Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Ar mikimausa seju

Nemaz tik bieži nenākas atzīt sevi par cietpaurainu tēvaini. Tomēr tieši tā gadījās Mūkusalas Mākslas salonā, kur izstādītas jaunās mākslinieces Lauras Ozolas gleznas. Jāatzīmē, ka minētais salons strauji iekarojis pozīcijas starp prestižākajām Rīgas izstāžu vietām. Lai gan tā atrašanās vieta ir nomaļa, līdzvērtīgu izstāžu telpu Rīgā tikpat kā nav, turklāt salona turētājs ir pazīstams kolekcionārs un mecenāts.

Reizēm šķiet, ka bez viņa atbalsta un klātbūtnes mākslas dzīvē nenotiek tikpat kā nekas. Tādēļ var apgalvot, ka reizēs, kad Zuzāna kungs nav devies uz kādu mākslas notikumu, tas ir ieradies pie viņa. Izstādīšanās šādā vietā ir ne vien izaicinājums māksliniecei, bet arī draudzīgs aicinājums mākslas ekspertiem un publikai pievērst uzmanību agrāk ne tik bieži dzirdētajam vārdam. Iepazīšanās izrādījās rosinoša.

Citu pēc cita aplūkojot gandrīz divus desmitus izstādīto gleznu, sākumā likās, ka galvenā uzmanība jāpievērš to dekoratīvajām īpašībām. Uz to vedināja tīrās, spožās krāsas, kas kārtotas lielos laukumos un bieži papildinātas ar pielietojamajā glezniecībā iecienītajiem rakstiem. Māksliniece nav tiekusies pēc telpas dziļuma vai latviešu skolai raksturīgajiem gleznieciskuma efektiem, tā labi iekļaujoties «jaunās vienkāršības» stilistikā, ko es vēl nesen saskatīju kā šajā gadsimtā startējušo gleznotāju kopēju pazīmi. Gleznu sižeti ir ikdienišķi - mājas vide, kas ielenc tipisku brīvmākslinieku - palietota dzīvokļa sienas, gaismekļi un radiatori ar visām caurulēm, durvju un logu rāmji, pa kādai vecākai un jaunākai mēbelei, drēbju gabalam. Darbā ar pozitīvo nosaukumu Horizonts bez mākoņiem sakrauto kluso dabu gribas uzlūkot teju kā hipstera altāri.

Tomēr ir vērts laikus ielūkoties izstādi ievadošajā tekstā, ko sacerējusi kuratore Sniedze Kāle. Izrādās, ka gleznās «izpaužas rotaļīga vīrieša un sievietes attiecību refleksija». Re, kā viņas, sievietes, saprotas pavisam citiem vārdiem, nekā pretējam dzimumam ienāktu prātā! Ja tā, tad viss iegūst jaunu saturu - katrs interjera fragments, katrs banāns un krekls reģistrē kādu jūtu drāmu, tikšanos, šķiršanos un gaidas. Šādu interpretāciju pamato arī izstādes iekārtojums, darbiem Free bird nation un Karību salas veidojot diptihu, kurā puisis apakšbiksēs un ļoti muskuļotām kājām ir tikko ienācis pa durvīm, bet meitene jau aizgriezusies lūkojas pa logu. Sejas ne vienam, ne otram nav redzamas. Atturēšanos no jūtu izvirduma, lai gan būtu par ko, pauž glezna Nevar bez šampanieša, kurā kaila sieviete it kā nejauši aizsegusi seju ar dvieli, kuru rotā smaidošs mikimauss. Lūk, tas viss ļoti atgādināja mācību, kādu guvu, skatoties un vēlāk arī lasot Ingas Gailes lugu Āda. Kā tas var būt, ka sarežģījumi attiecību frontē, pat tikai potenciāli, paralizē visas domas un rīcību? Gailes dzeja apgalvo, ka «viņām» tā esot, bet Lauras Ozolas gleznas parāda to vizuāli. Lai gan daudzas latviešu mākslinieces apgalvo, ka viņu darbus inspirē sajūtas, emocijas, ne tik bieži nākas redzēt tās iemiesotas šādā, it kā fotogrāfiskā veidā. Lai būtu skaidrāks, minēšu vēl vienu piemēru no teātra - kāda franču trupa bija modelējusi, kā atmiņas par emocionāliem brīžiem pārveidojas laika gaitā. Izrādījās, ka pārdzīvojuma iemesls aizmirstas, bet atmiņa saglabā noteiktas redzes ainas - priekšmetu novietojumu telpā, krāsas, apgaismojumu. Kaut ko līdzīgu, iespējams, var atpazīt Lauras Ozolas gleznās. Kaut gan, lai to apgalvotu droši, laikam būtu jāpajautā vēl kādai sievietei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Izstāde skatāma līdz 4. februārim
Mūkusalas mākslas salona mājaslapa:
www.mmsalons.lv

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?