Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 26. decembris
Megija, Dainuvīte, Gija

Ar kļavu sīrupa saldumu

«Tādu salikumu nebiju iedomājusies, nezināju, ka tik brīnišķīgi garšo,» teica kolēģe Undīne, izmēģinot Kanādas latvietes Birutas Ozolas sojas mērcē un kļavu sīrupā gatavotā laša recepti, ko publicējām pirms olimpiādes.

Kanādiešu nacionālo gardumu - kļavu sīrupu - Latvijā tiešām maz zinām. Reizēm kāds to mājās pamēģinājis ar pankūkām. Vēl kāds filmās noskatījies, ka to pārlej vafelēm, grauzdētām maizītēm, brokastu pārslām.

Taču kanādieši sīrupu izmanto arī, gatavojot zupas, zivju, gaļas, dārzeņu ēdienus. Kanādas vēstnieka Latvijā Skota Heteringtona sieva Elizabete saka: «Mūsu mājās kļavu sīrups ir vienmēr, to lietojam brokastīs, pusdienās, vakariņās. Dēlam iecienītākās brokastis ir bagātīgi ar kļavu sīrupu pārlietas franču tostermaizes.»

Kanādā gan apēd, gan arī saražo visvairāk kļavu sīrupa pasaulē. Ap 85% sīrupa iztvaicē Kvebekas provincē. Sīrupam izmanto tās kļavu sugas, kuru sulā vairāk cukura. Vidēji no 40 l kļavu sulas var iegūt 1 l sīrupa. «Maigs, dabisks saldinātājs,» vērtē E.Heteringtone un Dienai piedāvā trīs ēdienus ar kļavu sīrupu. «Receptes vienkāršas, jo es neesmu aizrautīga gatavotāja. Man patīk, ka ēdiens prasa maz darba un ir ātri gatavs.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bumbieri sarkanvīnā

4 personām vajadzēs:
4 bumbierus
2 krūzes (kopā 400 ml) sausa sarkanvīna
100 ml kļavu sīrupa
1/2 citrona sulas
ja vēlas, var pievienot
1 kanēļa standziņu

Katliņā salej visus šķidrumus kopā, iemet kanēļa standziņu un ieliek nomizotus, veselus bumbierus. Uz ļoti lēnas uguns vāra 45 minūtes, kamēr vīns un sīrups savelkas bumbierī. Pasniedz deserta traukos, bumbierus pārlejot ar nedaudz šķidruma, kurā tie vārījās.

Cepeškrāsnī cepta mencas fileja

2 personām vajadzēs:
2 mencas (vai jebkuras citas baltās zivs) filejas, 100 ml kļavu sīrupa, 1/2 citrona sulas, mazliet sviesta, piparus, sāli, ja vēlas, pētersīļus.

Lēzenu cepešplāti izsmērē ar sviestu, uzliek fileju, uzspiež citrona sulu, pārkaisa ar sāli, garšvielām. Katru fileju pārliek ar 4-5 naža gala piciņām sviesta un pārlej ar kļavu sīrupu. Cep cepeškrāsnī 150 grādos pusstundu.

Kukurūzas čauders (biezzupa)

4 personām vajadzēs:
250 g svaigas vārītas vai konservētas kukurūzas, 200 g vārītu kartupeļu, 200 g sakapātu selerijas kātu, 2 krūzes (400 ml) piena, 1 sīpolu, 100 ml ūdens, 50 ml kļavu sīrupa, 1/2 citrona sulas, sviestu apcepšanai, sāli, piparus.

Sīpolu sakapā un katliņā uz lēnas uguns sviestā mazliet apcep. Tad pielej 100 ml ūdens, pieber seleriju kātus un uz lēnas uguns 10 minūtes pasautē. Tikmēr sablenderē apmēram 200 ml kukurūzas kopā ar vārītajiem kartupeļiem.
Katliņā ar sautētajām selerijām un sīpoliem ielej visu pienu un pievieno sablenderēto masu, kā arī atlikušos nesablenderētos kukurūzas graudus, pieliek sāli, piparus un citrona sulu. Uz ļoti lēnas uguns zupu vāra 45 minūtes. Beigās iemaisa kļavu sīrupu un vēl pavāra desmit minūtes.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?