinātiem CITES konvencijā iekļautiem dzīvniekiem.

Ieejot Tropu mājā, pārņem tālu zemju sajūta. Čalo strauti, dzied putni! Šķiet, ka te nav nevienas dzīvas radības, bet ticiet - katru ienācēju vēro simtiem acu pāru! Māris Lielkalns no sirds iesaka: «Mūsu tropiem nevajag skriet cauri ierastajā riksī. Ja ieklausīsies, pagaidīsi, tad arī dzirdēsi un saskatīsi. Tropu māja ir tehniski sarežģīta un dzīvniekiem bagāta ekspozīcija. Tā ir dabiskai videi maksimāli pietuvināta vide, kur pašlaik eksponēti ap 75 sugu dzīvniekiem. Plašā kukaiņu kolekcija, krāšņie tropu abinieki, noslēpumainie nakts dzīvnieki un rāpuļi apmeklētājos raisa apbrīnu un sajūsmu.»

Baseinā stiklainās acis no nācējiem nenovērš pieci pusotrmetrīgi «baļķi» - Ogoves pundurkrokodili. Lielajā baseinā trīs gaviālkrokodili. Tie ir dzīvnieki ar milzīgu spēku, bet, ja brīvībā tādam iesāpas zobs, stomatologa vietā darbojas mazie putniņi tārtiņi, kas atbrīvo zobaiņa mutes dobumu no tur iesprūdušām barības atliekām.

Turpat netālu mīt Belangeras tupaja. Tās nosaukums cēlies no malajiešu vārda «tupai», kas nozīmē - vāvere. Tupajas ārēji arī atgādina vāveres, bet atšķiramas pēc garāka purniņa, un tām nav garo, melno ūsu.

Speciālā terārijā apskatāmi divi pagājušā gada decembrī mūsu zoodārzā izšķīlušies Zībenroka čūskkakla bruņrupucīši. Dabā tie sastopami Dienvidaustrumāzijā un Austrālijas ziemeļos.

Iekšā siltumā

Jo tālāk Tropu mājā dodamies, jo siltāks un mitrāks gaiss mūs apņem. Abinieku zālē pārsteidz iemītnieku krāsu un formu bagātība. Te ir īsta varžu valstība! Sūnu kārpvardes, milzu putotājvardes, dendrobati un bultindes vardes, un vēl, un vēl! Pacietīgākie vērotāji te ieraudzīs un arī saklausīs ap divdesmit tropisko abinieku sugu, no tām lielākā daļa izaudzēta Rīgas zoodārzā. Lūk, milzu racējvardes, kas nelabvēlīgus apstākļus pārlaiž, uzkrājot ūdeni un uz vairākiem mēnešiem ierokoties dūņās vai irdenā zemē, un tad tās atgādina govju pļekas vai slapju bruģakmeni. Citā terārijā saskatu krāsainas zilizaļi dzeltenas «brošiņas» - smukas, dekoratīvas indesvardes. No šīm tropos labāk tālāk!

Pāris soļu tālāk stiklam piespiedies Austrumāfrikā dzīvojošais ahātgliemezis. Māris stāsta - tos jau dažs labs turot arī mājās!

Tumsas valstības pavēlnieki

Kukaiņu ekspozīcijā aiz stikla tekalē strādīgās lapgriežskudras, veikli maskējas zarkukaiņi. Seišelu salas Fregatas dižmelnuļiem uz muguras mazi balti punktiņi - izrādās, tie uzlikti nevis skriešanās sacīkstēm, bet lai zinātu, kāds kuram «vārds un uzvārds». Dižmelnuļi ir liels retums, zoodārzos tos vairo un atlaiž dabā, lai aug populācija. Ar lašsārto putnuzirnekli mīlināties nav ieteicams - smuks jau ir, bet, kad šis nervozi sāk kasīt vēderiņu, pa gaisu aizlido matiņi un tad - tiec nu vaļā no smagas alerģijas!

Tropu mājas nakts ekspozīcijas acis tumsai piemērojas pāris minūšu laikā. To var pārbaudīt spoguļstendā - veroties savā attēlā, ieraugu, ka gaismā zīlītes ir šauras, bet tumsā izplešas. Tā manas acis reaģētu arī tropos.

Nesteidzīgākie apmeklētāji nakts dzīvnieku ekspozīcijā novēros unikālus dzīvniekus, kas dabā ir aktīvi diennakts tumšajā laikā. Es pavēroju mākoņžurkas, galago, zemes kuskusus, žurkķengurus, Bolīvijas Asaras naktspērtiķi, pundurplanētājkuskusu.

Zoodārza Izglītības un informācijas nodaļas speciālisti Tropu mēnesī parūpējušies par apmeklētāju izklaidēm, saistošām nodarbībām un izziņas materiāliem. Kā jums ir ar tausti, ožu un redzi - maņas orgāniem, kas tik ļoti nepieciešami, lai izdzīvotu tropu joslā? Te varēs burciņās paostīt šķietami pazīstamas smaržas - ar ko tās saistās, apčamdīt audekla maisiņus un mēģināt noteikt, kas tajos ievietots, rast atbildi uz uzdotajiem jautājumiem.

Brīvdienās apmeklētāji tiks iepazīstināti ar zoodārza visneparastāko būtni Naksnīti, kura «mamma» Informācijas nodaļas speciāliste Dace Graubica smej: «Naksnītis lieliski pielāgojies dzīvei tropos - garo degunu var iebāzt visās šķirbās, ūsas viņam, lai labāk sataustītu, lielās acis, lai tumsā labāk redzētu, tvērējaste, garie pirksti un nagi, lai veiklāk kāpelētu, gaišās uzacis, lai viņu labāk redzētu radinieki Ļoti komunikabls! Tropu mēneša brīvdienās Naksnītis komunicēs ar bērniem!»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?