Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Ar centralizētu iepirkumu Rozentāle grib pretoties korupcijai

Nepatīkamo aizdomu ēnu, kuru pēc korupcijas skandāla saistībā ar Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas iepirkumiem nu izjūtot arī citu slimnīcu vadītāji, veselības ministre Baiba Rozentāle (TP) grasās kliedēt, ieviešot centralizētus iepirkumus medikamentiem, medicīnas precēm, iekārtām un arī būvdarbiem.

Jaunā kārtība arī ļaušot ekonomēt veselības nozares naudu. Pagaidām gan ir virkne neatbildētu jautājumu par to, tieši kā tas notiks, zināms vienīgi, ka iepirkumu konkursus rīkos Veselības ministrijas (VM) pakļautībā esošais Veselības norēķinu centrs (veidots uz Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras (VOAVA) bāzes). Tajā plānots vienotās iepirkumu komisijas kodols, kurš iepirkumu tehniskās specifikācijas gatavošanā un apspriešanā piesaistīs jomas ekspertus un, iespējams, arī nevalstiskās organizācijas, kuras pēta korupcijas riskus. Šos priekšlikumus VM nosūtījusi izvērtēšanai KNAB.

«Esmu pilna spara izveidot tādu sistēmu, lai tā būtu caurspīdīga, saprotama, lai ne mazāko šaubu nebūtu, ka viss tiek darīts godīgi,» par plānoto kārtību saka B.Rozentāle. Centralizētā iepirkumu organizēšana ļaušot arī iepirkumu konkursos panākt zemākās cenas. Neapšaubot to, ka ar centralizētu iepirkumu var ietaupīt valsts resursus, Sabiedrības par atklātību Delna juridiskā analītiķe Inga Liepa norāda - ja mērķis ir novērst korupcijas riskus, tad šis pasākums nevarētu būt vienīgais, jo tas pats par sevi negarantē korupcijas neesamību un sabiedrības uzticību. «Iepirkumu komisijas atrašanās vieta nemazina korupcijas risku - svarīgs ir princips, kā komisija tiek veidota, kā tiek regulēts un kā notiek tās darbs,» skaidro I.Liepa. Par to pagaidām VM neizsakās.

Par centralizētu iepirkumu rīkošanu konceptuāli iestājas Iepirkumu uzraudzības biroja vadītājs Andrejs Tiknuss, kurš norāda - ja centralizētais iepirkums ir unificējams un var noteikt vienotas prasības tehniskajai specifikācijai, piemēram, zāļu iepirkumos, tam būs jēga. «Administratīvās izmaksas var samazināties, daudz pārskatāmāka būs iepirkumu sistēma. Arguments par centralizētu iepirkumu ir arī tas, ka pastiprināsies prasības iepirkumu plānošanai,» viņš skaidro.

Plānots, ka centralizētie iepirkumi būs obligāti valsts kapitālsabiedrībām, piemēram, Austrumu slimnīcai, Stradiņa slimnīcai, taču VM arī aicinās pašvaldības kā reģionu slimnīcu īpašnieces iesaistīties šajos iepirkumos pēc brīvprātības principa. Par to, ka jārīko centralizēti iepirkumi, pārliecināti ir arī lielo daudzprofilu slimnīcu vadītāji, kuri trešdien tikās ar ministri. Jelgavas pilsētas slimnīcas valdes loceklis Andris Ķipurs teica, ka atbalstot centralizēto iepirkumu, jo katra iepirkuma mērķis ir iegādāties labāko preci par zemāko cenu. Vairāku slimnīcu vadītāji arī izteicās, ka slimnīcās rīkotie iepirkumu konkursi vienīgi nozīmējuši lieku darbu un nu arī nepatīkamu ēnu. B.Rozentāle izteicās, ka vairāku slimnīcu vadītāji pat lūguši jau šogad sākt centralizēto medikamentu iepirkšanu nākamajam gadam. Viņa arī norāda - ja iepirkums tiek koncentrēts, iespējams, ka piedalīsies ne tikai Latvijā esošie, bet arī starptautiski uzņēmumi, līdz ar to varētu būt izdevīgākas cenas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?