Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Ar audzēšanu piesardzīgi, bet tirgoties ļaus

Vides aktīvistu atnestais grozs ar bioloģiski audzētajiem redīsiem tā arī palika neskarts visu Ģenētiski modificēto organismu (ĢMO) Uzraudzības padomes sēdes laiku, kamēr 14 tās locekļi balsojumā nolēma, ka turpmāk Latvija ĢMO jautājumos varētu ieņemt «zelta vidusceļu». Ja šo pieeju apstiprinās arī valdībā, tad valsts būs oficiāli pateikusi nē turpmākiem ierosinājumiem ļaut jaunu ģenētiski pārveidotu kultūraugu audzēšanu (bez jau akceptētās kukurūzas), kamēr ģenētiski pārveidotas pārtikas vai dzīvnieku barības tirdzniecībai valsts sprunguļus spieķos neliks, izvēli atstājot pircēju ziņā.

Iedzīvotāji ikdienā gan šī lēmuma tiešas un tūlītējas sekas nejutīs, saka Zemkopības ministrija (ZM), kuras paspārnē ir ĢMO Uzraudzības padome. Ja padomes izvēlēto vidusceļu atbalstīs arī valdībā, tad šī būs Latvijas oficiālā pozīcija, kas noteiks, kā izskatīsies mūsu četras balsis Eiropas Savienības (ES) Padomes kopējo 345 balsu vidū. Šī Latvijas pozīcija attieksies uz visiem turpmākajiem lēmumiem. Tātad, ja padome lems par vēl kāda kultūrauga audzēšanas atļauju ES (patlaban ļauts audzēt vien ĢM kukurūzu), tad Latvijas četras balsis būs pret. Kukurūza Latvijai līdz šim nav bijusi aktuāla gan klimata dēļ, gan arī tādēļ, ka Eiropas graudu svilnis, pret kuru ģenētiski modificēts šis kultūraugs, Latvijā nav izplatīts kaitēklis.

Tomēr sagaidāms, ka, sekojot ĢMO pionierei ASV, arī Eiropas līmenī varētu aktivizēties sarunas par ģenētiski pārveidotu kartupeļu un rapša audzēšanu, no kuriem par videi bīstamāku atzīts ir pēdējais, jo rapsim savvaļā ir «radinieki», ar ko tas var saziedēties, rezultātā izveidojoties nezālēm, kas imūnas pret herbicīdiem. Ja vairākums balsu turpmākos lēmumos Eiropā tomēr ir par un tiek atļauts kāds jauns kultūraugs, arī tad valsts rīcībā tomēr būs instrumenti, kā audzēšanu novērst, sola ZM. Proti, pašvaldību līmenī varēs iedarbināt ĢMO brīvās zonas, kas nozīmē, ka novados, balstoties uz iedzīvotāju nostāju, varēs liegt šādu kultūraugu audzēšanu. Ir arī radīts samērā daudz prasību, kas zemniekam jāizpilda, ja tas iecerējis pievērsties ĢM augu biznesam.

Dienai jau atzina ZM, praktiski šī «1001 prasība» nozīmē, ka ĢMO biznesa sākšanai ir pietiekami augsta latiņa.

Pusotru stundu ilgušajās diskusijās piesardzīgāko pieeju aizstāvēja Vides ministrija, tikmēr krasi pretējo flangu pārstāvēja speciālisti no putnu fabrikas Ķekava, cūkkopji un dzīvnieku barības ražotāji un tirgotāji, kas uzsvēra, ka, balsojot ar kategorisku nē, valsts pateiktu nē arī putnkopībai un cūkkopībai. Šo dzīvnieku barošanā sojas pupiņas ir neaizstājams proteīnu avots, bet ap 80% no tām izaudzē ģenētiski modificētā veidā. «Tātad rezultātā mēs ēstu ievestu, nevis vietējo putnu gaļu, kas arī būtu ražota ģenētiski modificētā veidā, jo tā vienkārši sanāktu lētāk,» audzētājiem piekrīt arī zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?