Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Ar grīdas lupatu veselīgāk

Mūsu mammu un vecmāmiņu paaudze neko daudz nezināja par fitnesa zālēm, trenažierus nebija redzējušas ne mājās, ne skaistumkopšanas centros, ikdienā ēda produktus ar augstu tauku saturu, taču tik un tā bija tievākas nekā mūsdienu sievietes, liecina veselīga dzīvesveida paradumu pētījumi.

Mājās gatavots ēdiens un grīdu mazgāšana, četrrāpus ar slapju lupatu izložņājot visus kaktus, - tāds bija 60. gadu dzīves modelis.

To pašu var teikt arī par vīriešiem un bērniem. Kāds šopavasar Lielbritānijā veikts pētījums rāda, ka kopš 60. gadiem pieaugušo britu vidū aptaukojušos cilvēku skaits pieaudzis par 1-2% katru gadu, mūsdienās sasniedzot 26% īpatsvaru.

Latvijā statistika nav tik skarba - mūsu valstī aptaukojušies ir «tikai» 15,6% iedzīvotāju. Taču, kā liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati, gandrīz pusei vīriešu Latvijā vecumā pēc 35 gadiem ir liekais svars, bet gandrīz trešdaļai sieviešu pēc 45 gadiem ķermeņa masas indekss liecina par aptaukošanos. Liekais svars ir arī piektdaļai pirmklasnieku.

Par daudz TV un auto

Britu pētnieki galveno izskaidrojumu liekajam svaram meklē arvien mazkustīgākajā dzīvesveidā un vispārējā ēdiena pārpilnībā.

Vingrošanas zāles 60. gados pat lielās pilsētās bija diezgan liels retums, toties produkti ar augstu tauku saturu, piemēram, kondensētais piens, trekni cepti ēdieni brokastīs un vakariņās bija ikdienišķa parādība, jo svara zaudēšanas «tehnoloģijas» vēl bija bērnu autiņos. Toties tikai pa retam kāds bija nogaršojis ātro takeaway pārtiku, kas uzvaras gājienu pilsētās sāka tikai 60. gadu vidū.

Taču pirms 50 gadiem ļaudis pavisam maz laika pavadīja pie televizora. 60. gados britiem bija tikai 10,5 miljoni televizoru. Tiek prognozēts, ka 2020. gadā Lielbritānijā to būs jau 74 miljoni - vairāk nekā iedzīvotāju.

Otrs iemesls - «pielipšana» auto sēdeklim. Cilvēki mūsdienās arvien retāk uz darbu dodas kājām vai ar divriteni. Septiņām no desmit aptaujātajām britu ģimenēm ir auto, ar ko tās regulāri veic ikdienas maršrutus uz skolu, bērnudārzu, darbu, metro staciju. 60. gados sava automašīna bija tikai trim no katrām desmit ģimenēm.

Kādā 1967. gada pētījumā vairāk nekā trīs ceturtdaļas pieaugušo sacīja, ka viņi ik dienu kājām iet vismaz pusstundu. 2010. gadā pusstundas gājēju bija tikai 42%.

Trešais iemesls - ikdienas mājas darbi. Šis salīdzinājums gan vairāk attiecas uz sievietēm. Gan 60. gados, gan mūsdienās joprojām mājas darbus dara sievietes. Viņu ziņā joprojām ir gan apģērba gludināšana, gan ēdiena gatavošana un trauku mazgāšana. Un ne tikai Lielbritānijā. Taču briti šos paradumus vairāk pēta. Laikraksts The Daily Telegraph norāda, ka strādājošās mātes pirms darba pavada aptuveni trīs stundas, veicot mājas darbus, šādi sadedzinot tik daudz kaloriju, cik stundu garš velobrauciens. Ceturtdaļa no strādājošajām mātēm regulāri neēd brokastis, 59% no rīta notiesā kaut ko piecās minūtēs, bet trešdaļa nemaz nepiesēž. Lieko kaloriju dedzināšanas nozīmē šī gan ir laba ziņa. Tomēr, salīdzinot ar 60. gadiem, cilvēki mājas darbiem mūsdienās velta divreiz mazāk laika un enerģijas.

Kā mainās attieksme

Eksperti norāda uz zīmīgu tendenci - 1960. gadā deviņi no katriem desmit cilvēkiem, kam bija liekais svars, mēģināja tikt ar to galā, 2010. gadā - tikai 57%. 60. gadu sabiedrībā aptaukojies cilvēks bija reti sastopams, viņš izcēlās uz pārējo fona un pastāvošās sociālās normas viņu spieda iespraukties atpakaļ normālajā svarā.

Eksperti gan uzsver - ja lieto terminu «paredzamais dzīves ilgums», tad tas mūsdienās, protams, ir lielāks nekā 60. gados. Taču uz labākas medicīnas un pieejamākas veselības aprūpes rēķina, nevis veselīgāka dzīvesveida dēļ.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?